Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Čteš poslední stranu článku:
5 tipů, kam jet v Česku v létě stanovat
kokořínsko
Zdroj: bezKempu/propagační materiál

Za druhé nejlepší místo na stanování mají dobrodruzi a dobrodružky z portálu tzv. Starý lom. Podle pana Vratislava, který pozemek pronajímá, se jedná o malý lesík mezi loukami na Kokořínsku asi 100 metrů od jeho samoty. Mapa ukazuje, že se nachází na samém okraji CHKO Kokořínsko u Máchova kraje mezi obcemi Ždírec a Bořejov, co by kamenem dohodil od Máchova jezera. To zní skoro až poeticky.

Za 350 korun na noc zde rozbiješ stan a můžeš si přivést i mazlíčka. Velmi zajímavým je fakt, že lze přivést jak malého psa, tak i kočku. Dřevo majitel nabízí zadarmo a je možné zde rozdělat oheň – pro zálesáctví a bushcraft je tak místo nejspíš jako stvořené. Výhodou pro dobrodružné duše je také to, že se na dvě tábořiště, která jsou rozdělena pro stany a karavany, nevejdou velká vozidla, takže si budeš připadat opravdu jako tramp, a ne jako na autobusovém nádraží.

Záchod je totiž suchý, na wifi zapomeň. Voda je dostupná ze zahradního kohoutu a sprcha je pouze solární. Proto si s sebou vezmi kytaru, zpěvník, hlasivky a třeba kolo a po projížďce Kokořínskem si udělej hezký táborák. Detaily najdeš tady.

1. Javorná na Šumavě

šumava javorná
Zdroj: bezKempu/propagační materiál

Nejoblíbenějším místem pro stanování (i kempování) je na webu Javorná na Šumavě. Službu zprostředkovávají Michal a Věra Kulawiakovi, podle nichž jsou jejich prostory vhodné zejména pro rodiče a děti. Proč děti? Protože se na pozemku nachází koně, na kterých je možné se po dohodě naučit jezdit, ovce a další zvířata v minizoo.

Doporučeno
Móda z metra: Co nosí mladí lidé z Prahy během horkých letních dnů? Móda z metra: Co nosí mladí lidé z Prahy během horkých letních dnů? 21. července 2024 v 8:00

Zároveň ale může jít o zdvižený prst pro všechny, kteří moc neholdují exponovaným místům. Co se ale týče výbavy, ta je zase pro zálesáky jako stvořená. Na místě je jen suchý záchod a voda. 

Druhou věcí je dostupný doprovodný program, který může být bohatý. Lze se nechat povozit v teréňáku nebo se nechat jen provést po okolí pěšky. Taktéž je možné absolvovat kurz přežití nebo jezdit na raftu. Nutno však podotknout, pokud by to nebylo někomu jasné, že všechny aktivity jsou za příplatek. Za samotnou noc ve stanu zaplatíš 170 korun. Čili pokud tě nabídka zaujala, je dobré si ji celou přečíst. Odkaz najdeš tu.

Bonusový tip: stanování ve volné přírodě

kemping, stanování, túra, outdoor
Zdroj: Decathlon

Dokážeme ale pochopit, že všechny výše vypsané nabídky nemusí ukojit tvou touhu po dobrodružství. Každá z nich má přece jenom nějaký typ kontroly, navíc se za všechna místa musí platit. Jak to tedy udělat, aby člověk mohl vyrazit do panenské přírody českých lesů, nemusel za to nic utratit, ale zároveň se nedostal do problému se zákonem? Tuto otázku si již několik lidí před námi položilo.

Řešení je vcelku jednoduché. Nejdůležitější je nedostat se do křížku se zákonem č. 289/1995 Sb., o lesích a o změně některých zákonů (tzv. lesním zákonem), a zákonem č. 114/1992 Sb. České národní rady o ochraně přírody a krajiny, které legislativně upravují pobyt v přírodě u nás.

Doporučeno
Terka Pergnerka nám řekla svůj příběh. „Ve 13 letech mě máma prodala. Ve vězení seženeš drogy snáz než venku,“ vypráví Terka Pergnerka nám řekla svůj příběh. „Ve 13 letech mě máma prodala. Ve vězení seženeš drogy snáz než venku,“ vypráví 17. července 2024 v 13:00

Česká legislativa dělí trávení noční doby v přírodě na nocování (přenocování pod širákem bez přístřešku, bez ohně a zanechání stop) a táboření (přenocování s přístřeškem, zejména stanem, a dalšími aktivitami, jako je vaření apod.). A i když je pravda, že většina pozemků v Česku někomu patří, existuje pojem veřejná přístupnost přírody, která zaručuje volný pohyb krajinou u nás, nehledě na vlastníka (pokud není prostor ohraničen, nejedná se o užitné plochy, pastviny, kde tvůj průchod může omezit/poškodit vlastníka atd.).

Les je kámoš

Les je však v tomto specifický. Zde zákon o táboření úplně neplatí a na základě práva užívaní lesa do něj můžeš vstupovat a klasicky se zde pohybovat. Můžeš taky sbírat lesní plody, houby a do jisté míry i dřevo, jediný problém však může být rozdělávání ohně. V některých místech (a ročních obdobích – zejména léto je rizikové) může platit zákaz. Stan si ale klidně můžeš rozbít kdekoliv.

Možná tě překvapí, že přenocovat můžeš i v CHKO. Jenže tady je nutné spát pod širým nebem a nezanechat za sebou žádné stopy (tedy netábořit, ale nocovat). Stejně tak nesmíš rozdělávat oheň. Národní parky a přírodní rezervace mají ještě přísnější podmínky. Podle serveru hanibal.cz je možné nocovat jen maximálně 10 metrů od vyznačených cest. Důležité je si ale přečíst návštěvní řády jednotlivých oblastí. 

Takže v případě, že máš sbaleno a hledáš pouze záminku k vyražení do přírody, dál již nečekej. Řiď se akorát obecným pravidlem, že budeš spát ve volné přírodě, ale nejprve si nastuduj, jestli tam, kam míříš, náhodou neomezuje táboření, resp. nocování místní vyhláška. Pokud ne, doplň si vědomosti o tom, jestli je možné na vyhrazeném místě rozdělávat oheň, nebo ne či jestli náhodou nebyl zakázán vstup do lesa kvůli honům nebo těžbě. A máš to vychytané.

Čti na předchozí straně
Dočetl jsi celý článek
Strana 3 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse