Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. března 2023 13:00
Čas čtení 1:49
Tereza Patočková

Profetovat 30 milionů korun se dá docela snadno. Autoři v knize o pervitinu vysvětlují, proč na životech feťáků záleží

Profetovat 30 milionů korun se dá docela snadno. Autoři v knize o pervitinu vysvětlují, proč na životech feťáků záleží
Zdroj: Wikimedia/DMTrott/volně k užití (ilustrační obrázek)
ZAJÍMAVOSTI ČESKO DROGY KNIHY
Uložit Uložené

Jak se v Česku zrodil pervitin a jak se dá žít s kontrolovaným braním pika? Autorka Apolena Rychlíková a autor Pavel Šplíchal vydali knihu PIKO, ve které na tyto otázky odpovídají. Knížka zaznamenává fenomén od vzniku až po současnost.

Knížka PIKO: Junkies‘ lives matter. Na životech feťáků záleží se podrobně věnuje fenoménu pervitinu. Od úplných začátků a prvních varen v komunistickém Československu až po současnost. Jak žijí mladí uživatelé se sociálními sítěmi nebo jaký je průběh „léčby“ závislých, kteří se rozhodnou pro změnu? 

Doporučeno
Kniha PIKO je must read. Na drogy se dívá bez stigmatu a s empatií Kniha PIKO je must read. Na drogy se dívá bez stigmatu a s empatií 29. března 2023 13:00

Na začátku pervitinového impéria stál v osmdesátých letech zvídavý student, který díky politice „květin a čokolád“ získal přístup do patentové knihovny. Odtud z knížky vytrhnul recept na pervitin. Látka, která byla do té doby známá z druhé světové války jako povzbuzovač pro vojáky, se tak díky partičkám a nadšeným vařičům začala pomalinku dostávat do společnosti. 


„Piko nebylo do roku 85 na seznamu zakázaných látek, to znamená, že pikaři v tom systému mohli fungovat docela legálně. Ve chvíli, kdy se to potom zakázalo, začali vykrádat lékárny. Kriminalita ale stoupla raketově až v 90. letech s volným trhem,“ řekl v rozhovoru pro REFRESHER Pavel Šplíchal.

Pikařské legendy

Kolem „braní“ se za léta, kdy se Česko drží jako pervitinová velmoc, nashromáždilo několik „feťáckých legend“, ta nejslavnější pojednává o roztocké efedrince. Efedrin je pro domácí pervitinové recepty velmi důležitou složkou. V roce 2004 však výrobna efedrinu v tichosti zavřela a nikdo toho o ní poté moc neslyšel. Legendy však praví, že ji zavřela česká vláda na pokyn americké vlády, která měla problém s vývozem efedrinu do Států. Pohár trpělivosti prý přetekl ve chvíli, kdy američtí celníci zabavili v Mexiku kamion efedrinu pocházejícího právě z Roztok u Prahy.

Doporučeno
Rychlíková a Šplíchal: 60 až 70 % lidí v českém vězení sedí kvůli drogám (Videorozhovor) Rychlíková a Šplíchal: 60 až 70 % lidí v českém vězení sedí kvůli drogám (Videorozhovor) 27. března 2023 20:05

„Já tomu celkem věřím, ale nepodařilo se nám to ověřit, takže je to pořád jen legenda. Co je ale fakt, je, že ještě v 90. letech byla Česká republika třetím největším výrobcem efedrinu na světě,“ uvedla pro REFRESHER Apolena Rychlíková. „Právě i náš respondent Pavel Gregor vzpomíná na historku, kterou mu říkal jeho spoluvězeň, který v efedrince pracoval. Když se jim na výrobě nějaký pytel s efedrinem roztrhl, tak jej prostě spláchli hadicí. To mu vyprávěl ve chvílích, kdy měl absťák,“ doplňuje Šplíchal. 

Byl to právě Pavel Gregor, který do knihy uvedl příběh o svém známém, kterému se v devadesátých letech povedlo za osm let profetovat 30 milionů korun. „My jsme nepočítali, kolik je to drog, ale ve vězení jsme o tom měli několik přednášek, kdy nám jeden pán přesně spočítal, kolik se tak cca profetuje za rok. Těch třicet milionů je ale zároveň v návaznosti na nějaký životní styl, který se s tou drogou pojí, jako jsou třeba automaty či prostituce,“ vysvětlil Šplíchal. 

Co všechno se v knížce dočteš, jak pervitin porazil jinou českou drogu a jakých vlastních předsudků se Apolena Rychlíková a Pavel Šplíchal prací na knize zbavili? Pusť si celý rozhovor na našem youtubovém kanále nebo níže v článku.

PIKO: Junkies‘ lives matter. Na životech feťáků záleží
Autorský tým: Apolena Rychlíková, Pavel Šplíchal
Nakladatelství: Alarm
Ilustrace/obálka: Tomáš Motal
Počet stran: 264

 

Domů
Sdílet
Diskuse