Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
29. března 2024 9:00
Čas čtení 3:41
Adéla Ježková

„Viděl jsem, jak převáží bedny plné jantaru.“ Legendární jantarová komnata se možná nachází u českých hranic

„Viděl jsem, jak převáží bedny plné jantaru.“ Legendární jantarová komnata se možná nachází u českých hranic
Zdroj: WikimediaCommons/volně k užití
HISTORIE ČESKO HISTORIE NĚMECKO
Uložit Uložené

Jen málo záhad se vyrovná ztracené jantarové komnatě. Pátrání po ní by mohlo odhalit tajemství minulosti a možná i přepsat dějiny. Nachází se v česko-německém pohraničí?

„Přijeďte. Umírám a musím vám něco říct. Nechci si to s sebou vzít do hrobu.“ Možná takto zněl hovor vážně nemocného Heinze H., když z nemocnice volal v roce 1995 starostovi německého pohraničního města Deutschneudorf Heinz-Peteru Hausteinovi.

Cože mu tak nutně potřeboval sdělit? Tajemství jantarové komnaty.

Osmý div světa
Jantarová komnata byla navržena na počátku 18. století jako honosná výstavní komnata pro pruského krále Fridricha I. V roce 1716 byla komnata darována ruskému carovi Petru Velikému a nakonec byla přemístěna do Kateřinského paláce u Petrohradu. Původní jantarové panely byly posléze zakomponovány do místnosti o rozloze 55 m², kterou zdobí svícny, mozaiky a pozlacené postavy. Ruský barokní zázrak se stal známým jako „osmý div světa“. Když nacisté v roce 1941 vtrhli do Ruska, jantarovou komnatu rozebrali a přemístili na zámek v německém Königsbergu (Královci), dnes ruském Kaliningradu. Od konce druhé světové války je nezvěstná.
Rekonstrukce jantarové komnaty.
Rekonstrukce jantarové komnaty. Zdroj: WikimediaCommons/volně k užití

Bedny plné jantaru?

Píše se rok 1943 a občan Deutschneudorfu Heinz H. je vážně zraněn ve válce, a tak není schopen vykonávat vojenskou službu. Po náročné léčbě je opět vyslán na východní frontu. Dlouho tam ale nepobývá, místo toho je poslán do svého rodného města ke službě v zázemí. Zde se posléze seznamuje s jantarovým pokladem, který měl být převážen do areálu místní firmy Paul Zimermann & Co.

Doporučeno
„Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují 25. dubna 2024 15:00

Má to ale jeden háček. Jak uvádí autoři v knize Das Bernsteinzimmer im Fortuna Stolln zu Deutschneudorf: Fakten und Vermutungen (Jantarová komnata ve Fortuna Stolln v Deutschneudorfu: fakta a domněnky), v rozhovoru na smrtelné posteli sice padla zmínka o bednách s jantarem, ale ne o tom, kde jsou nyní uloženy. 

Starosta Haustein rozhovor nemohl dostat z hlavy. Po tajném průzkumu došel k názoru, že jediným možným místem uložení pokladu musí být Mikulášská štola v Hoře Svaté Kateřiny na české straně. 

Informace se rychle rozkřikla. A když se v roce 1998, po otevření štoly pro veřejnost, zmínil starosta Deutschneudorfu reportérovi rádia PSR, že právě „tady by mohl být ukrytý osmý div světa“, rozpoutala se jantarová horečka.

Mikulášská štola.
Mikulášská štola. Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

O měsíc později bylo – za velké pozornosti médií – zahájeno pátrání. Své reportéry vyslaly soukromé i státní rozhlasové stanice a řada tiskových agentur z Německa i Česka. Jen od Ruska po USA přicestovalo dvanáct televizních stanic se svými týmy. 

Svědky této události chtělo být více než tisíc lidí.

Po jantarové komnatě v Mikulášské štole pátral i Refresher. Článek ze série Kam na výlet si přečteš na tomto odkazu.

Otázky novinářů přišli zodpovědět i místní pamětníci. Například Werner Herklotz ze Seiffenu novinářům vyprávěl, že v polovině dubna 1945 se před náletem schoval pod železniční most v dnešním Olbernhau, když se u něj objevila posádka tří nákladních aut „afrického vzhledu“. Chtěla po něm ukázat cestu do Deutschkatherinenbergu. Celé se mu to zdálo podezřelé.

Doporučeno
Sabina P. žije v New Yorku, kde se živí jako modelka. „Sociální sítě modeling změnily. Přehlídky už nejsou za tisíc dolarů,“ říká Sabina P. žije v New Yorku, kde se živí jako modelka. „Sociální sítě modeling změnily. Přehlídky už nejsou za tisíc dolarů,“ říká 21. dubna 2024 9:00

Podobné transporty mířící do areálu firmy Paul Zimermann & Co. pozoroval i Karlheinz Bräunig. V rozhovoru si vzpomněl na uniformy doprovodných týmů a typ vozidel – a také na fakt, že on a jeho kamarád byli několikrát odehnáni, když se k vozidlům přiblížili. Když se ovšem ukryli na železničním náspu, zjistili, že vojáci vykládali mnoho zeleně vypadajících beden.

Symbolický výkop pro znovuotevření dolu, který byl vysvěcen v roce 1936, tehdy provedl místní radní. Tím však pátrání skončilo. Tedy alespoň na chvilku.

Nastražte uši, byl jsem u toho

O měsíc později se vše rozpoutává nanovo. Starostovi Hausteinovi opět zvoní telefon.

Vyzkoušej předplatné
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 156530 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Co vypověděl o pokladu bývalý příslušník SS.
  • Údaje o pokladu signalisty Luftwaffe označily místo v České republice. 
  • O operaci Sundown, která nacistům nařídila ukrýt cennosti do Krušných hor.
Zpět
Sdílet
Diskuse