Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. května 2023 6:00
Čas čtení 8:34
Daniel Mikolášik

Zkopíroval mě Louis Vuitton, ale v módě je to běžné, říká Martin. Jeho mikiny si zamiloval i rapper Central Cee (Rozhovor)

Zkopíroval mě Louis Vuitton, ale v módě je to běžné, říká Martin. Jeho mikiny si zamiloval i rapper Central Cee (Rozhovor)
Zdroj: Refresher/Ľubo Baran
MÓDA
Uložit Uložené

Mikina české streetwearové značky Kanto Starter byla po Supreme jednou z nejvíce fejkovaných věcí na trhu. „Když začnou tvou značku fejkovat, víš, že jsi už něco dokázal,“ říká její zakladatel Martin Castor.

„V roce 2018 jsem se sbalil a odletěl do Los Angeles, aniž bych tam znal jedinou duši. Řekl jsem si, že svůj brand dostanu až na Jadena Smithe. A podařilo se. Dostal jsem se až na jeho soukromou listening party, kde bylo dohromady asi 40 lidí,“ prozrazuje Martin.

S Martinem Castorem jsme se setkali na eventu The Streets Culture, kde se objevil jako speciální host i s limitovaným dropem své značky Kanto Starter. Třicetiletý Čech styluje mezinárodní rappery a vybudoval značku Cross/Phonez, kterou nosil třeba Jaden Smith či tým Travise Scotta nebo Kanyeho Westa.

Se značkou skončil v momentě, kdy ho začaly kopírovat známé módní domy. Tehdy se rozhodl založit brand Kanto Starter, který sklízí úspěch i v těch největších metropolích. Pravidelně o něm píší světově známé magazíny a jeho mikiny nosí ti nejznámější rappeři na scéně jako Central Cee nebo Ski Mask.

Martin Castor Kanto Starter the streets culture prior
Zdroj: Refresher/Ľubo Baran

V prostorách OD Prior na Kamenném náměstí jsme si s Martinem povídali o tom, jak se dostal k největším americkým rapperům, čím ho překvapil Central Cee, jak reaguje na kritiku, že Kanto Starter je kopírka japonské značky Bape, jakému známému rapperovi z vydavatelství Travise Scotta dělá merch, nebo také o tom, jak se dostal na soukromou listening party u Jadena Smithe.

Na Instagramu tě sleduji už několik let a pokaždé tě vidím v jiné světové metropoli, obklopeného luxusními značkami nebo známými osobnostmi. Kde je tedy zakladatel značky Kanto Starter ve skutečnosti doma?

Naší základnou je Praha, kde jsme většinu času, ale snažíme se co nejvíc cestovat. Už jen z toho důvodu, abychom získali větší perspektivu a jiný náhled na módu. Když chceš něco kreativně vytvářet, nemůžeš sedět zavřený na jednom místě. Nejčastěji jsme pochopitelně ve městech, která jsou považována za mekky módy jako Paříž, Milán, Londýn či New York. Na fashion weeky do těchto míst chodí módní ikony, rappeři či influenceři z celého světa. Je to skvělá příležitost k tomu být jimi obklopen a případně jim také rozdat své oblečení.

Po vašich pop-upech v Paříži, New Yorku či Praze zavítal Kanto konečně poprvé i do Bratislavy. Co to pro tebe znamená?

Jsem velmi rád, že se Dušan z The Streets snaží takové akce pro lokální streetwearovou komunitu dělat a že mě sem pozval jako speciálního hosta. Přinesli jsme dnes pár věcí a zorganizovali limitovaný drop, na který se čekaly extrémně dlouhé řady, čehož si nesmírně vážím, přestože Česko a Slovensko pro nás v rámci Kanto nikdy nebyly až tak důležité. Dříve jsme cílili zejména na americký trh. O to víc nás těší, že máme spoustu fanoušků i doma.

Martin Castor Kanto Starter the streets culture prior
Zdroj: Refresher/Ľubo Baran

Takže Kanto má paradoxně více fanoušků v zahraničí než v Česku a na Slovensku?

Je to tak, například naposledy jsem přijel do Paříže a před naším pop-upem stálo asi 300 lidí, a to ještě v době fashion weeku, kdy tam mělo na jedné ulici pop-up tak 40 značek. Nepochybně je to velký paradox, protože například i čeští a slovenští rappeři začali nosit Kanto až poté, co moje věci už nosili světoví rappeři.

