Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
30. září 2023 20:45
Čas čtení 3:43
Radim Šlechta Alena Julie Novotná

Hledali jsme Stránskýho na premiéře remasteru Svatby Jiřího Káry. Kavalírka se proměnila na Letnou z devadesátek

Hledali jsme Stránskýho na premiéře remasteru Svatby Jiřího Káry. Kavalírka se proměnila na Letnou z devadesátek
Zdroj: Alex Skribuckij
FILMY A SERIÁLY ČESKÉ FILMY ČESKO FILMOVÉ FENOMÉNY FILMOVÉ OSOBNOSTI MEMES
Uložit Uložené

Jeden z největších českých internetových fenoménů se dostal na stříbrná plátna. Svatba Jiřího Káry měla v sobotu slavnostní premiéru v pražském kině Kavalírka.

Na tohle jsme čekali víc než čtyři minuty, ty magore, ale konečně jsme se dočkali. K potěšení všech nadšenců české internetové popkultury proběhla slavnostní premiéra remasteru legendární Svatby Jiřího Káry. V prostorách kina Kavalírka, vyzdobených reáliemi dokumentu, se prodával merch, vzduchem létaly hlášky, jen ten Stránskej vypr*anej ne a ne dorazit. 

Doporučeno
Vstávej, ty vokurko vožralej! Svatba Jiřího Káry se dočká remasterované verze a premiéry v kině Vstávej, ty vokurko vožralej! Svatba Jiřího Káry se dočká remasterované verze a premiéry v kině 24. června 2023 19:39

Jiří Kára se společně se svou ženou Blankou Divišovou a skupinkou kamarádů dostali na internet v roce 2000. Jejich svatba na úřadě na pražské Letné (dnes v místech stojí Obchodní centrum Stromovka přezdívané Kárák) původně zahrnovala jen úzký okruh nejbližších přátel, oddávajícího, matrikářky a pivo. Na internetu se ale proměnila v bezednou studnici hlášek, které se používají napříč věkem, genderem i sociálními skupinami. Na premiéře remasterované verze jsme se zeptali návštěvnictva i pořadatelského týmu, která z nich jim nejvíc přirostla k srdíčku.

Jiří Kára se narodil v roce 1960 a zemřel 29. prosince 2014. Jeho manželku Blanku zavraždil neznámý pachatel jen půl roku po obřadu a její případ se doposud nepodařilo uzavřít. Rok po událostech v dokumentu opustil tento svět také Jiří Horvát alias Floyd. Ani ostatní účastníci svatby již nejsou mezi živými nebo o nich nejsou dostupné informace.

„Já mám nejradši ty klasiky jako ‚můžeme si tady zahajlovat‘ nebo ‚hlavně že máš pivo‘, protože jsou nejvíc aplikovatelné na životní situace, kdy je člověk Jirku Károvi nejpodobnější,“ řekl Refresheru návštěvník Michal.

U Šárky zase zvítězila oblíbená fráze: „Dělej, už jste tady měli bejt čtyři minuty, ty magore!“ Používá ji prý hojně, především směrem ke kamarádce, která dle jejích slov často chodí pozdě. Pro univerzálnost tuto mutaci otázky „Už jste někde poblíž, přátelé?“ milují taky návštěvnice Kateřina a Šarka. I samotný pořadatel akce Parzival prý hlášku používá nejvíce.

Jiří Kára
Zdroj: Refresher/Alena Julie Novotná

Domi, která projekci navštívila s manželem, zase miluje „hlavně že máš pivo“, právě proto, že to na manžela může snadno použít. On sám to ale užívá stejně jako ona. Refresheru sdělili, že je Jiří Kára tak trochu inspiroval i při jejich svatbě, kterou měli pouze v kruhu nejbližších a na úřadě. Říct „ano, z celého srdce“ si ale Domi u oltáře říct netroufla.

Doporučeno
KVÍZ: Než se stali slavnými. Znáš původní profese českých celebrit? KVÍZ: Než se stali slavnými. Znáš původní profese českých celebrit? 1. května 2024 13:00

„Ty jsi č*rák vydlážděnej! Používám to i v reálném životě, možná častěji, než by bylo zdrávo. Ale lidi jsem s tím naštěstí nikdy nenas*al,“ prozradil Refresheru Jakub. Mezi nejoblíbenější hlášky Martina zase patří: „Nemáš nějakej hřeben nebo pohráblo?“

Fanoušci Martin a Jakub.
Fanoušci Martin a Jakub. Zdroj: Refresher/Alena Julie Novotná

„Ukazuje to, že Jirka Kára měl styl ve všech situacích,“ vysvětlil nám Martin. „Včera jsem si Svatbu pustil hned dvakrát a ještě mám lístek na další projekci. Musel jsem se na to mentálně připravit, protože Jirka Kára je silný popkulturní moment českého internetu, takže vidět to jednou nebude stačit,“ dodal. Remaster by si podle něj zasloužil ještě legendární Svarta Jump.

