Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Čteš poslední stranu článku:
Starověké MMA bylo mnohem brutálnější než dnes. Při divokém pankrationu bojovníci i umírali

Technika klimakismos se zřejmě stala osudnou i Arrhichionovi z Figaleie, olympijskému vítězi v pankrationu v letech 572, 568 a 564 před naším letopočtem. Jeho příběh vystihuje to, proč byl pankration jednou z nejočekávanějších disciplín v olympijském programu a důkazem, že brutalita pankrationu byla pro tehdejší diváky obrovským lákadlem. Záměrně píšeme diváky, protože ženy v tehdejší době v publiku zasednout nemohly. 

Doporučeno
Popelka prý byla kurtizána, Sněhurka zase německá hraběnka. Toto jsou skuteční lidé, kteří inspirovali známé Disneyho postavy Popelka prý byla kurtizána, Sněhurka zase německá hraběnka. Toto jsou skuteční lidé, kteří inspirovali známé Disneyho postavy 6. ledna 2024 12:00

Arrhichion byl bojovníkem, který současně s vítězstvím přišel o život. Jeho soupeř ho totiž sevřel zezadu a začal škrtit. Arrhichion chytil jeho nohu a z posledních sil ji rozdrtil, čímž mu vykloubil kotník. Nejmenovaný muž bolest nevydržel a zvedl ukazováček na znamení, že se vzdává. Bylo to ale příliš pozdě, protože Arrichiona uškrtil. I tak byl ale Arrichion prohlášen vítězem, protože jeho rival se vzdal.

Největším symbolem divokého pankrationu ale nebyl Arrichion, ale Theagenes z Thasosu. Přestože se narodil thasoskému knězi, místní věřili, že jeho skutečným otcem je bájný Héraklés. Theagenes se proslavil už v devíti letech, když na náměstí v Thasosu vytrhl z podstavce bronzovou sochu a odnesl si ji domů. Na olympijských hrách ovládl box i pankration. Později objížděl Středomoří a údajně se mu podařilo ovládnout více než 1400 zápasů. Jen pro srovnání – rekord v současném MMA drží Američan Travis Fulton se 320 zápasy a 255 výhrami. 

Thaegenes měl v Olympii dokonce sochu v životní velikosti. Jestli si ale představuješ, že pankrationisté byli všichni samý sval a šlacha, tak se pleteš. Mnoho bojovníků se naopak vyznačovalo třeba výrazným břichem. Ironické je, že sofista Filostratos to považoval za výhodu. Vypouklé břicho totiž usnadňovalo udržení protivníka v bezpečné vzdálenosti.

Nástup křesťanství znamenal pro pankration úpadek

Pankrationisté byli ve své době superhvězdy. Jakmile se někomu podařilo vyhrát zápas, lidé na něj pohlíželi s obdivem, a dokonce dostával potraviny z veřejných zásob města. Pankration byl také součástí učebních osnov, protože se věřilo, že tato aktivita formuje lidský charakter. Už zmíněnou výhodou bylo použití této techniky v bitvách včetně slavného střetnutí Sparťanů a Peršanů u Thermopyl v roce 480 před naším letopočtem. 


O tři století později se Řím stal velmocí a brzy si Řecko podrobil. Římané přijali helénskou kulturu a označovali pankration jako pancratium. Marcus Aurelius, který byl římským císařem v druhém století našeho letopočtu, byl jeho příznivcem. Pankration mu sloužil jako metafora poctivého života. 

Doporučeno
Paul strávil přes 70 let v železných plicích. Díky vůli žít získal titul a napsal knihu Paul strávil přes 70 let v železných plicích. Díky vůli žít získal titul a napsal knihu 30. prosince 2023 6:30

Zkázu pro pankration znamenal nástup křesťanství, které se v roce 380 stalo fakticky i právně státním náboženstvím. Církev šířila zcela odlišné hodnoty jako zbožnost a kajícnost. Nebojácnost a vzdor, kterými se pankration vyznačoval, byly naopak vlastnosti nežádoucí. Pro církev značil pankration pozůstatek pohanství, upadl v nemilost a postupně se na něj na dlouhá staletí zapomnělo.

Základy pankrationu začala v poslední třetině dvacátého století znovuobjevovat skupina nadšenců v čele s Řeko-Američanem Jimem Arvanitisem. Společně čerpali z architektonických nálezů, historických dokumentů včetně kreseb, vykopávek, soch nebo literatury. Pomocí statických vyobrazení starověkých zápasníků a na základě beletrie dokázali pankrationu vrátit život. Arvantisovi je navíc přisuzována zásluha na vzniku moderního MMA, které v mnoha technikách čerpá právě z pankrationu.

Je přitom zajímavé, že k obnovení pankrationu coby olympijského sportu mohlo dojít mnohem dříve. V roce 1895, rok před zahájením novodobých olympijských her, řekl římskokatolický kardinál Pierre-Hector Coullié zakladateli moderní olympiády Pierru de Coubertenovi: „Uznáváme všechny starověké disciplíny starověkých her, které mají být znovu zavedeny, kromě pankrationu.“ 

Dnes pankration rozvíjí třeba World Pangration Athlema Federation a stovky dalších mezinárodních, národních a místních organizací, které zajišťují trénink a podporují zachování tohoto starobylého sportu. Součástí olympiády však podobně jako MMA není. Druhý jmenovaný sport by ale k účasti mohl mít blízko. Souhlas vyslovil i šéf UFC Dana White.

Čti na předchozí straně
Dočetl jsi celý článek
Strana 2 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse