Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. prosince 2023 8:54
Čas čtení 1:03
Barbora Adamkovičová

Začátkem roku zasáhne Zemi sluneční bouře, která může způsobit internetovou apokalypsu, varují vědci

ZAJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložit Uložené

Sluneční aktivita vrcholí. Zemi hrozí výpadek internetu a zničení telekomunikačních satelitů.

Vědci varují, že již za několik týdnů zasáhne Zemi sluneční bouře. Původně měla sluneční bouře zasáhnout planetu až v roce 2025, ale nová studie ukazuje, že sluneční aktivita dosáhne vrcholu mnohem dříve – už v lednu 2024. Její odhadovaná síla by mohla na několik týdnů přerušit internetové připojení po celém světě.

Naše nejbližší hvězda má také svůj cyklus a právě teď se nachází v intenzivní fázi. Přibližně každých 11 let dosahuje sluneční aktivita vrcholu, během kterého vědci očekávají nejsilnější poruchy ve vesmíru a abnormální výkyvy tamního počasí. Právě to může způsobit vážné škody na satelitech na oběžné dráze, energetických sítích a telekomunikacích.

Slnko
Zdroj: ESA

Během tohoto cyklu se mění magnetické pole Slunce a jeho severní a jižní pól se prohodí. Tento jev se také nazývá sluneční maximum. Na povrchu hvězdy se pak začínají objevovat tmavé skvrny srovnatelné se Zemí.

Určování sluneční aktivity je stále velmi složité, a proto nepřesné. Nicméně vědci tvrdí, že právě na základě pozorování magnetického pole Slunce a vzniku slunečních skvrn můžeme s větší jistotou předpovědět, kdy bude probíhající cyklus vrcholit.

Doporučeno
KVÍZ: Kde leží Persie nebo Cejlon? Otestuj se z historických názvů dnešních států KVÍZ: Kde leží Persie nebo Cejlon? Otestuj se z historických názvů dnešních států 6. prosince 2023 8:00

Co sluneční bouře způsobí?

Tlak v atmosféře během slunečních bouří může poškodit satelity. To představuje velkou hrozbu pro internetové připojení po celém světě. „Je to poprvé v historii lidstva, kdy došlo ke křížení zvýšené sluneční aktivity s naší globální ekonomickou závislostí na internetu,“ řekl Peter Becker, profesor fyziky a astronomie na George Mason University, pro Fox Weather. „Internet dospěl v době, kdy bylo Slunce relativně klidné, ale nyní vstupuje do aktivnějšího období,“ dodal.

Nebyl by to první případ sluneční katastrofy. Profesor Becker připomněl událost z roku 1859, kdy sluneční bouře způsobila výpadek telegrafního systému.

Domů
Sdílet
Diskuse