Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. dubna 2023 13:00
Čas čtení 4:48
Tereza Patočková

Tipy na audioknihy k maturitě zdarma. Poslechem si ušetříš čas na učení

Tipy na audioknihy k maturitě zdarma. Poslechem si ušetříš čas na učení
Zdroj: Pexels/Andrea Piacquadio
KULTURA KNIHY MATURITNÍ ZKOUŠKY
Uložit Uložené

Podívej se na tipy na maturitní četbu ve formě „do oušek“.

V posledních letech se audioknihy stávají stále populárnějšími. Zatímco někteří tvrdí, že jsou pohodlnou alternativou ke čtení, jiní jsou názoru, že čtení nic nenahradí. S příchodem maturit, a tedy i zkrácení času na povinnou četbu, jsou však zcela jistě jedním z užitečných pomocníků. Můžeš je poslouchat kdekoliv, což ti výrazně ušetří energii i čas.

Doporučeno
KVÍZ: Odmaturuješ z povinné četby? KVÍZ: Odmaturuješ z povinné četby? 24. dubna 2023 8:30

Česká literatura 20. století

Každý maturitní seznam povinné četby obsahuje v české literatuře 20. století díla Karla Čapka, a to většinou hned několik. Karel Čapek byl český spisovatel a dramatik, který se proslavil především svými vědecko-fantastickými díly, byl ale také novinářem, esejistou a kritikem. Čapek, silný zastánce demokracie a svobody projevu, ve svém díle často odrážel obavy z nástupu fašismu a totalitarismu. Několikrát byl nominován na Nobelovu cenu za literaturu, ale nikdy ji nezískal. Karel Čapek zemřel v roce 1938, těsně před vypuknutím druhé světové války. Jeho bratr Josef Čapek byl však odveden a zemřel těsně před koncem války v roce 1945 v koncentračním táboře Bergen-Belsen.

Tato Čapkova díla si můžeš k maturitě zadarmo poslechnout: 

Bílá nemoc 

Bílá nemoc je divadelní drama, které Karel Čapek napsal v roce 1937. Jedná se o politickou alegorii, kritizující fašismus a vzestup autoritářství v Evropě v letech před druhou světovou válkou. Příběh se odehrává v nejmenované zemi, kde se rychle šíří záhadná bílá nemoc, která vyvolává mezi obyvatelstvem paniku a strach. Doktor Galén léčí jen chudé a za léčbu bohatých požaduje mír. Když jde léčit vysoce postaveného maršála, jenž se rozhodl na podmínku přistoupit, ušlape doktora Galéna rozzuřený dav lidí, který s válkou skoncovat nechce. 

Čapek josef karel
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití


Knížku si poslechni zde: 

1. díl 

2. díl

3. díl

Válka s mloky


Válka s mloky je satirický vědecko-fantastický román, který vypráví o objevení a zneužití nového druhu inteligentních obojživelných tvorů lidmi. Lidé objeví mloky, kteří se velikostí i chováním podobají lidem, a postupně je zotročí pro svou práci. Mločí lidé však co do počtu lidskou populaci rychle přerostou, vzbouří se a začnou válku. Prostřednictvím románu se Čapek vyjadřuje k otázkám, jako je kolonialismus, rasismus a nebezpečí nekontrolované lidské chamtivosti. Poslechni si román zde.

Doporučeno
Profetovat 30 milionů korun se dá docela snadno. Autoři v knize o pervitinu vysvětlují, proč na životech feťáků záleží  Profetovat 30 milionů korun se dá docela snadno. Autoři v knize o pervitinu vysvětlují, proč na životech feťáků záleží 30. března 2023 13:00

Matka 

Matka je silná a emotivní hra, která vypráví příběh matky Dolores, jíž postupně ve válce umírá manžel a všichni synové až na posledního Toniho. Dolores tak obrovskou ztrátu neunese a zamkne se s Tonim, který chce do stále nekončící války také odejít, ve svém domě. Z rádia však slyší jinou matku, která naříká nad tím, že nepřátelská vojska zabíjí děti. V tu chvíli se v Dolores něco zlomí, podá Tonimu pušku a se slovem „Jdi“ jej vyšle na frontu. Matku si poslechni tady.

