Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. května 2023 13:00
Čas čtení 2:28
Kuni Nguyenová

FOTO: Umělá inteligence vytvořila seznam nejošklivějších budov na světě. Jedna z nich pochází z Prahy

FOTO: Umělá inteligence vytvořila seznam nejošklivějších budov na světě. Jedna z nich pochází z Prahy
Zdroj: Wikimedia/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI ARCHITEKTURA
Uložit Uložené

Které světové stavby podle uživatelstva Twitteru zrovna nepřekypují krásou?

Britský server Buildworld se zaměřil na nevzhledné budovy po světě. Základní seznam staveb, které jsou ve světě známé a často jsou považované za ošklivé, si autoři a autorky nejprve vytvořili sami. Názvy budov spolu s klíčovými slovy poté vyhledali ve všech příspěvcích na Twitteru, které odrážely názor veřejnosti na jejich design. Následně si pomohli umělou inteligencí HuggingFace, která analyzuje emocionální zabarvení textů. Pojďme se na výsledný žebříček společně podívat. 

1. Skotský parlament

skotský parlament
Zdroj: Wikimedia/volně k užití

Žebříček nejošklivějších budov na světě ovládla budova Skotského parlamentu. Její vzhled kritizovalo 42,07 procenta uživatelů a uživatelek, kteří budovu zmínili. Skotský parlament tvoří několik budov, přičemž každá z nich je v odlišném stylu. 

Poslední redesign budovy z roku 2004 mimochodem stál přes 400 milionů liber (10,9 miliardy korun) a už tehdy se stal terčem kritiky. „Architekti od úsvitu výstavby chápali, že budova by měla být funkční a krásná. Tento koncept se však v těchto návrzích ztratil. Šel bych tak daleko, že bych řekl, že jde o zločiny proti architektuře. Kdybych byl v této oblasti, nechtěl bych se na ně ani podívat. Některé jsou odrazem tohoto nevkusu v moderní podobě ​​jako Skotský parlament v Edinburghu,“ prohlásil jeden z odborníků Matt Dahan. 

2. Budova J. Edgara Hoovera

j. edgar hoover
Zdroj: Wikimedia/volně k užití

Druhou nejkritizovanější budovou na Twitteru je budova J. Edgara Hoovera s tzv. brutalistickým designem (moderní architektonický styl, který svůj vrchol zažíval v letech 19541970 – pozn. redakce). Nachází se ve Washingtonu, D.C. ve Spojených státech. Negativně se k ní vyjádřilo 37,84 % procenta zkoumaných příspěvků. Jeden z uživatelů ji dokonce popsal jako „děsivou budovu s podivnou energií“.

3. Železniční stanice Newport ve Walesu

newport wales
Zdroj: Wikimedia/volně k užití

„Je to strašné. Je zde zima a průvan. Neustále zatékající, se zrádnou mokrou podlahou. Všude holubí lejna. I když sněží, lávka a schody jsou stejně špatné jako venku,“ zní jeden z tweetů, který reaguje na železniční stanici Newport ve Walesu. Za ošklivou ji považovalo 25,7 procenta, čímž se v seznamu nejkritizovanějších staveb zařadila na třetí místo. Tamní vláda přitom do rekonstrukce této stanice investovala miliony liber. Tyto peníze ale očividně proletěly komínem.

4. Radnice v Bostonu

radnice v bostonu
Zdroj: Wikimedia/volně k užití

Podobný počet negativních tweetů (25,03 procenta) si odnesla radnice v Bostonu, která kombinuje brutalismus s italskou renesancí. Budovu zkritizovalo také čtenářstvo Boston.com slovy: „Super ohavný a trapný rys, který ničí atmosféru a výhledy v tak krásném a historickém městě!“ nebo „Šedá cementová fasáda vždy vypadá špinavě, jako by roky bez úlevy absorbovala znečištění. Návrhový vzor je příliš zaneprázdněný a vypadá chaoticky.“

5. Vlakové nádraží v Prestonu

preston vlakové nádraží
Zdroj: Wikimedia/volně k užití

Top pětku uzavírá vlakové nádraží v britském Prestonu, na které padlo 20,24 procenta kritických tweetů. K zachovalému nádraží z viktoriánského období ale designéři přidali kontrastní vstup u budovy v modernějším stylu.

Doporučeno
FOTO: Filip s bratrem vytvořili atypickou stavbu. Rozpočet 750 tisíc korun jsme si stanovili s růžovými brýlemi, tvrdí FOTO: Filip s bratrem vytvořili atypickou stavbu. Rozpočet 750 tisíc korun jsme si stanovili s růžovými brýlemi, tvrdí 30. listopadu 2023 14:00

„Vzhledem k viktoriánskému prostředí se vymyká charakteru. Po rekonstrukci se železniční stanice stala rychlým kandidátem na architektonickou cenu Carbunkle Cup pro rok 2017. Její nominátor ji popsal jako smršťující formu na dort připlácnutou na bok... Od Brunela jsme ušli dlouhou cestu,“ uvedl mluvčí společnosti Buildworld.

Další budovy

Žebříček se sice skládá převážně z amerických a britských budov, do širšího seznamu se dostal i například Hotel Rjugjong ze Severní Koreje. Autoři studie neopomenuli ani český „klenot“ – Tančící dům v Praze, který se umístil až na 46. místě. Kriticky se do něj opřelo 3,58 % tweetů.

Tabulka – Seznam neošklivějších budov:

Pořadí Název budovy Lokace Procento kritických tweetů
1. Skotský parlament Edinburgh, Skotsko  42,07 %
2. Budova J. Edgara Hoovera Washington, D.C., USA  37,84 %
3. Železniční stanice Newport ve Walesu Newport, Wales  25,73 %
4. Radnice v Bostonu  Boston, USA  25,03 %
5. Vlakové nádraží v Prestonu Preston, Anglie  20,24 %
6. Verizon Building New York, USA  19,93 %
7. Hotel Rjugjong Pchjongjang, Severní Korea  18,95 %
8. Watergate Complex Washington, D.C., USA  18,69 %
9. Mezinárodní letiště v Denveru Colorado, USA  18,31 %
10. Trump Tower Las Vegas, USA  17,39 %
46. Tančící dům  Praha, Česká republika  3,58 %

 Zdroj: Buildworld

Domů
Sdílet
Diskuse