Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je PR zpráva společnosti FixServis.
14. listopadu 2023 17:00
Čas čtení 1:47
Sponzorovaný obsah

Na světě vznikne až 53 milionů e-odpadu ročně. Tyto 3 jednoduché kroky výrazně sníží jeho produkci

Na světě vznikne až 53 milionů e-odpadu ročně. Tyto 3 jednoduché kroky výrazně sníží jeho produkci
TECH EKOLOGIE SMARTPHONE
Uložit Uložené

Z této kupy recyklujeme jen zanedbatelné množství – přibližně 15–20 %. Jak lze tomuto problému účinně předcházet?

Boj s elektronickým odpadem není jen o spotřebitelích a jejich chování. Do značné míry závisí také na výrobcích zařízení. Právě ti totiž určují, zda se jejich chytré telefony, chytré hodinky, tablety a notebooky budou dát jednoduše opravit a rozebrat, nebo si zákazník i při menší chybě bude muset koupit nové zařízení.

elektro odpad
Zdroj: Freepik

Podpora Right to repair

S cílem snížit množství elektroodpadu vzniklo hnutí Right to repair, které prosazuje právo spotřebitelů na opravu zařízení. Right to repair podporuje i společnost FixServis, která se snaží dosáhnout toho, aby se rozbitá elektronická zařízení opravovala a nekončila jako nebezpečný odpad.

Zákon o opravě elektroniky

Aktuálně je v platnosti zákon, který výrobcům chladniček, televizorů, myček nádobí či fénů nařizuje vyrábět zařízení tak, aby se po dobu deseti let dala opravovat. Tento zákon se však bohužel nevztahuje na výrobce menších elektronických zařízení – chytrých telefonů, tabletů, smart hodinek či notebooků.

Prosazování autorizovaných servisů a originálních dílů

Výrobci elektroniky chtějí dosahovat co nejvyšších zisků, proto se snaží, aby jejich zákazníci kupovali co nejvíce nových produktů. Právě proto znemožňují nebo komplikují opravy. Používají softwarové zámky a konstrukční řešení, kvůli kterým zákazník často nemá jinou možnost než pokažené zařízení vyhodit do elektroodpadu a koupit si nové.

V odpadu proto často končí smartphony, které by mohly ještě několik let fungovat, pokud by se opravila některá součástka. Proti tomuto trendu aktivně bojují nezávislé servisy a prodejci náhradních dílů po celém světě včetně FixServisu.

Jak přispět k ochraně životního prostředí?

Pokud chceš přispět k ochraně životního prostředí a minimalizaci e-odpadu, podle odborníka z FixServisu je třeba podniknout tyto základní kroky.

odpad
Zdroj: FiXShop

1. Oprava zařízení

V případě, že se tvé zařízení porouchá, hledej způsoby, jak jej opravit. Autorizované servisy často nemají povoleno provádět některé opravy. Vezmi proto svou elektroniku do nezávislého servisního centra. FixServis provozuje vlastní servisní místa se zkušenými techniky, kteří si poradí i s náročnými opravami.

Víš o tom, že... FixServis podporuje opravování zařízení také tím, že vytváří přehledné návody na opravu mobilů a jiné elektroniky? Usnadňuje tak práci nezávislým technikům.

2. Opětovné použití

Díly, které jsou poškozené, je důležité recyklovat. FixServis spolupracuje s firmami, které ze starých komponentů vyrábějí nové. Součásti, které nelze znovu použít, jsou ekologicky likvidovány.

V nabídce FixServisu najdeš široký výběr náhradních dílů všech dostupných kvalit. Snadno tak seženeš i komponenty na opravu svého zařízení, které autorizované prodejny nenabízejí.

3. Refurbished chytré telefony

Jedním z největších problémů dnešní doby je skutečnost, že kupujeme stále nová zařízení, v jejichž důsledku se hromadí stále více elektroodpadu. Pokud nechceš být součástí tohoto nemilého trendu, upřednostni koupi použitých refurbished chytrých telefonů.

Pokud hledáš kvalitní prověřené refurbished zařízení, zavítej do e-shopu FixServis, kde najdeš široký výběr různých modelů. Koupí použitého chytrého telefonu nejenže přispěješ k ochraně životního prostředí, ale navíc ušetříš tisíce korun.

Domů
Sdílet
Diskuse