Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
16. listopadu 2023 v 6:51
Čas čtení 0:57
Radim Šlechta

Umělá inteligence naznačila, jak dýchat na Marsu. Člověku ušetřila 2000 let práce

Umělá inteligence naznačila, jak dýchat na Marsu. Člověku ušetřila 2000 let práce
Zdroj: 20th Century Studios
NEWS UMĚLÁ INTELIGENCE
Uložit Uložené

Lidská mise na Mars soon?

„Raketou na Mars poletíme zas ty a já,“ zpívá se v jednom českém retro tracku od Věry Špinarové. Ve skutečnosti to možná není až tak vzdálená budoucnost, jak by se zdálo. Specializovaná umělá inteligence (AI) přišla na to, jak vyřešit jeden ze zásadních problémů pobytu na rudé planetě. Dýchání.

Továrna na kyslík přímo na Marsu?

Čínský výzkumný tým pomocí AI přišel na to, jak „vyrábět“ kyslík pouze z věcí, které jsou na Marsu dostupné. Po analýze vzorků z marťanských meteoritů se AI snažila najít molekuly vhodné k vytvoření katalyzátoru, který umožní, usměrní a urychlí vytváření kyslíku z vody. Ta sice na Marsu není zrovna běžným zbožím, ale ložiska přece jen existují.

Doporučeno
Jak vypadal vznik Slunce? Webbův teleskop pořídil fascinující snímky rodící se hvězdy Jak vypadal vznik Slunce? Webbův teleskop pořídil fascinující snímky rodící se hvězdy 4. listopadu 2023 v 18:54

Jakmile AI objevila potenciální katalyzátory, našla mezi nimi ten nejvhodnější. Podle vědeckého týmu dokázal stabilně fungovat přibližně skoro šest dní a devět hodin a jeho kvalita se nezhoršila ani při teplotách pod bodem mrazu. Podle týmu by stačilo 15 hodin slunečního svitu a základna na Marsu by dosáhla, co do kyslíku, soběstačnosti.

„V budoucnu mohou lidé s pomocí AI chemika založit na Marsu továrnu na kyslík,“ uvedl jeden ze tří vedoucích týmu profesor Jiang Jun z Čínské vědecko-technologické univerzity. „Tato průlomová technologie nás přivádí o krok blíže ke splnění našeho snu o životě na Marsu.“

Doporučeno
KVÍZ: Velký vůz nebo Orion. Poznáš souhvězdí na fotografii? KVÍZ: Velký vůz nebo Orion. Poznáš souhvězdí na fotografii? 30. října 2023 v 8:00

Právě využití umělé inteligence hrálo během experimentu velkou roli. K výsledku se snažila dostat skrz 3 764 376 různých vzorců. Nalezení toho optimálního by člověku trvalo 2000 let, zatímco AI to zvládla za dva měsíce.

Domů
Sdílet
Diskuse