Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. února 2024 15:30
Čas čtení 8:42
Ondřej Mrázek

Vždycky se něco pose*e, říká Češka, která se podílela na Baldur's Gate 3. Jaká je práce pro Larian Studios?

Vždycky se něco pose*e, říká Češka, která se podílela na Baldur's Gate 3. Jaká je práce pro Larian Studios?
Zdroj: Larian Studios
TECH BALDUR'S GATE 3 NEJLEPŠÍ HRY ROZHOVOR
Uložit Uložené

Jaký názor má na herní odvětví, jaká je její vysněná práce a co se vlastně díky práci v Larianu naučila? Rozhovor s herní osvětlovačkou třetího Baldur's Gate Kateřinou Šumovou.

Jmenuje se Kateřina Šumová a jako jedna z mála českých herních designérek může říct, že se podílela nejen na nejlepší hře roku, ale zároveň i na jedné z nejlépe hodnocených her všech dob. Koneckonců Baldur's Gate 3 jsme ocenili i v našem redakčním žebříčku. Jaký to pro ni byl zážitek? Jak se k práci pro nezávislé belgické studio Larian vlastně dostala? A co si myslí o věcech, které hýbou herním světem? To všechno a víc se teď dočteš v našem rozhovoru.

kateřina šumová
Zdroj: Se svolením Kateřiny Šumové

Ze všeho nejdřív bych se rád zeptal, jaký je to vlastně pocit, mít na kontě tak oslavovanou hru, jako je třetí Baldur’s Gate?

Už když ta hra vyšla a já viděla čísla na Steamu, tak mi to přišlo šílený. Mám třeba kolem sebe i lidi, kteří hry zase tolik nehrají, ale najednou se i oni pustili do Baldur's Gate, což mě hrozně těšilo. Takže nadšení a těžko popsatelná radost.

Čekala jsi úspěch na prestižních The Game Awards?

The Game Awards byly v tomhle ohledu fakt vrchol. V podstatě splněný kariérní sen, pracovat na titulu, který vyhraje ocenění Hra roku. Předtím jsme byli samozřejmě hodně nervózní, protože minulý rok byl na skvělé hry opravdu plný a třeba Alan Wake 2 měl upřímně taky velice dobře nakročeno. Naštěstí to pro nás dobře dopadlo a tu nejvýznamnější herní cenu jsme si odnesli.

kateřina šumová
Zdroj: Se svolením Kateřiny Šumové

Teď vyloženě k tobě a tvé specializaci, kterou je osvětlování. Můžeš popsat, jak ses k tomu dostala?

Lidi se mě pokaždé ptají, co na to je potřeba studovat. Já se směju, že vůbec nevím, protože jsem se k téhle práci dostala úplnou oklikou. Šla jsem studovat na ČVUT herní obor, jenže jsem zjistila, že to je hodně o programování. To mě nebavilo, takže jsem odešla.

Doporučeno
Július pracoval na oddělení vražd. „Dnes už bych tuto práci nedělal. To, co vidíte v kriminálkách, je blbost“ Július pracoval na oddělení vražd. „Dnes už bych tuto práci nedělal. To, co vidíte v kriminálkách, je blbost“ 22. dubna 2024 7:00

Začala jsem se soustředit na concept art, což je v podstatě navrhování, jak věci budou ve hrách vypadat. Šla jsem kvůli tomu na ilustraci na školu do Anglie. Tehdy jsem zároveň začínala pracovat na své první hře a tam jsem si právě osvojila spoustu praktik, včetně osvětlování. 

Jelikož mě to zaujalo, začala jsem si o tom zjišťovat víc, chodit na kurzy a tak, což mě vlastně nakonec dostalo k první práci, která mě později posunula právě i k práci pro Larian.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 154884 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak funguje práce na remote v herním průmyslu a konkrétně v Larian Studios.
  • Co říká Kateřina Šumová na kulturu crunchování.
  • Jaký názor má na live-service hry.
  • Co radí budoucím herním designérům.
  • Jaké je její vysněné studio a herní projekt.
  • Jak vypadá její GOTY 2023.
  • Jestli se bojí umělé inteligence.
Domů
Sdílet
Diskuse