Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
2. listopadu 2023 11:00
Čas čtení 8:19
Denisa Šútorová

Filip studuje na Harvardu: Lidé nevědí, že školné si zde může dovolit téměř každý, má to však háček

Filip studuje na Harvardu: Lidé nevědí, že školné si zde může dovolit téměř každý, má to však háček
ZAJÍMAVOSTI VYSOKÁ ŠKOLA VZDĚLÁNÍ
Uložit Uložené

„Co se o Harvardu neví, je, že Harvard může být pro většinu lidí finančně méně náročný než studium ve střední Evropě, je však těžké se na něj dostat,“ říká Filip. Ročně přijme pouze 1600 studentů ze 60 tisíc zájemců.

Slavnou americkou univerzitu Harvard snad není třeba představovat. Už staletí se s ní spojuje tradice, prestiž a renomé, které jí přináší excelentní akademické prostředí a přední výzkum. S rokem založení 1636 zároveň nese status nejstarší univerzity ve Spojených státech amerických a jedné z nejuznávanějších univerzit světa. Na seznamu absolventů nechybí Barack Obama, Mark Zuckerberg či John F. Kennedy, ale jen před pár týdny se k prvákům zapsal právě 20letý Slovák Filip Lányi.

„Jedenáct let jsem profesionálně plaval za Piešťany a Slovensko a studoval jsem na gymnáziu. Dlouho jsem však snil o studiu v Americe. Tento sen se mi nedávno splnil,“ vypráví pro Refresher. „V celkovém časovém zatížení mám někdy problém si uvědomit, kde se vlastně nacházím, mnohdy se tak musím zastavit a uvědomit si, že jsem opravdu na Harvardu a jak moc jsem za to vděčný,“ dodává.

filiplanyi, harvard
Zdroj: Archív respondenta/Filip Láyni

Přestože zatím mezi spolužáky nepotkal nikoho slavného, ​​natrefit v kampusu na celebritu prý není problém. Jen před měsícem byli na inauguraci nové prezidentky Harvardu právě Obamovi. Své turné ale na škole měli i Oprah Winfrey, Toto Wolf z F1, zpěvák Nicky Youre či youtuber Mr. Beast.

Doporučeno
Češka z Cambridge vyhrála za svou esej prestižní filmové ocenění. „Musím toho pro studium hodně obětovat,“ říká Češka z Cambridge vyhrála za svou esej prestižní filmové ocenění. „Musím toho pro studium hodně obětovat,“ říká 12. dubna 2024 13:00

Kromě neskutečných zážitků na Filipa pravděpodobně čeká také úspěšná budoucnost. Díky pevné komunitě absolventů Harvardu totiž bude mít možnost ucházet se o job na vysokých pozicích. V rozhovoru nám vyprávěl o zajímavostech o studiu a poradil, jak se na Harvard dostat a zvládnout financování.

V Refresheru pro tebe rádi sbíráme příběhy Čechů a Slováků v zahraničí. Teprve nedávno jsme ti přinesli rozhovor se studenty prestižní Cambridgeské univerzity. Tvorbu dalších kvalitních výstupů můžeš podpořit, staneš-li se členem klubu REFRESHER+.

Harvard se ujistí, že si jej studenti mohou dovolit

Filip nás hned na úvod odrovnal informacemi ohledně školného. „Co se o Harvardu neví, je, že Harvard by byl pro většinu Slováků finančně méně náročný než studium na Slovensku, háček však je se na něj dostat,“ říká. „Když si člověk vygooglí, kolik tě škola stojí ročně, myslím, že to vyhodí částku 87 tisíc dolarů. To kromě školného zahrnuje také ubytování, jídlo a jiné poplatky. Univerzita však nabízí 100% finanční podporu, pokud student splňuje určité podmínky,“ dodává.

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
jen za 12525
a čti vše bez omezení
Koupit předplatné
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 147424 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Jak se můžeš na Harvard dostat zcela zdarma a na čem to závisí.
  • Co všechno musí zvládat student Harvardu a jak probíhá výuka.
  • Proč jsou zkoušky během semestru tak náročné.
  • Jak fungují tajné spolky na škole a zda se do nějakého dostal i Filip.
  • Proč mají studenti osobní poradce.
  • Jak je možné, že si v prvním ročníku nevybíráš zaměření na jeden obor.
Domů
Sdílet
Diskuse