Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. června 2023 10:02
Čas čtení 0:55
Tereza Patočková

Lidé vidí iPhone na sto let starém obraze. Má to však vysvětlení

Lidé vidí iPhone na sto let starém obraze. Má to však vysvětlení
Zdroj: Smithsonial National Postal Museum
ZAJÍMAVOSTI IPHONE UMĚNÍ
Uložit Uložené

Někdo na starém obraze vidí cestovatele z budoucnosti. Podle odborníků má však záhadný předmět jiné vysvětlení.

Po sociálních sítích se začal šířit murál Umberta Romana nazvaný Pan Pynchon a osidlování Springfieldu. Malba z roku 1937 se stala virální poté, co si lidé všimli něčeho, co připomíná cestovatele z budoucnosti. 

Obraz.
Obraz. Zdroj: Smithsonial National Postal Museum

Malba zobrazuje scénu v osadě původních obyvatel USA ve Springfieldu, která zrovna zažívá příchod osadníků do města ve dvacátých letech 16. století. Dnes je již součástí státu Massachusetts. Pozornost lidí upoutal jeden z původních obyvatel držící obdélníkový předmět, který nápadně připomíná moderní smartphone. Zdá se, že si předmět prohlíží, jako by to bylo jeho první setkání s takovým zařízením.

Tento zdánlivě nelogický detail má však podle Briana Andersona, odborníka na analýzu uměleckých děl, logické vysvětlení. Dospěl k závěru, že předmět je s největší pravděpodobností zrcátko.

„Existuje důvod se domnívat, že to, co si muž prohlíží, není domorodý předmět, ale spíše evropského původu, jako jsou zrcadla, která byla na podobných výměnách často prezentována,“ napsal Anderson v článku na serveru Vice.

„Způsob, jakým ho muž drží, pokud se skutečně dívá na svou vlastní tvář, která se v něm odráží, by jistě dával smysl,“ dodal.

Obraz.
Obraz. Zdroj: Wikipedia/Waldmüller – Die Erwartete

Není to poprvé, co lidé vidí na historických obrazech něco, co připomíná iPhone. Rakouský umělec Ferdinand Georg Waldmüller na obraze Očekávaná zobrazuje mladého muže čekajícího na venkovské cestě a držícího růžovou květinu, zatímco se k němu blíží dívka, jejíž pozornost je upřena na malý obdélníkový předmět v rukou. Dívka na obraze však pravděpodobně drží knížku modliteb. 

Domů
Sdílet
Diskuse