Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
17. června 2023 v 6:00
Čas čtení 8:28
Vojtěch Vanda

Ráno je kovboj, odpoledne rytíř, večer pracuje s kůží. Marek Sukup baví Němce svými kaskadérskými i uměleckými kousky

Ráno je kovboj, odpoledne rytíř, večer pracuje s kůží. Marek Sukup baví Němce svými kaskadérskými i uměleckými kousky
Zdroj: se svolením Marka Sukupa
KULTURA REFRESHER ART
Uložit Uložené

Pro nás zajímavá odbočka, pro něj přirozený vývoj. Marek je kaskadér, který baví obecenstvo v zábavním parku v zahradě zámku Thurn v Heroldsbachu nedaleko Norimberku. Ke své práci má zálibu – koně jej přivedli k ruční tvorbě kožených výrobků.

Slunce vystoupalo maximálně nad obzor. Je horko. Muž opřený o zeď si otírá orosené čelo, zatímco po prašné cestě se kutálí pouštní chuchel. Najednou zazní rána. Bandité vjíždí do města a začínají řádit. Všude hraje westernová hudba a scéna začíná. Nadšený dav ve Schlossparku Thurn, zábavním parku na východě Německa, sleduje nelítostný boj na Divokém západě. 

Uběhne pár hodin a o několik set metrů dál vchází ten samý dav na středověké kolbiště. Aréna plná dřevěných pilin a písku, rytířů, princezen, dechberoucích kostýmů a povzbuzování žene dobré i zlé rytíře na turnaji s dřevci proti sobě. Když přijde zrada, rozdají si to ještě s meči. Všude běhají koně, padají lidé a dav tleská. Tak se dá popsat denní rutina našeho dalšího hosta pro Refresher Art.

Marek Sukup
Zdroj: se svolením Marka Sukupa

Marek Sukup byl vždy pohybově nadaný člověk. Rodák z Uherského Hradiště se ale věnoval spíše „pouliční gymnastice“, parkouru a freeruningu, který jej postupem času zavedl i ke gymnastice. Jenže osud tomu chtěl jinak a místo učitele tělocviku se z něj stal kaskadér. A to nejen tak ledajaký – i když své šikovné ruce vystavuje během představení všanc, naučil je trpělivosti a nyní ve volném čase vyrábí zajímavé výrobky z kůže.

Nezapomínejme na to, že kultura umění má široký záběr. Seriál Refresher Art ti jednou za dva týdny představuje práci mladého umělce či umělkyně, kteří se věnují tradičním i netradičním odvětvím umění. Najdeš zde kreativce věnující se malbě, literatuře, sochařství a tvorbě uměleckých výrobků, ale také například péči o vlasy, digital artu, tetování či videu.

O jeho vysněném povolání, kterým rozhovor pod brněnským Petrovem začínáme, by se dalo mluvit hodiny. Cesta ke kožedělnictví přece jen vedla přes něj. „Najít si k němu cestu bylo však poměrně těžké,“ začíná Marek vyprávět o době, kdy chodil na střední školu zaměřenou na informatiku. I když parkour a freerunning miloval, věděl, že asi bude v životě k uživení potřebovat ještě něco dalšího.

Napíchnout na kopí a není co řešit

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse