Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
27. června 2023 8:30
Čas čtení 0:17
Ilona Hobzová

Kvíz: Co víš o Miladě Horákové? Ověř si, jak znáš českou hrdinku

Kvíz: Co víš o Miladě Horákové? Ověř si, jak znáš českou hrdinku
Zdroj: Wikimedia/volně k užití
HISTORIE HISTORIE KVÍZ
Uložit Uložené

Od smrti české právničky a političky uplynulo 27. června sedmdesát tři let.

Milada Horáková je jednou z nejvýznamnějších osobností našich dějin a symbolem zrůdností komunistického režimu. Právnička a politička, od jejíhož úmrtí uplynulo v těchto dnech sedmdesát tři let, zasvětila svůj život boji za lidská práva. Během druhé světové války přežila gestapácké vězení i koncentrační tábor. Osudným se jí stal nástup komunistů k moci. Právě ti ji totiž v nechvalně známém vykonstruovaném procesu odsoudili k trestu smrti. Otestuj si, co o životě této výrazné osobnosti (ne)víš.

Doporučeno
KVÍZ: Znáš nejvýznamnější osobnosti českých dějin? Otestuj své znalosti KVÍZ: Znáš nejvýznamnější osobnosti českých dějin? Otestuj své znalosti 16. června 2023 8:30
Kvíz
Co víš o životě Milady Horákové?
114
Kde se Milada Horáková narodila?
V Praze.
V Brně.
V Plzni.
Vysvětlení
Milada Horáková se narodila 25. prosince 1901 v Praze na Královských Vinohradech.
214
Na které univerzitě Milada Horáková vystudovala práva?
Na Karlově univerzitě v Praze.
Na Masarykově univerzitě v Brně.
Na Vídeňské univerzitě.
Vysvětlení
Promovala v roce 1926.
314
Už během studií poznala svého manžela Bohuslava, za kterého se provdala v roce 1927. Kolik spolu měli dětí?
Horákovi neměli žádné děti.
Měli dceru Bohuslavu (nar. 1928) a syna Karla (1930), který ale brzy po narození zemřel.
Narodila se jim jediná dcera Jana (1933).
414
Horáková v meziválečném období působila mimo jiné na Ústředním sociálním úřadu v Praze, kde se věnovala hlavně oblastem sociální spravedlnosti, sociální péče a zabezpečení. Proč musela v roce 1939 z magistrátu odejít?
Vdané ženy ve státních službách byly ze zákona penzionovány, aby uvolnily místa pro české muže odsunuté z území připojeného k Německé říši.
Spolu s manželem patřila mezi blízké přítele Karla a Josefa Čapkových, za což je nacisté přesunuli na seznam nežádoucích osob.
Horáková musela odejít ze státní správy, protože byla židovského původu.
514
Jak se jmenovala odbojová organizace, do které se Milada Horáková zapojila po vyhlášení protektorátu?
Pravda vítězí.
Petiční výbor Věrni zůstaneme.
Za Československo.
Vysvětlení
Horáková pro tuto organizaci vyhledávala nové ilegální pracovníky, zajišťovala tajné byty a získávala zpravodajské informace.
614
Odbojová činnost neunikla pozornosti gestapa, které Horákovou v roce 1940 spolu s manželem zatklo. Kde Horáková strávila zbytek druhé světové války?
Do roku 1944 byla držena v různých věznicích včetně Pankráce nebo Malé pevnosti v Terezíně. Pak byla dosouzena na 8 let káznice v ženské věznici u Mnichova.
Zbytek druhé světové války strávila Milada Horáková v Terezíně.
Zatímco Bohuslav Horák zůstal v koncentračním táboře až do roku 1945, Milada Horáková byla v roce 1944 z vězení propuštěna. Až do konce války zůstala v domácím vězení za dozoru gestapa.
714
Po válce se Horáková stala poslankyní. Pro svůj kritický postoj v oblasti sociálních otázek, hospodářství a zahraniční politiky byla monitorována Státní bezpečností. Udržovala kontakty s exilovými politiky a podporovala lidi usilující o emigraci. Kde byla v září 1949 Horáková zatčena?
Přímo na Václavském náměstí během cesty z práce.
Ve své kanceláři v Masné ulici.
Doma na pražském Smíchově.
Vysvětlení
Pokus o zatčení se doma na Smíchově nezdařil, neboť tam byla jen služebná, dcera a Bohuslav Horák, kterému se podařilo v nestřeženou chvíli uniknout. Varovat svou ženu se mu však nepodařilo, neboť byla zatčena o několik hodin dříve ve své kanceláři v Masné ulici.
814
Po řadě výslechů stanula Horáková spolu s dalšími dvanácti obžalovanými 31. května 1950 před soudem. Žaloba je vinila z toho, že z nenávisti k lidově demokratickému režimu připravovali protistátní puč. Kdo byl v té době prezidentem?
Antonín Zápotocký.
Antonín Novotný.
Klement Gottwald.
914
8. června 1950 proběhly závěrečné řeči odsouzených a byly vyneseny rozsudky. Milada Horáková dostala trest smrti oběšením. Kdo byl odsouzen k smrti spolu s ní?
Jan Buchal, Oldřich Pecl a Záviš Kalandra.
Fráňa Zemínová.
Trest smrti dostala pouze Milada Horáková.
Vysvětlení
Rozsudek trestu smrti si kromě Milady Horákové vyslechli historik a kritik Záviš Kalandra, bývalý štábní strážmistr SNB Jan Buchal a podnikatel Oldřich Pecl.
1014
Hrdelní trest, který komunistický soud uložil Miladě Horákové, vyvolal protesty v řadě zemí světa. Která světově známá osobnost žádala prezidenta o milost?
papež Pavel VI.
Albert Einstein.
Jack Kerouac.
Vysvětlení
Kromě Einsteina žádali o milost Horákové například Jean-Paul Sartre, Winston Churchill nebo Eleanor Roosevelt. Bez úspěchu, Klement Gottwald rozsudky podepsal.
1114
Požádala o milost sama Milada Horáková?
Ano.
Ne.
Vysvětlení
Milada Horáková žádat o milost odmítla. Učinila tak její dcera a advokát.
1214
Kdy byla Milada Horáková popravena?
27. června 1950.
27. června 1951.
27. června 1952.
Vysvětlení
Poprava Horákové byla vykonána oběšením na dvoře pankrácké věznice 27. června 1950 v 05:35 hodin ráno, jako poslední ze všech čtyř k smrti odsouzených. Na Pankráci používali primitivní formu oběšení dlouho trvajícím škrcením bez klasické oprátky. Odsouzeným bylo nasazeno škrtidlo a pomocník kata tahal lanem za spoutané nohy. Horáková se udusila po téměř patnácti minutách (podle jiného zdroje po osmi) od zahájení popravy.
1314
Kdy proběhla plná rehabilitace Milady Horákové?
V roce 1968.
V roce 1990.
V roce 2000.
Vysvětlení
V roce 1968 Nejvyšší soud zrušil nezákonný rozsudek a po roce 1990 proběhla plná rehabilitace.
1414
O životě Milady Horákové byl v roce 2017 natočen životopisný snímek s názvem Milada. Kdo si významnou političku a právničku zahrál?
Táňa Pauhofová.
Ayelet Zurer.
Aňa Geislerová.
Vyhodnotit kvíz
Domů
Sdílet
Diskuse