Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. ledna 2023 8:30
Čas čtení 8:04
Lukáš Čelka

Marek pracuje od 15 let v pohřební službě: Na Štědrý den jsme už pohřbívali. Smrt si člověk nenaplánuje (Rozhovor)

REFRESHER ROZHOVORY O RAKOVINĚ ROZHOVORY S PORNOHEREČKAMI
Uložit Uložené

Pohřební služby musí fungovat nonstop.

Marek Kandráč se pohybuje v pohřebnictví již od svých patnácti let. Začalo to nevinnou letní brigádou ve firmě jeho strýce, později to pokračovalo plnohodnotným živobytím. Dnes mu je 26 let, a přestože vystudoval na vysoké škole politologii, zůstal věrný rodinné firmě.

Doporučeno
Šárka odjela pracovat na husky farmu do Finska. Našla jsem své poslání, říká Šárka odjela pracovat na husky farmu do Finska. Našla jsem své poslání, říká 15. prosince 2022 8:30

Mladý „funebrák“ pro Refresher prozradil, jak fungují pohřební služby o Vánocích, ale i to, zda se pohřby během svátků nesou v jiném duchu než běžně během roku. „Před třemi lety jsme měli na Štědrý den pohřeb. Bylo to dopoledne kolem jedenácté, takže jsme po obřadu šli domů a pak jsme už, chválabohu, měli volno,“ zavzpomínal Marek.

Nejtěžší na práci v pohřebnictví je podle jeho slov časový management. Lidé se slabým žaludkem by však nezvládli ani úpravu zesnulých. „Je to opravdu náročné, zejména v případě, pokud zesnulý nezemřel přirozenou smrtí, ale utrpěl nějaké poranění –⁠ například při autonehodě,“ přiblížil.

Odkdy pracuješ v pohřební službě?

K práci v pohřebnictví jsem se poprvé dostal už jako patnáctiletý. Vzpomínám si, že můj strýc se tehdy zajímal o to, kde budu přes léto pracovat. Jelikož vlastnil pohřební službu, rovnou mi navrhl, že můžu na brigádu k němu.

Ze začátku jsem mu vypomáhal jen s jednoduchými pracemi kolem hřbitova. Šlo zejména o sekání trávy, úklid či zametání. S každým dalším létem mi však přibývaly kompetence, a když jsem si udělal příslušná školení, mohl jsem pracovat už i se zesnulými. Když jsem měl dostatek zkušeností, zajišťoval jsem samotné pohřby.

Toto všechno jsem dělal vedle školy. Během střední pouze o letních prázdninách, během vysoké už i přes týden, protože přednášky jsme měli jen zhruba tři dny v týdnu. Zbytek dní jsem měl službu v pohřebnictví.

Pravidelně se setkávám s lidmi, kterým zemřel mladý příbuzný, či dokonce miminko. To jsou skutečné tragédie, ne neodložené nádobí či nevyřízený telefonát.

Co všechno tato práce zahrnuje?

V naší pohřební službě se snažíme pokrývat vše spojené s pohřbem, abychom pozůstalým co nejvíce ulevili.

Dokážeme za ně vyřídit matriku a zajistit kněze, případně obřadníka. Postaráme se o oblečení i o úpravu zesnulého a pozůstalým pomůžeme s výběrem rakve či jiných doplňků na pohřeb, jako jsou například květiny a věnce. Vyrábíme také vzpomínkové stránky a karty nebo jiné vzpomínkové předměty. 

marek kandrac hrobar
Zdroj: archív Mareka Kandráča

Co se týče samotného pohřbu, zastřešujeme vykopání hrobu či přípravu hrobky, přenos rakve i její spouštění do země. Samozřejmě že po pohřbu hrob zasypeme, případně zabetonujeme. Dokážeme zajistit i živé vysílání pohřbu pro pozůstalé, kteří se ho nemohou fyzicky zúčastnit. Pokud je to nutné, připravíme dokonce i smuteční hostinu.

V podstatě řešíme celý proces pohřbu od A do Z. Cokoli, na co si vzpomeneš a má to souvislost se smrtí, je naší parketou.

Říkáš, že jsi vypomáhal strýci už od střední školy. Není práce se zesnulými náročná na psychiku? Jak jsi ji zvládal, když jsi byl ještě mladý kluk?

Domů
Sdílet
Diskuse