Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. května 2023 6:00
Čas čtení 3:19
Adéla Švehlíková

Ukaž vlastní módní styl a ušetři. Máme pro tebe DIY tipy, jak levně na originální drip

Ukaž vlastní módní styl a ušetři. Máme pro tebe DIY tipy, jak levně na originální drip
Zdroj: propagační materiál/Zalando, H&M, Tania Marcial
MÓDA MÓDA
Uložit Uložené

Přinášíme ti tipy, jak docílit stylového custom oblečení za použití jednoduchých technik a způsobů. Seznámíme tě s upcyclingem, distressed oblečením, barvením a mnohým dalším.

Custom oblečení aka přizpůsobení designu svým preferencím a individualitě je trend, který je už několik let na výsluní. I když spousta firem nebo designérů ukazuje a prodává nějakým způsobem personalizované nebo upcyklované oblečení, nejjednodušší je stále DIY (do it yourself). V tomto článku najdeš tipy na ty nejlepší techniky, které pozvednou tvůj šatník na úplně novou úroveň.

Custom.
Custom. Zdroj: Wikipedia/propagační materiál/Waldes,Megaknihy


Ať už se jedná o zbrusu nový kousek oblečení, či věc z druhé ruky, vtisknout svou osobnost vlastní kreativitou lze prakticky do čehokoliv. Existuje nepřeberné množství ověřených způsobů, jak takového efektu docílit, a to i bez finanční a časové zátěže. S custom oblečením nebo obuví se můžeme setkat prakticky kdekoliv. I spousta módních domů přizpůsobuje svoje sériové produkty například slavným osobnostem, čímž také vzniká dojem exkluzivity. Názornou ukázku jsme mohli vidět na přehlídce Adidas Originals v rámci letošního MBPFW, kdy slovenský rapper a jedna z nejlépe oblékaných osobností na česko-slovenské scéně, Dalyb, vynesl customized kšiltovku Adidas.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený blessed & best dressed (@dalybhahacrew)

Upcycling 

Vytvoření sukně ze starých kalhot? Za pomoci upcyclingu je to určitě možné. Ten spočívá ve výrobě nových kusů oblečení prostřednictvím transformace použitých oděvů či jiných textilií. Dává nový život například starším kouskům v šatníku a prodlužuje tak dobu jejich životnosti. Současně se jedná o udržitelný způsob výroby, z něhož mohou vzniknout ty nejoriginálnější kreace. Upcycling jako takový je hojně skloňován hlavně ve spojitosti s denimem. Neznamená to však, že nemůžeš pracovat i s jinými materiály, jako je pletenina nebo useň. Stačí si nachystat pomůcky – nůžky, jehly a nitě – a můžeš se pustit do dekonstruování původního střihu, z něhož následně sestavíš střih nový. V případě, že neholduješ šití, lze spojovací proces jednotlivých dílů provést i nekonvenčními způsoby za použití kovových komponentů, což ti přiblížíme v následujících odstavcích. 

puffer jacket.
puffer jacket. Zdroj: Tania Marcial/propagační materiál


V upcyclingu neexistují striktní pravidla, a tak se nemusíš bát experimentování. Pokud však přece jenom postrádáš nápady, inspirovat se můžeš u Martina Margiely, Nigela Xaviera nebo Glenna Martense pro Diesel

Kovové doplňky

Jak už jsme nakousli ve spojitosti s upcyclingem, kovové komponenty mohou zastoupit funkci manuálního či strojového šití. Primárně se však jedná o cool doplněk, který lze aplikovat jak na kšiltovku, tak na kalhoty nebo kabelku. Základem je návštěva galanterie, kde doporučujeme sáhnout po kovových průchodkách, stiskacích knoflících, sponách nebo spínacích špendlících. Další zastávkou, kde sehnat nejrůznější kovové příslušenství, je železářství. Tam se rozhodně vyplatí sáhnout po karabinách různých velikostí, kroužcích nebo řetězech. Pak už jen zbývá vyhrát si se zakomponováním těchto segmentů do outfitu a techno look je na světě. 

