Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Čteš článek:
Největší české vynálezy: Zachraňují životy i tvoje zuby a vyrábí vodu v poušti

Viread

Lék Viread, který platil za přípravek proti AIDS, představil tým profesora Antonína Holého v listopadu roku 2001. Stejně jako tehdejší dostupné prostředky uměl i Viread propuknutí nemoci zpomalit, nikoliv vyléčit. Ve srovnání s nimi ale pracoval daleko účinněji.

Doporučeno
„Ministerstvo zdravotnictví varuje: Filmy tvoří mladé kuřáky.“ I dnešní Hollywood tě učí nebezpečnému zlozvyku „Ministerstvo zdravotnictví varuje: Filmy tvoří mladé kuřáky.“ I dnešní Hollywood tě učí nebezpečnému zlozvyku 27. dubna 2023 18:30

Lék jako účinnou látku používá tenofovir, který v lidském těle pomáhá snížit hladinu HIV. Jeho původní podoba měla problém s použitím pro širokou veřejnost, proto později vznikl tenofovir-disoproxil. Profesor Holý postavil vývoj léku Viread na svých předchozích poznatcích. V roce 1985 například společně s Ericem De Clerqem popsal účinek tenofoviru v buněčné kultuře HIV. Samotný účinek u člověka popsal v roce 1997.

Antonín Holý
Zdroj: Akademie věd ČR


Podle Světové zdravotnické organizace platí Viread za jeden z nejdůležitějších léčebných přípravků, které by měly být dostupné pro všechny. Kromě oddálení propuknutí AIDS se používá rovněž k léčbě hepatitidy B.

Krevní skupiny

Průlomový objev čtyř krevních skupin psychiatra a neurologa Jana Jánského se dodnes cituje ve vědeckých pracích, přestože pochází už z roku 1907. Bohužel, Jánský ve své době netušil, že s podobným poznatkem přišel v roce 1900 (někdy se uvádí též 1901) Karl Landsteiner. Ten ale popsal pouze tři skupiny a Jánského objev tedy platí za důležitější.

Doporučeno
Kvíz: Pamatuješ si staré české reklamy? Kvíz: Pamatuješ si staré české reklamy? 15. dubna 2023 11:30
zkumavka krev
Zdroj: Pixabay/volně k užití

Krevní skupiny nazvané A, B a C, která představovala alternativu k tehdejší 0, rozšířil pražský vědec o AB. K revolučnímu objevu se ale dostal nedopatřením, když studoval vztah mezi srážlivostí krve a duševními nemocemi. Během tohoto výzkumu Jánský zjistil, že lidskou krev lze dělit do skupin I.–IV., když se ukázalo, že některý „druh“ se po přijetí toho druhého při transfúzi sráží.

Čti na další straněČti na předchozí straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 2 z 4
Domů
Sdílet
Diskuse