Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
15. června 2023 6:00
Čas čtení 4:51
Ondřej Jarůšek

Box bez rukavic: Brutální boj má hluboké kořeny, lidé při něm umírali a holými pěstmi se mlátily i ženy „nahoře bez“

Box bez rukavic: Brutální boj má hluboké kořeny, lidé při něm umírali a holými pěstmi se mlátily i ženy „nahoře bez“
Zdroj: Getty Images/Jack Taylor
SPORT BOJOVÉ SPORTY BOX
Uložit Uložené

Box bez rukavic v posledních letech zažívá nový boom. Jaká je jeho historie?

Box patří k nejstarším sportům na světě. Nejstarší zmínka o pravidlech tohoto bojového sportu pochází ze starověkého Řecka, kde se box v roce 688 př. n. l. poprvé objevil na olympijských hrách. Kořeny boxu sahají ale ještě daleko hlouběji. Zápas v boxu je například vyobrazen na dochovaném sumerském reliéfu ze 3. tisíciletí př. n. l. a zápas mezi dvěma boxery s přihlížejícími diváky vyobrazuje i reliéf z egyptských Théb, který pochází přibližně z roku 1350 př. n. l. A podobných příkladů je více.

Zápasy bez pravidel končily i smrtí

Tehdejší forma boxu se však od té dnešní pochopitelně značně lišila. Například ve starověkém Římě si boxeři obvazovali ruce koženými řemínky, které někdy navíc doplňovali o kovové cvočky či hroty. Není proto divu, že tato forma zápasů s sebou nesla nemalé riziko zmrzačení, nebo dokonce smrti. Bojovalo se v amfiteátrech i v gladiátorských arénách. S pádem Římské říše a vzestupem křesťanství však box jakožto forma sportu a zábavy na dlouhá staletí vymizel.

Doporučeno
Jak začít s MMA? Nemusíš se bát, že tě na prvním tréninku vykostí Jiří Procházka Jak začít s MMA? Nemusíš se bát, že tě na prvním tréninku vykostí Jiří Procházka 27. září 2022 6:00
Starověká bronzová socha boxera, 300 až 200 let př. n. l.
Starověká bronzová socha boxera, 300 až 200 let př. n. l. Zdroj: Wikimedia/Marie-Lan Nguyen/volně k užití

Znovuzrození se box dočkal až v 17. století v Anglii –⁠ nejčastěji je zmiňován rok 1681, kdy se objevuje první novinová zmínka o boxerském zápase. V něm se proti sobě utkali komorník člena parlamentu Christophera Moncka s místním řezníkem.

Tomuto období se v angličtině říká „bare-knuckle era“, tedy éra zápasů holými pěstmi, bojovalo se totiž bez rukavic. Zřejmě neznámějším představitelem této éry byl James Figg, který se stal prvním anglickým šampionem a titul držel dlouhých 15 let. A to navzdory tomu, že box byl v té době ilegální. Pravidla takřka neexistovala, při boji absentoval jakýkoliv rozhodčí, a výsledkem tak byla poměrně brutální a chaotická podívaná bez řádu a regulí. Odměnou pro vítěze navíc bývalo často jen pár liber.

V zápasech kromě toho neexistoval žádný bodový systém, jaký známe dnes. I když v některých případech mohl být určen počet kol, bylo běžné, že se bojovalo tak dlouho, dokud jeden z účastníků zkrátka nebyl schopen pokračovat. S boxem máme dnes spojený boj pouze v postoji, v tehdejších zápasech ale nebylo nezvyklé, že jeden z bojovníků svého soupeře kopl, povalil k zemi a zasadil mu další úder, když ležel na zádech.

Zároveň neexistovaly žádné váhové kategorie, které přišly až o mnoho let později a které dnes zaručují férovost boje. V raných dobách boxu žádné divize nebyly, a tak byla na straně těžších mužů značná výhoda.

