Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Čteš poslední stranu článku:
Stockholmský syndrom nebo ADHD. Které Disney postavy prý vykazují známky duševní nemoci?

3. Locika: Stockholmský syndrom

Dlouhovlasá princezna Locika z pohádky Na vlásku je jako dítě unesena zlou Gothel, která ji vychovává jako vlastní dceru. Dělá to pro její vlasy, které ji udrží dlouhodobě mladou. Celé dětství a dospívání ji drží zavřenou ve věži daleko od lidí. Locika se ale o Gothel stará a vykazuje tím známky stockholmského syndromu. Jde totiž o pozitivní vazbu mezi obětí a pachatelem, často právě únoscem.

na vlásku, locika
Zdroj: Walt Disney Pictures/volně k užití

4. Popelka: Závislá porucha osobnosti

Popelka v pohádce přijde o svého milovaného otce a dostane se do péče kruté nevlastní matky. Popelce pomáhá její kouzelná kmotřička, která je zároveň pečovatelkou. Pohádka končí tím, že se Popelka provdá za prince, který se o ni začne starat.

Popelka spíše vykazuje známky dopadu špatných životních okolností než druhu poruchy osobnosti.

popelka
Zdroj: Walt Disney Pictures/volně k užití

5. Sněhurka: Posttraumatická stresová porucha (PTSD)

Sněhurka se narodila jako princezna a po smrti rodičů skončila u zlé macechy. Protože macecha žárlila na její krásu, byla z ní v podstatě služka, dokud nenastal čas, kdy byla Sněhurčina krása považována za hrozbu pro královnu. 

Doporučeno
V květnu v kině dostaneš akční nářez desetiletí i Jacoba Elordiho. Přijde Furiosa, hvězda Zaklínače nebo české provokativní drama V květnu v kině dostaneš akční nářez desetiletí i Jacoba Elordiho. Přijde Furiosa, hvězda Zaklínače nebo české provokativní drama 7. května 2024 14:00

„Zlá královna se chce Sněhurky zbavit, aby zůstala ‚nejkrásnější ze všech‘. Vyšle proto lovce, aby Sněhurku zabil, vyňal jí srdce a přinesl ho jako trofej. Pokud toto nejsou traumatizující události, co by je mohlo kvalifikovat?“ ptá se server.

Sněhurka
Zdroj: Walt Disney Pictures
Čti na předchozí straně
Dočetl jsi celý článek
Strana 2 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse