Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Čteš článek:
Zveřejněné SMS Jonaha Hilla otevřely důležitou diskusi o vztahové manipulaci. Poznáš rozdíl mezi hranicí a ultimátem?

Co si však tito lidé neuvědomují, je fakt, že mít potřebu ovládat partnerovo chování a mít nad ním kontrolu naopak vůbec normální není. Nikdo by nikomu neměl zakazovat stýkat se s lidmi, se kterými chce, nebo vykonávat povolání, které ho živí, ať už je to modeling, či lekce surfování s muži. 

Důvod, proč je celá kauza pro mnoho lidí tak špatně čitelná, je právě ten, že Hill svoje požadavky formuloval v klidu a zaobalil je jako vymezování si hranic. Což je termín, na který je společnost citlivá a má jej zafixovaný jako něco, přes co nejede vlak. V době, kdy se povědomí o duševním zdraví stále více šiří a lidé přebírají terapeutickou terminologii do svých běžných životů, se ale objevila i odvrácená strana tohoto fenoménu. I přesto, že je jeho přínos nezpochybnitelný, je potřeba mít se také na pozoru před lidmi, kteří jej chtějí a budou zneužívat. 

S otevřením debaty o zneužívání psychologické terminologie se v online prostoru objevilo mnoho terapeutů a terapeutek, kteří své sledující upozorňují na to, jak si takového zneužívání všimnout a ohradit se proti němu. 

„Hranice jsou tu od toho, aby chránily naše mentální, emoční, a fyzické zdraví. Reflektují také to, co my sami uděláme v situacích, které se nám přihodí. Nejsou tu od toho, aby udávaly naše očekávání a požadavky. Kdyby si Jonah Hill skutečně nastavoval hranice, řekl by něco jako: ‚Není mi příjemné mít partnerku, která má kamarády mezi muži, a proto mně osobně tenhle vztah nemůže vyhovovat, je to hranice, kterou jsem si nastavil, protože mi to nedělá dobře,‘ “ říká například v tiktokovém videu psycholožka Jessica Leigh.

Hranice, nebo ultimátum?

Čti na další straněČti na předchozí straně
Článek končí na další straně
Strana 2 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse