Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. března 2024 17:41
Čas čtení 0:57
Anna-Marie Hanzlíková

Londýn má nové umělecké dílo. Přihlásil se k němu Banksy

Londýn má nové umělecké dílo. Přihlásil se k němu Banksy
Zdroj: Instagram @banksy
KULTURA STREET CULTURE VELKÁ BRITÁNIE
Uložit Uložené

Mural zeleného stromu se na severu Londýna objevil v neděli. Teď autorství potvrdil sám Banksy na svém Instagramu.

Malba na ulici Hornsey Road ve Finsbury Parku pracuje se stromem. Ten je holý a koruna namalovaná na zdi přilehlého domu tak působí, jako by k němu byla srostlá. Pod ním je vyobrazena postava, která v ruce drží tlakový postřikovač. 

Doporučeno
„Voda byla plná krve.“ Kameraman se podělil o detaily smrti legendárního Stevea Irwina „Voda byla plná krve.“ Kameraman se podělil o detaily smrti legendárního Stevea Irwina 18. března 2024 17:50

Zelená pak znázorňuje větve, které byly ze stromu uříznuty metodou zvanou pollarding (česky také vrškové hospodaření). K dílu míří už od neděle davy zájemců*zájemkyň, streetartový umělec Banksy (což je pseudonym, jeho identitu nikdo nezná) se k autorství přihlásil v pondělí.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Banksy (@banksy)

Strom, který pro své dílo zvolil, je asi padesátiletá třešeň. „Poselství je jasné: příroda strádá a je na nás, abychom jí pomohli znovu vyrůst,“ řekl pro BBC James Peak, který o Banksym natočil seriál. Všiml si také, že zelená, kterou použil, je stejná jako logo tamního sociálního bydlení.

„Způsob provedení, kdy barva padá dolů, mi připomíná smuteční vrbu, takže je v tom možná poselství o boji přírody s mrtvým stromem v popředí. Je to prostě skvělé – když jsme si o tom včera večer přečetli, věděli jsme, že se na to musíme co nejdříve přijít podívat. Cítíme se hrdí, že si vybral právě naši ulici,“ řekla reportérům The Guardian jedna z obyvatelek ulice Lidia Guerra.

Zakomponování stromu do díla je také fikanou cestou, jak se vyhnout krádežím. Banksyho díla se totiž často stávala cílem loupeží. „Nemyslím si, že by byl někdo schopen tohle šlohnout... jak byste chtěli ukrást strom?“ glosoval Peak ve zmíněném rozhovoru.

Domů
Sdílet
Diskuse