Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Česká spořitelna.
1. prosince 2023 13:30
Čas čtení 5:28
Sponzorovaný obsah

Každá desátá oběť scamu byla loni mladší 25 let. Může se to stát i tobě. Takto podvody vypadají

Každá desátá oběť scamu byla loni mladší 25 let. Může se to stát i tobě. Takto podvody vypadají
Zdroj: Pexels/Andrea Piacquadio
ZAJÍMAVOSTI KYBERBEZPEČNOST PODVODY NA INTERNETU
Uložit Uložené

Slovo phishing připomíná anglický výraz pro rybaření (fishing). Internetoví podvodníci zkouší, koho chytnou na svou udici. Cílem je získat od lidí přihlašovací údaje do internetového bankovnictví či úplné údaje z platební karty a tak i jejich peníze.

Časy, kdy se daly scamy poznat podle lámané češtiny, už jsou pryč. Podvodníci jsou stále vynalézavější a jejich zprávy či telefonáty důvěryhodnější. Možná máš pocit, že tobě se to stát nemůže, ale opak je pravdou. Podle dat České bankovní asociace minulý rok podvodníci okradli klienty všech bank v České republice celkem o dvě miliardy korun, což vychází v průměru na 160 000 korun na osobu. A nestává se to jen starším lidem. Každý desátý podvedený v loňském roce byl mladší 25 let. Proto jsme se spojili s odborníky z České spořitelny, abychom ti ukázali, s jakými podvody se můžeš setkat. A především jak jim předcházet a chránit i své blízké.

Jak to, že se i v dnešní době někdo nachytá?

Podvodníci, pro které se používá také o něco expresivnější výraz „kyberšmejdi“, sází na tři hlavní slabosti. Jsou jimi:

  • Strach: Přesvědčí tě, že jsou tvé peníze v ohrožení a ty je musíš rychle zachránit. V takovém stresu jim snadno neuváženě sdělíš přihlašovací údaje do svého internetového bankovnictví.
  • Nepozornost: Žijeme v době, kdy je čas cennější než cokoliv jiného. Proto podvodníci dostanou oběti do časového presu. Ve snaze rychle vyřešit situaci jim lidé pošlou své údaje, aniž by přemýšleli nad následky.
  • Vidina rychlých peněz: Investice se supervýhodným zhodnocením? Kdo by po takové nabídce nesáhl? Také touhu po penězích a rychlém výdělku využívají kyberšmejdi k tomu, aby oklamali uživatele internetu.
více o internetových podvodech

Podvodné zprávy a e-maily

Přišel ti někdy e-mail od doručovací služby, že je tvůj balíček na cestě, aniž by sis něco objednal*a? Nebo SMS s tím, že ti zjistili přeplatek za elektřinu a máš vyplnit přes odkaz soukromé údaje? Pravděpodobně se jednalo o scam. Takové zprávy často odkazují na falešné webové stránky, kde po tobě vyžadují zadání přihlašovacích údajů do internetového bankovnictví. Falešná zpráva může vypadat například následovně:

Česká spořitelna, scam
Zdroj: Česká spořitelna

I přesto, že se podvodníci stále zdokonalují, existuje několik věcí, podle kterých podvod dobře poznáš.

  • 1. Mailová adresa a číslo odesílatele. Když je zadáš do vyhledávače, uvidíš, jestli opravdu patří dané společnosti.
  • 2. Banka ani jiná instituce po tobě nikdy nebudou chtít přihlašovací údaje do internetového bankovnictví ani kompletní údaje z platební karty.
  • 3. Pokud tě zpráva odkáže na webovou stránku, podívej se, jestli má vyplněné informace jako IČO, DIČ a obchodní podmínky. Jestli tam nejsou, jedná se o podvod.
  • 4. Ověř, jestli je web zabezpečený. Klikni na zámeček u URL adresy a rozklikni certifikaci. Pokud certifikát odpovídá společnosti, se kterou chceš komunikovat, jsi na jejím reálném webu.
  • 5. Zkontroluj URL adresu. Nikdy není naprosto stejná jako oficiální web poskytovatele služeb. Může tam být jen drobná odchylka, buď pozorný*pozorná.
  • Ověř web přes službu WHOIS, kde po zadání domény uvidíš informace o jejím majiteli.

Když to shrneme, pokud budeš dodržovat tato 3 pravidla, nikdo tě nedostane:

  • Ověřuj si, s kým komunikuješ. Podvodník se může vydávat za kohokoliv.
  • Nesdílej s nikým přístupy a hesla ke svému účtu nebo čísla ze své karty.
  • Dej pozor, co a komu potvrzuješ či platíš.
 

Příklad podvodného webu vidíš na obrázku níže. Na první pohled vypadá jako oficiální stránka pro přihlášení do bankovnictví George. Web České spořitelny připomíná barvou i provedením. Ale zaměř se na URL adresu a porovnej ji s tou originální: https://bezpecnost.csas.cz/wlogin/?app_id=GEORGE.

scam, česká spořitelna
Zdroj: Česká spořitelna

Fejkoví bankéři

Podvodníci se nestydí ani osobní komunikace. Neobtěžují se s tvorbou falešných e-mailů, ale rovnou ti zavolají. Předstírají, že pracují v bance, a přesvědčí oběť, aby jim sdělila citlivé údaje.

Příkladem je příběh paní Kláry, kterou připravili během pár minut o 68 000 korun. Zavolal jí muž, představil se jako bankéř a sdělil, že má podezření na napadení účtu. Nabídl, že situaci vyřeší po telefonu a kartu ihned zablokuje. Chtěl nadiktovat číslo karty, datum splatnosti i CVV kód a se záminkou ověření identity také ověřovací SMS kód. Teď už možná tušíš, co se stalo. Důvěřivá žena podvodníkovi poskytla vše, co potřeboval, aby si z jejího účtu nakoupil zboží za téměř 70 000 korun.