Doporučeno
MMA zápasník vyrval zaživa srdce z kamarádova těla. Byl pod vlivem drog, myslel si, že bojuje s ďáblem MMA zápasník vyrval zaživa srdce z kamarádova těla. Byl pod vlivem drog, myslel si, že bojuje s ďáblem 26. března 2023 11:00

Zápas trval hodiny, bojovaly i ženy

Box bez rukavic ovšem nebyl doménou výhradně mužské populace, jak by si někdo mohl myslet. První boxerský zápas v Anglii mezi dvěma ženami se totiž uspořádal už v roce 1722. Do boje se tehdy postavila Elizabeth Wilkinson, která se později stala první ženskou šampionkou. Jeden z jejích zápasů, proti jisté Marthě Jones, trval úctyhodných 22 minut. Není bez zajímavosti, že ženy v té době běžně bojovaly „nahoře bez“, což mělo přilákat více diváků, nicméně Elizabeth Wilkinson zápasila oblečená, aby tak zdůraznila, že je vážnou sportovkyní.

Box se postupně začal šířit i do dalších zemí a doputoval i do Austrálie, kam se zřejmě dostal na lodích se zločinci, které Spojené království posílalo do svých kolonií. Box v té době přitahoval spíše lidi z nižších společenských vrstev a právě v Austrálii se dvojice bojovníků postarala o rekordně nejdelší zápas bez rukavic. Jeho protagonisty byli James Kelly původem z Irska a Jonathan Smith z Anglie, kteří se spolu údajně měli rvát neuvěřitelných 6 hodin a 15 minut. Smith se po 17 kolech vzdal.

Doporučeno
Šílené knock-outy i nový šampion! Turnaj Oktagon 56 přinesl divoké přestřelky i překvapivé výsledky Šílené knock-outy i nový šampion! Turnaj Oktagon 56 přinesl divoké přestřelky i překvapivé výsledky 21. dubna 2024 7:47

Navzdory brutálnímu průběhu zápasů (nebo možná právě díky tomu) začal box bez rukavic mezi diváky a divačkami získávat stále větší popularitu. Lví podíl na tom měl již zmíněný James Figg, který kromě toho, že byl sám úspěšným zápasníkem, souboje bez rukavic taky pořádal. Minimálně v Londýně získal Figg slušné renomé a stal se známým mužem. Na jím pořádané akce chodilo až tisíc lidí a sám o sobě tvrdil, že vyhrál přes 200 zápasů. Zda je to pravda, ovšem nelze ověřit.

Jednou z pozdějších hvězd tohoto sportu se stal Američan John L. Sullivan. Ten je obecně považován za posledního šampiona boxu bez rukavic a prvního šampiona v boxu po zavedení nových pravidel a rukavic. Už jako teenager se rval v barech a vyznačoval se obrovskou silou, kterou převálcoval mnoho starších mužů. Jako řada jeho kolegů se ale příliš velkého věku nedožil. Zemřel v 59 letech na infarkt. Na jeho špatném zdraví se podepsal i alkoholismus.

Doporučeno
Drastické hubnutí v MMA: Někteří bojovníci už zemřeli, řešení ale není jednoduché Drastické hubnutí v MMA: Někteří bojovníci už zemřeli, řešení ale není jednoduché 3. dubna 2021 18:30
John L. Sullivan, první šampion v těžké váze v boxu s rukavicemi a poslední šampion v boxu bez rukavic.
John L. Sullivan, první šampion v těžké váze v boxu s rukavicemi a poslední šampion v boxu bez rukavic. Zdroj: Wikimedia Commons/volně k užití

Zavedení pravidel 

Box bez rukavic ale i přes rostoucí popularitu nebyl v začátcích považován za legitimní sport. To se začalo měnit mimo jiné díky Jacku Broughtonovi, boxerovi a učni Jamese Figga, který ve 40. letech 18. století jako první kodifikoval základní boxerská pravidla. Jejich smyslem bylo především chránit bojovníky, kteří při bojích i umírali.

