Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. května 2023 9:00
Čas čtení 1:02
TASR Alena Julie Novotná

Zkouší si tě rodiče z významných dnů? Až se tě dnes zeptají, co je za den, budeš vědět

Zkouší si tě rodiče z významných dnů? Až se tě dnes zeptají, co je za den, budeš vědět
Zdroj: Getty Images/Bettmann-Contributor
ČESKO ČESKO EVROPSKÁ UNIE
Uložit Uložené

8. května si připomínáme konec 2. světové války. 9. května si v rámci Dne Evropy lidé v EU připomenou zrození sjednocené Evropy, které symbolizuje i motto Unie „Sjednocení v rozmanitosti“. Shrnutí k 9. květnu přináší TASR.

8. května nemusíš do školy a v České republice si připomínáme konec druhé světové války. Tento den se nazývá Den vítězství a v minulosti jsme v našich končinách tento svátek slavili pod názvem Den osvobození či Den osvobození od fašismu. Slavil se až 9. května. V některých postsovětských státech se tak slaví dodnes, nicméně v Československu se v roce 1991 začal slavit o den dříve. Je to proto, že 8. května 1945 ve 23:01 hodin středoevropského času vstoupila v platnost kapitulace německých vojsk.

den vitezstvi druha svetova valka
Zdroj: WikimediaCommons/na voľné použitie


Jak na svém webu uvádí Ministerstvo zahraničí, v 2. světové válce zahynulo podle odhadů zhruba 60 milionů lidí, ze dvou třetin se jednalo o civilní oběti. 

Doporučeno
Vyznáš se v druhé světové válce? Otestuj si své vědomosti (Kvíz) Vyznáš se v druhé světové válce? Otestuj si své vědomosti (Kvíz) 16. června 2022 16:30

9. květen

„Světový mír nelze zachovat, aniž bychom nevyvinuli tvůrčí úsilí úměrné nebezpečím, která jej ohrožují,“ prohlásil Schuman v projevu, který vešel do historie jako Schumanova deklarace. Tento dokument se považuje za „rodný list“ EU.

Smlouvu o založení ESUO podepsaly 18. dubna 1951 v Paříži Francie, Spolková republika Německo, Itálie, Belgie, Nizozemsko a Lucembursko. Vzniklo první z celé řady evropských společenství, která se postupně přetransformovala do Evropské unie. Za oficiální Den Evropy byl 9. květen vyhlášen v roce 1985 na vrcholné schůzce představitelů EU v Miláně. V Česku si Den Evropy připomínáme již 5. května, na výročí vzniku Rady Evropy (1949).

Doporučeno
KVÍZ: Kde je nejvíce hradů a které země tvořily Jugoslávii? Otestuj své znalosti o Evropě KVÍZ: Kde je nejvíce hradů a které země tvořily Jugoslávii? Otestuj své znalosti o Evropě 5. května 2023 8:30

Evropská unie je v současnosti společenstvím 27 demokratických států. Je prostorem sdílení společných hodnot, které jsou neodmyslitelnou součástí evropského způsobu života. Unie neustále řeší i nové výzvy a krize. Pomáhala například členským zemím zmírňovat dopady celosvětové pandemie koronaviru a v období vojenské agrese Ruska proti Ukrajině je také pilířem bezpečnosti Evropanů.

Domů
Sdílet
Diskuse