Karel Čapek
Zdroj: WIkimedia Commons/Karel Čapek


R.U.R. 

R.U.R. napsal Karel Čapek v roce 1920. Jedná se o další vědecko-fantastický příběh, tentokrát o vynálezu robotů, jejichž název od slova „robota“ vymyslel jeho bratr. V příběhu jsou podle původního Rossumova výrobního postupu roboti vyráběni proto, aby usnadnili lidem život a vytvořili pro ně ráj na zemi, ve kterém lidé nebudou muset pracovat. Lidé kvůli tomu však zleniví a začnou roboty používat pro své války. Roboti se ale jednoho dne vzbouří a začnou lidi zabíjet. Všichni lidé zemřou, až na postavu Alquista, který jako jediný pracuje rukama, i přesto, že nemusí. Roboti se začínají opotřebovávat, a tak po něm chtějí, aby našel původní Rossumův postup, ten byl však spálen. Knížku si poslechni tady.

Továrna na absolutno 

Továrna na absolutno je dalším vědecko-fantastickým románem, který napsal Čapek v roce 1922. Vypráví příběh inženýra Marka, který vynalezne stroj, jenž dokáže rozkládáním hmoty vyrábět energii. Vedlejším produktem je vytvoření jakéhosi Absolutna, které působí na lidi božskou silou a obrací je na víru. Stroj se díky svým zázračným účinkům začne šířit po celém světě. Po čase se ale kvůli jeho nadbytku hroutí světový trh a vše končí krvavými náboženskými válkami. Knížku si poslechni tady.

Doporučeno
Magnesia Litera: Patrik Banga zvítězil jako první romský autor, které další knihy se dočkaly ceny? Magnesia Litera: Patrik Banga zvítězil jako první romský autor, které další knihy se dočkaly ceny? 18. dubna 2023 8:48

Povídky z jedné kapsy

Povídky z jedné kapsy jsou sbírkou povídek, kterou napsal Karel Čapek v roce 1929. Povídky jsou vtipné, půvabné a procítěné a pohybují se od humorných anekdot až po dojemné úvahy o životě, lásce a smrti. Ve sbírce najdeš povídky jako třeba Modrá chryzantéma, Věštkyně či Případy pana Janíka. Sbírku povídek si můžeš přehrát zde.

Mezi další české autory, které se u maturity objeví, patří zcela bez pochyby Bohumil Hrabal, Viktor Dyk, Ota Pavel či Karel Poláček. Podívej se, jaká jejich díla a díla dalších českých autorů si můžeš zdarma poslechnout. 

Hrdinové z knihy Bylo nás pět jako sousoší v Rychnově nad Kněžnou
Hrdinové z knihy Bylo nás pět jako sousoší v Rychnově nad Kněžnou Zdroj: Wikimedia Commons/Czeva

Bylo nás pět (Karel Poláček)

Příběh, který byl i zfilmován do seriálu, vypráví o nejrůznějších dobrodružstvích hlavní postavy Petra Bajzy, syna obchodníka, a jeho čtyř kamarádů Čeňka Jirsáka, Antonína Bejvala, Edy Kremlinka a Josefa Zilvara z chudobince. Všechna dobrodružství jsou vyprávěním o klasických „klukovinách“ a rošťárnách, ale také například o první lásce. Knížku si poslechneš tady.

Doporučeno
Padli v boji za chléb. Před 91 lety v Mostě svolali horníci největší evropskou stávku, která přepsala dějiny i sociální systém ČSR Padli v boji za chléb. Před 91 lety v Mostě svolali horníci největší evropskou stávku, která přepsala dějiny i sociální systém ČSR 23. dubna 2023 6:00

Smrt krásných srnců (Ota Pavel) 

 

Smrt krásných srnců je sbírka osmi povídek z období druhé světové války. V nejznámější z nich, podle které je kniha pojmenována, vypráví autor příběh židovského otce, jenž si odpáře Davidovu hvězdu a dojede pro srnce, kterým chce nakrmit své syny ještě předtím, než všichni odejdou do koncentračního tábora. Dalšími povídkami v knížce jsou například Kapři pro Wehrmacht, Otázka hmyzu vyřešena či Nejdražší ve střední Evropě. Všechny povídky si poslechni na tomto odkaze.

