Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. května 2023 18:10
Čas čtení 1:06
TASR

Za dva měsíce polehávání v posteli dostanou dobrovolníci téměř půl milionu korun. Má to však háček

Za dva měsíce polehávání v posteli dostanou dobrovolníci téměř půl milionu korun. Má to však háček
Zdroj: Shutterstock/Roman Samborskyi
TECH EVROPSKÁ VESMÍRNÁ AGENTURA (ESA) VĚDA VESMÍR ZDRAVÍ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Evropská vesmírná agentura (ESA) v rámci nové studie nabídla 12 dobrovolníkům možnost dva měsíce ležet v posteli a získat za to 18 000 eur (cca 426 tisíc korun). TASR o tom informuje podle zprávy ESA.

Jedná se o součást studie BRACE (Odpočinek na lůžku s umělou gravitací a cyklistickým cvičením). Trvá od dubna do července 2023 a její pokračování bude od ledna do dubna 2024. Dobrovolníci jsou neustále ve vodorovné poloze, několik hodin trénují na cyklotrenažéru a podrobují se lékařským vyšetřením. ESA na jejich základě vytvoří postupy proti negativním změnám lidského těla ve stavu beztíže.

Doporučeno
Amatérský astronom objevil novou supernovu. Jde o objev desetiletí, shoduje se odborná veřejnost Amatérský astronom objevil novou supernovu. Jde o objev desetiletí, shoduje se odborná veřejnost 24. května 2023 17:34

Účastníci leží v postelích nakloněných o šest stupňů s nohama vzhůru. Jídlo, hygienu i toaletu dělají pouze v této poloze a vždy alespoň jedno rameno musí mít v kontaktu s matrací. Cílem je zjistit reakce lidského těla na situaci, kdy krev nadměrně proudí do hlavy a svaly atrofují v důsledku nedostatečného používání.

„Vesmírné mise ovlivňují celé tělo od očí až po srdce a svaly a kosti začínají chřadnout. Studie testuje opatření proti některým negativním aspektům života ve vesmíru,“ vysvětlila ESA. Některé postele jsou spolu s horizontálním cyklotrenažérem součástí centrifugy, jejíž otáčení vhání krev do nohou jako při dvojnásobné gravitaci.

„Povzbuzujeme dobrovolníky, aby dosáhli na cyklotrenažéru maximálního úsilí a pak porovnáme jejich výsledky s těmi, kteří nejezdí na kole,“ řekla Rebecca Billett, vedoucí výzkumu v Institutu pro vesmírnou medicínu a fyziologii v Toulouse ve Francii.

Doporučeno
Děsivé osudy sovětských kosmonautů: Umírali v temnotě a v plamenech, jejich těla jsou prý dodnes ve vesmíru Děsivé osudy sovětských kosmonautů: Umírali v temnotě a v plamenech, jejich těla jsou prý dodnes ve vesmíru 21. května 2023 6:00

Spinning je základní součástí každodenního cvičení astronautů a astronautek na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), a proto byl použit i pro tento výzkum. Její posádka tráví na cyklotrenažéru dvě hodiny denně.

Výzkum může pomoci nejen lidem, kteří se vydají do vesmíru. „Výsledky mohou být užitečné i na Zemi při navrhování léčby pro starší lidi a pro pacienty s onemocněním svalů a kostí včetně osteoporózy. Doufáme, že pochopíme přidanou hodnotu umělé gravitace pro fitness cvičení, kterému se astronauti věnují na ISS,“ řekla vedoucí ESA pro biologické vědy Angelique Van Ombergen.

Domů
Sdílet
Diskuse