Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. listopadu 2023 16:07
Čas čtení 0:57
Radim Šlechta

Češka se doma stará o 80 ježků, péče jí zabírá hodiny denně. Můžeš se zapojit

Češka se doma stará o 80 ježků, péče jí zabírá hodiny denně. Můžeš se zapojit
Zdroj: Unsplash/Sierra NiCole Narvaeth/volně k užití
NEWS ČESKO ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Pomoci s péčí o ježky můžeš i ty.

Jana Lorencová pracovala jako zootechnička, nyní se živí jako ekonomka. Ve volném čase pečuje o 80 ježků, kteří by bez její pomoci nemuseli přežít zimu. O jejím příběhu informoval server Novinky.

Ježci i v ložnici

Lorencovi žijí v Doubravníku na Brněnsku. Když přijdou z práce, starají se o ježky. Některé z nich mají jenom na zimu a následně je pustí zpět do přírody, jiní jsou ale hendikepovaní a je potřeba o ně pečovat celoročně.

Starost o malá zvířátka je přitom náročnější, než se na první pohled zdá. Denně prý standardní péče o ježky zabere okolo pěti hodin a v sobotu, kdy je třeba ježky více ošetřit, uklidit jejich prostory a vydezinfikovat je, Lorencovi stráví „ježčí péčí“ klidně i 12 hodin.

„Ježky máme všude. Původně jsme při rekonstrukci domu počítali se třemi místnostmi pro ně, jenže ty se rychle zaplnily. Teď máme ty nejmenší ježečky i v ložnici,“ řekla Lorencová Novinkám.

Doporučeno
Holubi nemůžou za vaše podělaný životy. Člověk je nechal městu napospas, teď je má za „okřídlené krysy“ Holubi nemůžou za vaše podělaný životy. Člověk je nechal městu napospas, teď je má za „okřídlené krysy“ 29. října 2023 11:00

Podle ní jsou záchranné stanice přeplněné, a proto cítí povinnost pomáhat i ona. Dle jejích slov přinesl domů prvního ježka manžel Michal už před 15 lety. Od té doby jsou prý zvyklí věnovat ježkům všechen čas. Starají se o ně místo dovolených a z práce míří přímo k nim.

Pokud chceš Lorencovým v péči pomoci, můžeš se stavit s kočičími granulemi na vrátnici Veterinární univerzity Brno. Instituce také na svém Facebooku vyzvala ty, kteří mají doma papíry na vyhození nebo letáky, jež nejsou zmačkané – posloužit by totiž mohly handicapovaným ježkům jako podestýlka. 
Domů
Sdílet
Diskuse