To je na tom to krásné –⁠ že i když jsem na začátku své věci nedával žádným českým a slovenským rapperům, oni si k tomu našli cestu sami naprosto přirozeně. Ať už to byl Smack, Separ, Calin, nebo Ca$hanova Bulhar. Postupně se značka dostává do povědomí i mezi ostatními, díky čemuž cítím lokální přízeň a zájem i od zdejších fanoušků stále více.

Tvé oblečení nosí i nejznámější rappeři jako Central Cee, Ski Mask the Slump God...

První byl právě Ski Mask, který nás podpořil několikrát a Kanto Starter oblečení nosí dodnes. Naše mikiny měl několikrát na Instagramu, na TikToku, v různých rozhovorech, na livestreamu se Speedem (známý americký streamer IShowSpeed, pozn. red.) a jednu z nich měl i v klipu Alien Sex, který mu dělal nejznámější režisér rapových videoklipů Cole Bennett (šéf populární produkční společnosti Lyrical Lemonade, která má na YouTube miliardy zhlédnutí a stojí za klipy takových interpretů jako Kanye West, Justin Bieber či Eminem, pozn. red.).

Známý americký rapper Ski Mask v mikině Kanto Starter:

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Lyrical Lemonade (@lyricalemonade)

Jak se tvůj brand dostal až k takovým osobnostem?

V první řadě je nutno říci, že já jim za to nic neplatím. Pro mě je důležité ukázat takovým hvězdám svoji značku a už nechám na nich, jestli se jim bude opravdu líbit a zda ji podpoří. U takových megahvězd, jako jsou Central Cee nebo Ski Mask, si ani nemůžeš koupit reklamu, protože to jsou částky, které jsou schopny zaplatit jen ty největší značky jako Adidas nebo Nike, popřípadě luxusní módní domy.

Jako první se mi ozval Ski Maskův fotograf. Říkal, že se mu strašně líbí věci, které přidávám na Instagram, a že by je chtěli. Tak jsem jim je poslal a Ski Mask to měl okamžitě na sobě. To, jak se dostávají mé věci k takovým jménům, je ale výsledkem toho, že se jim snažím dělat konstantní promo. Snažím se na fashion weecích a na různých jiných akcích navazovat co nejvíce kontaktů mezi známými osobnostmi, redaktory a dalšími lidmi z módní branže.

Martin Castor Kanto Starter the streets culture prior
Zdroj: Refresher/Ľubo Baran

Když už zmiňuješ redaktory, pravidelně o tvé značce píší nejznámější světová lifestylová média jako Hypebeast či Highsnobiety. Jak se něco takového stane?

Opět je to všechno o kontaktech a konexích. Psali o mně už i předtím, ať už v souvislosti s Cross/Phonez (Martinova první značka se speciálními kryty na smartphony v podobě řetízku na krk, jehož koncept se stal celosvětovým trendem, pozn. red.), nebo s Bored Being A Toy (další Martinův projekt s limitovanými plyšovými postavičkami známých rapperů jako Asap Rocky, Lil Uzi Vert či Playboi Carti, pozn. red.).

Už v roce 2018 jsem si řekl, že chci, aby se mé produkty staly světové. Sbalil jsem své kryty Cross/Phonez a odletěl do Los Angeles, aniž bych tam znal jedinou duši. Řekl jsem si, že je dostanu na Jadena Smithe...

Doporučeno
Cross/phonez: Módní trend z Česka, který si oblíbili Ego, Dalyb i tým Travise Scotta či Kanyeho Westa Cross/phonez: Módní trend z Česka, který si oblíbili Ego, Dalyb i tým Travise Scotta či Kanyeho Westa 9. února 2019 12:25

A to se ti nakonec i povedlo.

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 135479 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Jak se Martin dostal na soukromou listening party Jadena Smithe.
  • Jaký trend od něj okopírovaly značky Louis Vuitton a Alyx.
  • Proč jde strach z manažerů Central Ceeho a jak se s ním seznámil.
  • Čím ho Central Cee překvapil.
  • Jak reaguje na kritiku, že Kanto Starter je kopírka japonské značky Bape.
  • Jakému známému rapperovi z vydavatelství Travise Scotta dělá merch.
Domů
Sdílet
Diskuse