Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
1. července 2023 16:00
Čas čtení 1:01
Vojtěch Vanda

Muži potravu lovili a ženy ji jen sbíraly? Nová studie tvrdí, že to nejspíš není pravda

Muži potravu lovili a ženy ji jen sbíraly? Nová studie tvrdí, že to nejspíš není pravda
Zdroj: William Campbell/Corbis via Getty Images
HISTORIE GENDEROVÁ ROVNOST VĚDA
Uložit Uložené

Role mužů a žen v tradičním způsobu života, v němž sběračství a lov hrály zásadní roli v obživě, nebyla, zejména co se lovu týče, tak jasně vymezená, jak jsme si mysleli. Tradiční stereotyp muže-lovce a ženy-sběračky se snaží vyvrátit nová studie.

Studie s názvem Mýtus o člověku lovci vedená Abigail Anderson z Pacifické univerzity v Seattlu, která byla zveřejněna v časopise Public Library of Science, odkazuje na to, že tradičně míněné role muže-lovce a ženy-sběračky v tradičně žijících společenstvech na Zemi nemusí být úplně založeny na pravdě.

Doporučeno
Tichý zabiják. Do třiceti let se minimálně zdvojnásobí počet cukrovkářů Tichý zabiják. Do třiceti let se minimálně zdvojnásobí počet cukrovkářů 26. června 2023 13:44

Naopak, při studiu posledních takto žijících společenstvech je vidno, že ženy loví minimálně stejně často jako muži. Autoři textu zanalyzovali data z dřívějších studií 63 stále existujících tradičně žijících společenstev lidí po celé planetě, která si zajišťují obživu lovem a sběrem, a vypátrali, jakým způsobem ženy na lovu participovaly a participují a jaké nástroje k tomu využívaly a využívají.

Podobná společenstva jsou již často minulostí, nicméně, jak zmiňuje Forbes, některá ještě stále existují. Studie například zmiňuje australský lid Tiwi, Hadzu ze severní Tanzanie, Ganij z Nové Guineje a 3 200 původních obyvatel Matsés z brazilské Amazonie.

Ženy byly stejné lovkyně jako muži

Výsledky byly poměrně překvapivé: ženy totiž obvykle lovily stejně často jako muži, vydávaly se lovit zvěř všeho druhu včetně velkých zvířat a často využívaly širokou škálu zbraní a loveckých technik, které muži například nepoužívali. Jejich role lovkyň byla klíčová k tomu, aby se společenstvo uživilo, nehledě na to, jestli byly matkami, nebo ne.

Zajímavé je, že celkem u 79 % zkoumaných společenstev se výzkumníci setkali se ženami v pozicích lovkyň. Vnímání mužů jako lovců a žen jako sběraček se dnes spíše jeví jako živná půda pro vytváření stereotypu, v němž jsou muži méně emocionálnější a více agresivní, zatímco ženy jsou spíše zaměřené na děti a více pečující o rodinu.

Domů
Sdílet
Diskuse