Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. listopadu 2023 12:14
Čas čtení 0:59
Lucie Kotvalová

Pohřeb na louce? Tvé přání je Praze rozkazem. Koukni, kde otevřel první ekologický hřbitov

Pohřeb na louce? Tvé přání je Praze rozkazem. Koukni, kde otevřel první ekologický hřbitov
Zdroj: Profimedia
ZAJÍMAVOSTI ČESKO PRAHA
Uložit Uložené

Praha v září otevřela Luční hřbitov. Jedná se o první pohřebiště v Česku, které je určeno k ekologickému pohřbívání těl.

Ekologický hřbitov v areálu Ďáblického hřbitova má podobu květinové louky. Hrobovým místům jsou zde vyhrazeny luční pásy, které oddělují kosené uličky. Prostor má kapacitu 350 míst, uvádí portál hlavního města Prahy. Zřizovatelem ekologického pohřebiště je příspěvková organizace hlavního města Hřbitovy a pohřební služby hlavního města Prahy.

Spojení s přírodou

Jednotlivé hroby přitom nebudou nijak viditelně ohraničeny, aby nebyl narušen charakter květinové louky. Z tohoto důvodu zde nebudou ani pomníky či náhrobní desky. Zemřelí budou místo toho připomínáni dřevěnými destičkami se jménem, základními údaji a případně dalším textem. Obřady se budou odehrávat v altánu, který se nachází v centrální části pohřebiště.

„Každý máme jiné zvyky a pohled na zlomové životní rituály, proto bychom měli mít i možnost rozloučit se s našimi blízkými po svém. O méně formální obřady i místa spojená s přírodou je čím dál tím větší zájem, stejně tak o udržitelné a ekologické pohřbívání. Jsem proto moc ráda, že Pražané budou mít i tuto alternativu,“ uvedla náměstkyně primátora pro oblast sociálních věcí a zdravotnictví Alexandra Udženija (ODS).

 

Zesnulí budou moci odpočívat v ekologických rakvích, které se v půdě zcela rozloží. Zhotovené jsou nejčastěji z nemořeného a nelakovaného dřeva či proutí, bez plastových ozdobných prvků. Rozložitelné musí být i textilie. Jak výstelka rakve, tak i oblečení zemřelého či zemřelé musejí být vyrobeny z čistě přírodních a biologicky rozložitelných vláken.

Doporučeno
Marek pracuje od 15 let v pohřební službě: Na Štědrý den jsme už pohřbívali. Smrt si člověk nenaplánuje (Rozhovor) Marek pracuje od 15 let v pohřební službě: Na Štědrý den jsme už pohřbívali. Smrt si člověk nenaplánuje (Rozhovor) 5. ledna 2023 8:30
 

Na podobných hřbitovech v zahraničí je zesnulé možné ukládat i bez pevné schránky, zavinuti bývají pouze v plátně. Tuto variantu u nás ovšem momentálně nedovoluje platná česká legislativa. 

Domů
Sdílet
Diskuse