Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. května 2023 9:27
Čas čtení 1:04
Vojtěch Vanda

Záběr z vesmíru: Takhle vypadalo české pálení čarodějnic z kosmické perspektivy

Záběr z vesmíru: Takhle vypadalo české pálení čarodějnic z kosmické perspektivy
Zdroj: ČHMÚ
ZAJÍMAVOSTI ČESKO ČHMÚ
Uložit Uložené

I když ti včera třeba nebylo přáno a k žádnému ohni tvé kroky nevedly, máme pro tebe docela zajímavou podívanou. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) totiž zveřejnil satelitní snímek republiky, na němž jsou vidět všechny ohně ke 30. dubnu.

Předsváteční 30. duben, respektive lépe noc ze 30. dubna na 1. května se již tradičně pojí se zapálenými vatrami a první velkou noční akcí roku. Tzv. filipojakubská noc se pojila s lidovým zvykem, který se do Česka dostal vlivem německých zemí.

Dnes spíše spočívá v pálení velkých ohňů, kolem kterých panuje zábava. Pálení tak ztratilo svou dříve náboženskou a rituální funkci, kdy se lidé „chránili před čarodějnicemi“, které v rámci vymezeného časového úseku měly být nejvíce aktivní.

Neznamená to však, že by lidé zapomínali na symbol tohoto „obřadu“, tedy zakládání ohňů, což bylo letos samo o sobě vidět až z vesmíru. Upozornil na to ČHMÚ.

„Nestává se každý rok, aby zrovna dnes v noci bylo jasno. Letos máme ale štěstí, a tak se můžeme pokochat ohni hořícími v krajině. A to nejen zblízka, ale i pohledem polární družíce Metop3,“ uvedl ústav na Twitteru. Jak je patrné z družice, nejvíce ohňů bylo vidět ve středu republiky, konkrétně na Vysočině, ve východních Čechách, v jižních Čechách, na východě středních Čech a v severních Čechách. Morava, Slezsko a západ Čech tolik „nehořel“.

Doporučeno
Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu 27. dubna 2024 9:00

Že se pálí ohně zejména v Německu, je na mapě taktéž vidět. Pokud by tě zajímalo, ve kterých městech a okresech v České republice se pálilo nejvíc, můžeš se podívat na detailní mapu, kterou taktéž sdílel ČHMÚ na Twitteru.

pálení čarodějnic 2023
Zdroj: ČHMÚ
Domů
Sdílet
Diskuse