Doporučeno
Hlavně že máš pivo, vole: Nevíš, co na Velikonoce? Postav si vlastního Káru! Hlavně že máš pivo, vole: Nevíš, co na Velikonoce? Postav si vlastního Káru! 6. dubna 2023 10:55

Mezi oslovenými se ale našlo i několik lidí, kteří originální Svatbu Jiřího Káry ještě neviděli a teprve čekají, jak je překvapí. K takovým patří například i youtuber a moderátor Jan Špaček. Po naší krátké anketě už jsme se přesunuli na samotnou projekci.

Stovky hodin práce a nezapomenutelný zážitek

„Vítám vás všechny na remasterované verzi Svatby Jiřího Káry, děkuju vám, že jste přišli. Uvidíte vyčištěnou verzi Jiřího Káry tak, jak ji znáte, nebude to žádná animovaná verze, jen to, co dobře znáte. Velice mi pomohl autor Paralelních listů Parzival a také děkuji kinu Kavalírka za to, že jsme to tady mohli spáchat,“ řekl v úvodní řeči Kryštof „Hrounex“ Hrouda.

V rozhovoru pro Refresher prozradil, že na remasteru strávil stovky hodin a s výsledkem je prý spokojený. „Nejtěžší byla manuální retuš, kdy jsem musel vyčistit veškeré analogové glitche a chyby v obraze tak, aby to bylo hezky čisté a koukatelné,“ řekl Hrounex.

Kryštof „Hrounex“ Hrouda.
Kryštof „Hrounex“ Hrouda. Zdroj: Refresher/Alena Julie Novotná

Spokojené bylo zcela očividně také obecenstvo. Lidé v sále se smáli svým oblíbeným scénám, a když jsme se jich po projekci zeptali, nešetřili slovy chvály. Vyzdvihovali především velké množství detailů, které na plátně v nové verzi vynikly a kterých si je velmi obtížné všimnout na obrazovce počítače a nekvalitním původním záznamu.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš české ptáky podle fotky? Otestuj své znalosti KVÍZ: Poznáš české ptáky podle fotky? Otestuj své znalosti 29. dubna 2024 12:00

„Remaster se mi líbil a došlo mi u něj, jak strašně nekvalitní musel být původní materiál,“ řekl Refresheru filmový kritik Kamil Fila, jehož milovaná hláška je „vstávej, ty vokurko vožralej“, ta se prý dá použít téměř na kohokoliv a v podstatě v jakékoliv situaci.

Remaster se opravdu povedl.Předskokankou na Svatbě byla Zdena.Zdena si vysloužila i vlastní plakát.Bar kina se proměnil na letenské potraviny. Hlavně že měl pivo.
Zobrazit galerii
(11)

„Jiří Kára ukazuje určitou vrstvu ve společnosti, která tu normálně žije, ale když se daří, často na ni zapomínáme. Viděli jsme ji na začátku 90. let, kdy se životní úroveň mezi lidmi výrazně rozlišila, a vidíme, jak se kvalita života liší i teď. Jirka Kára nám ukazuje, jak současný systém dokáže lidi dostat až na okraj společnosti. Líbí se mi kreativita, jak od Jirků Kárů často vzejde něco, co se dostane mezi všechny vrstvy, a každý začíná přejímat jejich projevy,“ přiblížil Fila svůj pohled na popkulturní a společenský význam Jiřího Káry.

Na akci se vybíraly peníze na podporu neziskových organizací PRAGULIC, Jako doma, Kuchařky bez domova a Diakonie. Dohromady mezi ně pořadatelský tým rozdělí 60 tisíc korun. Lidé mohli také přispět konkrétní neziskovce pomocí vystavených QR kódů.
Jiří Kára
Zdroj: Refresher/Alena Julie Novotná

Remasterovaná verze obecenstvu pomohla zavzpomínat na českou internetovou legendu, a pokud nevíš, co podniknout, vyprav se na Kavalírku opět 25. října. Přidávat by se ale podle Parzivala měly postupně i projekce v dalších městech. Více informací najdeš na oficiálním facebookovém profilu filmu. 

Doporučeno
Kvíz: Jirka Kára, kluk s kamením nebo Zdena pod kořenem. Znáš dobře český virál? Kvíz: Jirka Kára, kluk s kamením nebo Zdena pod kořenem. Znáš dobře český virál? 23. června 2023 14:30

S trochou štěstí se Jiří Kára brzy dostane i mimo bublinu lidí na internetu a stane se z něj tradiční česká podívaná. Navíc v zemi, kde se alkoholem prolévá každá větší či menší příležitost, je dokument o alkoobřadu téměř povinností. Lidi jako Jirku, Blanku nebo Stránskýho ostatně máme ve svém okolí všichni. Možná je znáš z hospody ve své čtvrti nebo jde možná o rodiče tvých kamarádů. Tak proč se nejít s nimi, nikoliv jim, zasmát do kina.

Domů
Sdílet
Diskuse