Takzvaná Broughtonova pravidla zahrnovala mimo jiné zákaz úderů na zemi, zákaz chytání soupeře od pasu dolů a zaváděla třicetisekundový limit, který měl bojovník na to, aby se znovu postavil a prokázal, že je připraven pokračovat v zápase. Broughtonova pravidla zahrnovala celkem 7 bodů, podle kterých se box řídil dalších bezmála 100 let. Díky svému přínosu pro sport je Jack Broughton přezdívaný jako „Otec boxu“.

Jednou z dalších novinek, kterou Broughton představil, byla primitivní verze boxerských rukavic, jejichž účelem bylo chránit ruce daného boxera a obličej jeho soupeře. Při úderu pěstí do hlavy totiž boxer mohl zranit nejen svého soupeře, ale právě i sám sebe. Proto při boji holýma rukama boxeři mnohdy mířili na měkčí místa na těle, aby si při úderu sami nezlomili ruku.

Dodnes se vedou debaty o tom, do jaké míry rukavice skutečně fungují jako ochrana. Boxerské rukavice na jedné straně snižují riziko zlomenin rukou a tržných zranění na tváři, ale na druhou stranu umožňují zasazovat více úderů do hlavy, což v dlouhodobém horizontu vede k poškození mozku, které je dnes u boxerů stále vyšší než třeba u zápasníků MMA. Tomuto tématu jsme se společně s odborníky věnovali blíže zde.
Doporučeno
Poškození mozku v MMA a boxu: Jak vypadají projevy a jak se můžeš chránit? Poškození mozku v MMA a boxu: Jak vypadají projevy a jak se můžeš chránit? 11. května 2022 7:00

Broughtonova pravidla boxu vydržela až do roku 1838. Toho roku byla představena nová, komplexnější pravidla, tzv. London Prize Ring Rules, která se později v roce 1853 dočkala ještě další revize. Na tento systém pak v 60. letech 19. století navázal anglický sportovec markýz Marquess z Queensberry, který vypracoval přesná pravidla, jež položila základy těm, která známe v boxu dnes.

Nová pravidla popsaná markýzem Marquessem z Queensberry mimo jiné zahrnovala:

  • Časový limit kola na tři minuty
  • Mezi koly se zavedla minutová přestávka
  • Zakázal se wrestling
  • Stanovily se rozměry ringu
  • Používání rukavic se stalo povinností
  • Zavedl se bodový systém

Box bez rukavic znovu na vzestupu 

Boxerská pravidla se rozšířila do dalších zemí a definitivně ukončila éru boxu bez rukavic. Tedy ne tak docela. Zejména v posledních letech se totiž box bez rukavic dostává znovu do popředí a zažívá nový boom. Vznikají i nové organizace, které se věnují výhradně zápasům bez rukavic, a tyto boje se už dostaly i do Česka.

Tou nejvýznamnější světovou organizací v boxu bez rukavic je americká Bare Knuckle Fighting Championship (BKfC), která v roce 2018 uspořádala první státem sankcionovaný turnaj holými pěstmi po více než 100 letech. Do svých řad už přilákala řadu hvězd včetně bývalých bojovníků UFC.

Bare Knuckle Fighting Championship – Tom Shoaff vs. Joe Elmore.
Bare Knuckle Fighting Championship – Tom Shoaff vs. Joe Elmore. Zdroj: Getty Images/Alex Menendez

Kritici zápasů bez rukavic zastávají názor, že tento typ krvavé podívané patří do minulosti, ne do moderního světa, nicméně čísla mluví jasnou řečí. Novodobé zápasy bez rukavic na YoutTube přesahují i miliony zhlédnutí, jejich popularita stále roste a přitahují čím dál více fanoušků. A nic nenasvědčuje tomu, že by tento trend měl v blízké budoucnosti ustat. Právě naopak.

Domů
Sdílet
Diskuse