Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna-Marie Hanzlíková
1. května 2024 16:02
Čas čtení 0:50

Když žena ošetřuje ženu, snižuje se pravděpodobnost, že zemře. Proč tomu tak je?

Kategorie:
Zdraví
Uložit Uložené
Když žena ošetřuje ženu, snižuje se pravděpodobnost, že zemře. Proč tomu tak je?
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Může za to rozdíl v komunikaci, technice, rychlosti a ochotě riskovat.

Studii uveřejnil časopis Annals of Internal Medicine, upozornil na ni mimo jiné třeba server NBC News. Ukázala, že u hospitalizací žen starších 65 let jich 8,38 procenta zemře do třiceti dní, pokud je ošetřuje lékař muž, oproti 8,15 procenta u lékařek žen.

Zdá se ti to jako malý rozdíl? Ne tak docela, v americké praxi to znamená na pět tisíc lidských životů. Výzkumníci a výzkumnice měli také poměrně velký vzorek, zahrnuli na 800 tisíc hospitalizací mezi lety 2016 a 2019.

1. května 2024 10:35 Čas čtení 1:03 Šestnáct let a její první dotyk od muže. Další poškozená promluvila o Cimickém Šestnáct let a její první dotyk od muže. Další poškozená promluvila o Cimickém

A co tedy může za takovou propast? „Další studie naznačují, že u žen je méně pravděpodobné, že se setkají s neporozuměním, nedorozuměním a předsudky, pokud je ošetřují lékařky,“ uvedl hlavní autor studie doktor Atsushi Miyawaki z Tokijské univerzity.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený The Female Quotient® (@femalequotient)

Ženská bolest je také například od mužů často podhodnocována, ženy často dostávají chybnou diagnózu. Právě lékaři muži ženskou bolest častěji podceňují. Miyawaki také tvrdí, že muži nemají o specificky ženských problémech dostatečné povědomí. Roli hraje samozřejmě i fakt, že ženy se v péči lékařky často cítí lépe.

Takové případy se dějí celosvětově. U nás v Refresheru se tématu rozdílu v péči na základě genderu věnuje Adéla Ježková, přečti si třeba její osobní článek o rakovině, kdy se k diagnóze dostávala nepřiměřeně dlouho.

Domů
Sdílet
Diskuse