Krysař.
Krysař. Zdroj: Wikimedia Commons/Augustin von Moersperg


Krysař (Viktor Dyk)

Příběh se odehrává ve městě Hammeln, které sužují krysy. Radní si jednoho dne nechají zavolat krysaře, který tvrdí, že dokáže město od hlodavců očistit. S mužem se dohodnou na odměně a krysař následně pomocí své píšťalky všechny krysy omámí a odvede je z města k propasti, do které skočí. Radní však po vykonané práci odmítají krysařovi zaplatit dohodnuté peníze a dále v příběhu také skokem do propasti umírá krysařova láska. Krysař v tuto chvíli nemá víru v lidstvo ani pro co žít, a tak melodií své píšťalky odvede do propasti všechny obyvatele města. Zbyde pouze jeden novorozenec a místní „blázen“, kterému vše dochází později, a tak na něj melodie nepůsobila stejně jako na ostatní. Knížku si poslechni tady.

Doporučeno
Ani ty, ani Teri Hodanová nemusíte žít jako Greta Thunberg, abyste v péči o klima nebyli za pokrytce Ani ty, ani Teri Hodanová nemusíte žít jako Greta Thunberg, abyste v péči o klima nebyli za pokrytce 19. dubna 2023 6:00

Proměna (Franz Kafka)

Příběh vypráví o muži Řehoři Samsovi, obchodním cestujícím, který se jednoho rána probudí a zjistí, že se proměnil v obrovského brouka. Knížka pojednává o jeho dalším životě a tom, jak je ve své nové podobě přítěží rodině. Otec po něm jednoho dne hodí jablko, které se mu vzpříčí pod krovkami, kde začne hnít. Samsa následně umírá a jeho rodině se ulevuje. Knížku si poslechni tady.

Když se Řehoř Samsa jednou ráno probudil z nepokojných snů, shledal, že se v posteli proměnil v jakýsi nestvůrný hmyz.
Když se Řehoř Samsa jednou ráno probudil z nepokojných snů, shledal, že se v posteli proměnil v jakýsi nestvůrný hmyz. Zdroj: instagram.com/toothy.bj

Ostře sledované vlaky (Bohumil Hrabal)

Příběh vypráví o mladém muži Miloši Hrmovi, který pracuje jako elév na železnici Kostomlaty. Trápí jej problém s erekcí a nepřipadá si kvůli tomu jako dostatečný chlap. Jeho kolega výpravčí Hubička mu jednou navrhne vyhodit do povětří vlak, který veze do Německa munici, s čímž Miloš souhlasí. Výbušninu mu předává postava Viktoria Freie, která jej stihne zbavit jeho problému a také panictví. Příběh končí tak, že se Miloš během akce postřelí s německým vojákem a oba umírají. Ještě před svou smrtí slyší vybouchnout vlak a zároveň mu dochází, jak je válka i jeho smrt zbytečná. Knížku si můžeš přehrát 1. část zde a tady 2. část.

George Orwell.
George Orwell. Zdroj: Branch of the National Union of Journalists

Světová literatura 

Přinášíme ti ale i tipy na zahraniční autory a jejich knihy, které se téměř v každém seznamu povinné maturitní četby objevují. 

Doporučeno
KVÍZ: Zvládneš maturitu z angličtiny? KVÍZ: Zvládneš maturitu z angličtiny? 25. dubna 2023 8:30

Kulička (Guy de Maupassant) – knížku nalezneš zde.

Farma zvířat (George Orwell) – knížku si přehraješ tady.


Pygmalion (George Bernard Shaw) – knížku poslechni tady.


Petr a Lucie (Romain Rolland) – k poslechu zde.

Na cestě (ve slovenštině) (Jack Kerouac) – knížku si poslechni tady.

Domů
Sdílet
Diskuse