Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. června 2023 16:22
Čas čtení 1:02
Ilona Hobzová

Dáváš si během dne šlofíka? Vědci řekli, jak tím pomáháš svému mozku

Dáváš si během dne šlofíka? Vědci řekli, jak tím pomáháš svému mozku
Zdroj: Pexels/Andrea Piacquadio/volně k užití
ZDRAVÍ ZDRAVÍ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Podle vědců z University College London je pro náš mozek prospěšné, když si pravidelně najdeme čas na malé zdřímnutí.

Pravidelné zdřímnutí během dne je pro náš mozek prospěšné a pomáhá tento důležitý orgán déle udržet větší. Je ale důležité, aby šlofík netrval déle než půl hodiny. Vyplývá to ze studie vědců z londýnské University College London (UCL) publikované v časopise Sleep Health, o které informovalo BBC.

Doporučeno
Průzkum: Polovina dospělých lidí v Česku zanedbává preventivní prohlídky. Může to vést k vážným problémům Průzkum: Polovina dospělých lidí v Česku zanedbává preventivní prohlídky. Může to vést k vážným problémům 24. června 2023 13:47

Spánek jako prevence před demencí? Potřeba je další výzkum

Vědci pomocí experimentu založeného na genetice zjistili, že mozek lidí, kteří si pravidelně během dne dopřejí spánek, je oproti „nespavcům“ větší o patnáct centimetrů krychlových, což odpovídá zpoždění stárnutí zhruba o tři až šest let. Takový spánek by ale měl trvat maximálně třicet minut. Podle vědců je navíc spánek během dne pro mnoho profesí obtížný, jelikož pracovní kultura tuto praxi často odsuzuje. 

„Naše závěry naznačují, že k podřimování by mohl mít každý potenciální prospěch,“ uvedla pro BBC lékařka Victoria Garfield. Výsledky výzkumu označila za vzrušující. Vědci prokázali, že denní zdřímnutí má zásadní význam pro vývoj dítěte. S přibývajícím věkem se k němu lidé uchylují méně často. Po odchodu do důchodu se obliba opět zvedá – během dne si zdřímne až 27 procent lidí starších 65 let.

spánek
Zdroj: Unsplash/bruce mars/volně k užití

Nová zjištění vedou k otázce, zda by spánek mohl pomoci předcházet některým nemocem, jako je Alzheimerova choroba. To bude ale podle vědců vyžadovat další výzkum. Co už nyní víme, je, že celkové zdraví mozku je důležité pro ochranu před demencí a toto onemocnění s poruchami spánku souvisí. Podle vědců špatný spánek časem poškozuje mozek tím, že způsobuje záněty a ovlivňuje spojení mezi mozkovými buňkami. „Pravidelné zdřímnutí by tedy mohlo chránit před neurodegenerací kompenzací nedostatečného spánku,“ uvedla další výzkumnice Valentina Paz.

Domů
Sdílet
Diskuse