Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je PR zpráva společnosti Futurino.
3. května 2023 15:53
Čas čtení 3:02
Sponzorovaný obsah

Nečekaný vítěz bankovní krize: Bitcoin

Nečekaný vítěz bankovní krize: Bitcoin
Zdroj: Shutterstock
ZAJÍMAVOSTI BITCOIN KRYPTOMĚNY
Uložit Uložené

Vývoj finančních trhů je ze své podstaty nepředvídatelný.

Vždy se najdou překvapení, která nikdo nečekal. Jedno z mnoha překvapení roku 2023 je silný růst kryptoměn v čele s bitcoinem. Ten překvapil nejednoho odborníka. V roce 2022 se bitcoin dostal pod tlak vzhledem k tomu, že rostly úrokové sazby na americkém dolaru. Co vedlo ke změně trendu, který zažíváme nyní?

Bitcoin jako indikátor rizika

Růst sazeb zvyšoval důvěryhodnost dolaru a ukazoval, že tato měna zvládne i jiné než nízké úrokové sazby. Zvyšování sazeb přineslo nejistotu i na akciový trh. To se pak odrazilo na světových indexech, které většinou ztratily přes 20 % v roce 2022. Chování bitcoinu odpovídalo chuti riskovat. Když cena bitcoinu začala růst, stoupala i chuť investorů nakupovat. Když naopak bitcoin klesal, byla to známka, že v nejbližších hodinách nebo dnech dojde na akciových trzích k výprodeji. Bitcoin tak byl dobrým barometrem nálady na trhu.

V prosinci 2022 byla nálada velmi špatná a bitcoin si sáhl na minima okolo 16 000. Avšak pak přišel zvrat. Akciové trhy začaly růst a s nimi i bitcoin. Od začátku roku dolarová hodnota bitcoinu vzrostla o 85 %. Tento růst se však nedá vysvětlit pouze růstem technologických akcií, se kterými od začátku roku bitcoin koreluje. Za poslední rychlý růst z hodnot 24 000 nad 30 000 vděčí bitcoin něčemu jinému.

Bankovní krize

Hlavní událostí v měsíci březnu byl pád amerických bank i slavné švýcarské Credit Suisse. I když důvody pádu byly na každém kontinentu jiné, můžeme najít společného jmenovatele. Tím je nedůvěra v bankovní systém. Jako americká banka SVB i Credit Suisse se potýkala s runem na banku. Run na banku je známý fenomén, kterého se všichni obávají. Střadatelé se rozhodnou jednoho dne vybírat své vklady z banky. Jelikož většina bank má k dispozici maximálně 10 % vkladů (některé banky mnohem méně), hotovost se může brzy vyčerpat. Dříve byly pro run na banku typické dlouhé fronty před bankovními pobočkami. Jakmile se před nějakou bankou tyto fronty vytvořily, začaly se šířit informace o problémech dané banky.

Doporučeno
Byl to růst bitcoinu, který nastartoval zcela novou popkulturu Byl to růst bitcoinu, který nastartoval zcela novou popkulturu 15. listopadu 2023 10:42

Co se změnilo oproti minulosti, je to, že tyto fronty se již netvoří fyzicky před bankami, ale lidé vybírají peníze přes internetové bankovnictví. To je novinka. Změnil se i způsob šíření informací. Dnes prakticky každý menší influencer může vyvolat obdobnou paniku na sociálních sítích.

Zásah Fedu

Role centrálních bank má být v tom, že by měly zklidnit situaci. Zejména americký Fed má ve svých stanovách definováno, že má za úkol poskytovat hotovost bankám, které by se ocitly v problémech s likviditou. To taky udělal v případě SVB. Právě příliv nové hotovosti na trh dal první krátkodobý impulz růstu bitcoinu. Tento růst je však zcela spekulativní. Není znám žádný přímý mechanismus, který by převedl nově uvolněné prostředky do bitcoinu nebo jiných kryptoměn. Jednalo se o klasickou spekulaci, že investoři vyhodnotí přísun likvidity na trh jako dobrou věc pro bitcoin. Stalo se tak a bitcoin prorazil klíčové rezistence. Jenomže tato bublina nepraskla a bitcoin pokračoval dál v růstu.

Kam s penězi?

Bankovní krize v USA je hlubšího charakteru. Lidé přestávají věřit v bankovní systém. V USA jsou vklady pojištěné do výšky 250 000 dolarů. Což je pro jednotlivce jistě dostatečná částka, ale v případě malé firmy se už nejedná o tak velkou sumu. V USA hned vnikl tlak na americkou vládu, aby po dobu dvou let schválila opatření, že vklady budou pojištěny bez ohledu na hodnotu ležící na účtu. Schválit toto opatření však vyžaduje dlouhý administrativní proces. Možná by toto opatření dokázalo lidi v USA uklidnit. Zatím můžeme konstatovat, že odliv prostředků z komerčních bank trvá.

Doporučeno
Bitcoin spadl pod hranici 25 tisíc dolarů. Cena je nejníže od konce roku 2020 Bitcoin spadl pod hranici 25 tisíc dolarů. Cena je nejníže od konce roku 2020 13. června 2022 11:06

Zde se však nabízí zajímavá otázka. Co Američané nebo kdokoliv, kdo se rozhodne vytáhnout peníze z banky, s danou částku udělá? Schovat si hotovost do slamníku už není ani bezpečné, ani moderní řešení. Navíc ze západních bank si hotovost jen tak rychle neodnesete. Takže peníze převedete někam jinam v elektronické podobě. Zde se investice do bitcoinu přímo nabízí. Bitcoin byl a stále je symbolem finančního systému nezávislého na bankách. Jelikož se banky nachází v krizi, zájem o bitcoin je logický.

Vysoká volatilita

Článek není o tom, že nejlepší, co můžete udělat, je vybrat si peníze z banky a koupit si za ně bitcoin. To nedělejte. Nesmíte zapomínat, že investice do bitcoinu nebo obecně do kryptoměn je mnohem víc volatilnější než investice do akcií nebo do zlata. Důvodem je relativně nízký objem celého trhu s kryptoměnami oproti klasickým finančním aktivům. Velcí hráči na poli kryptoměn se mohou kdykoliv rozhodnout prodat nebo nakoupit, a tím pošlou celý trh o desítky procent nahoru v rozmezí několika dní. Zvládat vysokou volatilitu na finančních aktivech je psychicky náročné, proto by investice do kryptoměn nikdy neměly přesáhnout částku, kterou jste ochotni v investici ztratit.

Domů
Sdílet
Diskuse