Pracovník banky po tobě nikdy nebude vyžadovat celé číslo tvé platební karty ani přihlašovací údaje k bankovnímu účtu. Pokud si nejsi jistý*jistá, ověř si telefonát přímo na oficiální infolince. Klienti České spořitelny také mohou požádat bankéře, aby zadal požadavek k ověření v aplikaci George. Ta jim vygeneruje čtyřmístný kód, který bankéř sdělí na vyzvání. Pokud se shodují, nejedná se o podvodníka.

Prodej na bazaru se může prodražit

Početné scamy se objevují i ve světě online nákupů. Od podezřelých e-shopů přes falešné prodávající až po kupující, kteří si nic nekoupí, a ještě z prodávajícího vymámí peníze. Jedním z nejčastějších podvodů je, že se podvodníci vydávají za zájemce o jistý předmět na bazaru. Projeví zájem o zboží, pošlou falešnou webovou stránku přepravce a vyzvou prodávajícího, aby zadal přístupy do svého bankovnictví nebo úplná čísla z platební karty a potvrdil platbu. Tím však prodávající potvrdí platbu odchozí – tedy ze svého účtu. Níže vidíš příklad podvodné konverzace.

scam Česká spořitelna
Zdroj: Archiv uživatele online bazaru

Jak se vyhnout podvodům při nakupování?

  • K placení na e-shopech používej jednorázovou virtuální kartu.
  • Než něco koupíš nebo si objednáš předplatné, najdi si recenze. Nakupuj jen u ověřených prodejců.
  • Pokud jsi v internetovém obchodě zaplatil*a kartou a nepřišlo ti zboží, můžeš platbu reklamovat přímo u banky, která problém vyřeší za tebe.
  • Na bazarech raději nakupuj na dobírku nebo s možností osobního předání. 
  • Pokud na bazaru prodáváš, kupující potřebuje jen tvé číslo účtu. Žádné jiné údaje mu nesděluj.

Nigerijský podvod

Určitý typ podvodníků se zaměřuje na sociální manipulaci. Své oběti citově vydírají a sází na jejich lidskost. Často přicházejí s dojemnými životními příběhy a prosí oběť o finanční částku, která by jim měla pomoci. Dokážou na ně vytvořit takový tlak, že si oběť může připadat až necitelně, pokud by „člověku v nouzi“ nepomohla. Pravdou však je, že jakmile dostanou peníze, už o nich neuslyšíš. Jejich zbraní je především vytrvalost. Důvěru obětí si získávají i několik měsíců. Takto může nigerijský podvod vypadat:

Padesátiletý muž z Prahy narazil na online seznamce na údajnou lékařku na misi, do které se po několika měsících dopisování bezhlavě zamiloval. „Lékařka“ následně žádala peníze na to, aby se mohla vykoupit ze služby a koupit si letenku zpět do České republiky. Podvodnice takto z muže vylákala více než půl milionu korun.

K tzv. nigerijským podvodům patří také falešné veřejné sbírky, zprávy o výhrách v soutěžích, do kterých ses nezapojil*a, či výzvy k zaplacení neexistující exekuce. Rada zní: Nikdy nedávej peníze nikomu, s kým si byť dlouhodobě dopisuješ a myslíš si, že ho znáš. Jeho identita na internetu nemusí být skutečná. Neposílej mu fotky ani nesděluj informace, kterými by tě mohl vydírat. Jakmile po tobě někdo žádá peníze, zbystři a poraď se s někým z blízkých.

„Vydělejte miliony za pár minut a z pohodlí gauče“

Posledním, ale neméně častým podvodem jsou falešné investice. Na internetu na tebe může vyskočit banner, kde bude navíc (nelegálně použitá) tvář známé osobnosti či logo firmy. Slibuje lákavě vysoké výdělky za krátkou dobu. A co je nejlepší, nemusíš pro to vlastně hnout prstem. 

Jakmile si vyžádáš přes chat více informací, zavolají ti s tím, že nabízejí investiční program, a ujistí tě, že začít investovat po menších částkách je naprosto v pořádku. K instalaci investičního softwaru stačí jen povolit přístup do tvého počítače. Následně ti vysvětlí všechny možnosti investování a nakonec tě přesvědčí, ať se přihlásíš do svého internetového bankovnictví. S pomocí vzdáleného přístupu a investičního softwaru hned podvodníci vidí, kolik peněz máš na účtu. Potom zadáš první zkušební platbu. Po pár dnech už sleduješ, jak „vyděláváš“, a tak potvrzuješ stále vyšší částky. Až po čase ti však dojde, že šlo o podvodníky a ty jsi o své peníze přišel*přišla.

Nikdy si na základě žádosti cizího člověka neinstaluj do svého počítače neznámý software. Podvodník si díky němu zjistí tvá osobní data včetně přístupu do bankovnictví. Pokud chceš začít s investicemi, obrať se na banku nebo odborníka, který ti s tím pomůže. V opačném případě se ti tvá investice nemusí nikdy vrátit, natož zhodnotit.

Zajímej se o aktuální internetové podvody a pomoz i svým blízkým, aby se do žádného nezapletli. Rozhodně se to vyplatí. Další příběhy podvedených i užitečné rady, jak se vyhnout scamům, najdeš na www.chrantesvepenize.cz

Co dělat, když se staneš obětí podvodu?

  • Nikdy se nestyď za to, že tě možná někdo podvedl, a jednej okamžitě.
  • Zavolej na reálnou linku své banky a popiš, co se ti stalo, nebo zajdi na pobočku.
  • V některých případech je nutné obrátit se na Policii ČR.
Domů
Sdílet
Diskuse