Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. listopadu 2023 13:29
Čas čtení 1:43
Vojtěch Vanda

Když zero waste, tak pořádně. Nizozemský startup vyrábí oblečení z lidských vlasů

Když zero waste, tak pořádně. Nizozemský startup vyrábí oblečení z lidských vlasů
Zdroj: Human Material Loop
MÓDA MÓDA NIZOZEMSKO
Uložit Uložené

Módní novinka z Nizozemska nemusí být pouze pro otrlé. Startup Human Material Loop se snaží dovést zero waste k dokonalosti využitím absolutně všech dostupných materiálů včetně těch, které nám jednou za čas upadnou z hlavy.

Přestože má firma zatím pouze prototypy, vypadá to, že takový kožich nebo blejzr z lidských vlasů může brzy zavítat na pulty s oblečením. Startup Human Material Loop má totiž snahu vyrobit oblečení do zimy z toho nejpřirozenějšího ochránce těla před chladem – a zatímco vlněný kabát, jenž je taktéž vyroben z keratinových proteinových vláken jako vlasy, v klidu nosíme, „vlastní“ takový materiál vyhazujeme do koše.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by HUMAN MATERIAL LOOP (@humanmaterialloop)

Ostatně na tento fakt upozorňuje startup na svém webu. Prý až 2,2 miliardy kilogramů vlasů „vyplýtvají“ kadeřnictví a barber shopy tím, že je vyhazují. Tento fakt je na pováženou, protože módní průmysl je prý druhým největším znečišťovatelem ovzduší hned za petrochemií. Nejde ale jen o zahřívání. Lidský vlas má prý také poměr pevnosti k hmotnosti srovnatelný s ocelí. Což je také výhoda.

Doporučeno
Češka se doma stará o 80 ježků, péče jí zabírá hodiny denně. Můžeš se zapojit Češka se doma stará o 80 ježků, péče jí zabírá hodiny denně. Můžeš se zapojit 15. listopadu 2023 16:07

Vlasy jsou krásné jen na hlavě, po ostříhání jsme z nich znechuceni

Zůstává tedy otázka, proč podobný projekt vzniká. Na to odpověděla CNN spoluautorka Zsofia Kollar, již dlouho fascinovala myšlenka vlasů jako materiálu pro oblečení, včetně kontrastu mezi tím, jak lidé vnímají vlasy, když je mají na hlavě a když na hlavě nejsou. Během covidu (kdy zažila menší tvůrčí krizi) se tak rozhodla, že se do odvážného projektu sama vrhne.

Výroba vlákna z lidského vlasu je vlastně jednoduchá – ty nejjemnější vlásky se zaplétají do sebe, až vznikne souvislá nit. Z nich se pak splétají příze, které se barví čistými pigmenty. Prvním prototypem, jenž z vlasů vznikl, se stal svetr, který byl pouhým okem neodlišitelný od vlny. „Potřebovala jsem vytvořit produkt, se kterým by se lidé mohli ztotožnit. Byl to také jeden z nejschůdnějších a nejspolehlivějších prototypů, které jsme mohli vyrobit,“ uvedla.

Od té doby jsou venku prototypy venkovní bundy vycpané vlasy jako izolací, kterou vyzkoušeli při expedici na Aconcague, nejvyšší horu Argentiny. Tyto produkty ale do prodeje nepůjdou. Hlavní úkol, který si startup dal, je vyrábět materiál pro další brandy, které by je mohly využívat. 

Identifikace

Někdo by mohl namítat, že se nemusí jednat o projekt zcela bez chyb. A to zejména kvůli DNA a možné identifikaci lidí. Human Material Loop však tvrdí, že k materiálu sbírá pouze lidské vlasy z kadeřnictví v Nizozemsku, Belgii a Lucembursku, které byly odstřihnuty nebo odpadly a neobsahují jadernou DNA. Zároveň ale chce vypracovávat dokumentace, které by vysvětlily, odkud se vlasy objevily a kde se budou zpracovávat.

Doporučeno
Fitness modelka vydělává měsíčně 100 tisíc korun, i když neexistuje. Lidé jí platí za erotické fotky Fitness modelka vydělává měsíčně 100 tisíc korun, i když neexistuje. Lidé jí platí za erotické fotky 18. listopadu 2023 15:08

Nutno však dodat, že vlasy jako materiál pro výrobu nejsou vlastně nic nového. Používaly je například státy v Mikronésii nebo se zpracovávaly do lan společně s konopím v Japonsku. Největší problémem je tak společenské tabu, které nad situací visí.

Domů
Sdílet
Diskuse