Kšiltovka Hardcore Lion S4.
Kšiltovka Hardcore Lion S4. Zdroj: JARDA PRAHA/propagační materiál

Distressed denim a useň 

Jedním z největších trendů posledních měsíců je bezesporu tzv. distressed oblečení. Jedná se o efekt, který připomíná poničený povrch materiálu. Vzpomeňme si na virální H&M nebo Zara leather jackets, které pronikly do mainstreamu tak hluboce, že je má na TikToku snad každá druhá uživatelka. Pokud však nechceš podporovat řetězce s rychlou módou a přece jenom toužíš po podobném kousku, doporučujeme hledat na Vintedu nebo v sekáčích. Stačí sehnat starou koženou bundu, jejíž povrch následně poškodíš brusným papírem nebo jakýmkoliv jiným předmětem s texturovaným povrchem. Stejný postup můžeš aplikovat i u džínových kousků, u kterých lze efekt umocnit vytvořením děr a viditelným vytaháním nití. 

Leather jacket
Leather jacket Zdroj: H&M/propagační materiál

Barvení a odbarvování

Kdo v průběhu lockdownu v roce 2020 nepropadl šílenství tiy dye a bleaching, jako by nebyl. Ani o tři roky později není tato technika k zatracení a lze pomocí ní docílit jedinečného patternu na oblečení. Nepředstavuj si však batiku, kterou nosili hippies v 70. letech. Skvělou ukázkou toho, jak může hra s barvami na textil a savem vypadat ve 21. století, jsou produkty od českého módního návrháře Jana Černého. Ten prostřednictvím těchto technik propojuje tradici s aktuálním pojetím, výsledkem jsou poutavé potisky. Pozor: Než začneš, nezapomeň na ochranu. Jako nezbytnou pomůcku vol rukavice a v ideálním případě celý proces praktikuj na čerstvém vzduchu, aby ses vyhnul*a toxickým výparům. 

HAND BLEACHED SHIRT UNISEX.
HAND BLEACHED SHIRT UNISEX. Zdroj: Zalando/propagační materiál

Fixy a spreje na textil 

Fixy a spreje na textil představují alternativní cestu barvení povrchu oblečení, například ke zmiňované batice. Jedná se o způsob, který je praktičtější užít na menší potisky nebo detaily, k nimž je potřeba více kontroly. Pokud si spontánně netroufáš kreslit na průsvitnější kousek z tenčího materiálu, naším tipem je použít jako předlohu displej tabletu. Ten vložíš pod rubní stranu oblečení a můžeš vesele obkreslovat siluetu. Efektivní je taktéž vytvoření šablony, kterou můžeš uplatnit i při manipulaci se sprejem. 

Silonky

Z hlediska formálního dress codu se sice jedná o faux pas, v ostatních případech však silonky zaznamenávají boom. Nejenom že v různých barvách dokážou skvěle doladit look, ale díky svému multifunkčnímu využití mohou tvořit i chic top. Stačí vystřihnout oblast rozkroku silonek a odstřihnout nohavičky. Pak už jen otvorem protáhnout hlavu, nohavičkami ruce a look je na světě. K docílení ještě zajímavějšího výsledku doporučujeme silonky různě nastříhat a následně svázat gumičkami či stužkami. 

Nažehlovačky a vyšívání 

V neposlední řadě nesmíme opomenout ani starou dobrou klasiku v podobě nažehlovaček či tradičního vyšívání. Zatímco nažehlovačky ztvárňují jednodušší způsob, jejž stačí pouze nažehlit, výšivka vyžaduje zručnosti už trochu více. Velkou parádu však udělají i jednoduché výrazné stehy pomocí bavlnek nebo tvary písmen. 

Domů
Sdílet
Diskuse