Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. dubna 2024 16:55
Čas čtení 3:55
Anna-Marie Hanzlíková

Dominique Alagia promluvila o užívání třezalky na deprese. Co je na tom špatně?

Dominique Alagia promluvila o užívání třezalky na deprese. Co je na tom špatně?
Zdroj: Refresher
ZDRAVÍ BYLINKY DOMINIQUE ALAGIA DUŠEVNÍ ZDRAVÍ INFLUENCEŘI SUGAR DENNY ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Dominique Alagia byla hostkou v pořadu kanálu Vláďa Kadlec –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ EXPERIENCE. Promluvila mimo jiné o náročném životním období, kdy svými slovy trpěla těžkými depresemi. Z nich jí, jak uvedla, pomohl čaj z třezalky tečkované.

Úsek videa začal ve zkrácené verzi okamžitě létat po TikToku a Alagia se ocitla pod velkou kritikou. V článku ti vysvětlíme, co ve videu vlastně tvrdila a v čem je problematické a stigmatizující doporučovat třezalku jako lék na deprese.

Co Alagia tvrdí?

Nejdříve si shrňme, co influencerka v rozhovoru řekla. S moderátorem probírají na úvod, jak se mají, a nepřímo narazí i na období po nedávném rozchodu s influencerským kolegou Honzou Michálkem. „V lednu a únoru jsem měla takové obtížnější období,“ odpovídá hned v úvodu na otázku, jak se má. Moderátor reaguje otázkou: „To je co, jako depka?“ Na to Alagia odpovídá následovně: „Doslova jsem měla deprese, jakože fakt diagnostifikované (doslovný přepis, pozn. red.).

Doporučeno
S Attilou Véghem ukončila spolupráci další značka. Podpora Pellegriniho se mu nevyplácí S Attilou Véghem ukončila spolupráci další značka. Podpora Pellegriniho se mu nevyplácí 23. dubna 2024 15:39

Vláďa se obratem doptá, jestli tedy docházela k lékaři. „Chodila jsem k psychologovi i k terapeutovi,“ potvrzuje Alagia. Následně vysvětluje, že těžké období zažívala poté, co se do ní pustili dva lidé. „Jo, ten jeden, co je v blázinci,“ dovtípí se Vláďa.

Naráží tak na nedávné zprávy o tom, že influencer Tadeáš Kuběnka je hospitalizovaný v psychiatrické nemocnici. Právě s ním a jeho kamarádkou Denisou Kouřílkovou alias Sugar Denny měla Alagia rozepře poté, co se o ní dvojice bavila ve svém pořadu. Vláďa s Dominique se sice dále baví o svém duševním zdraví, přitom ale hospitalizaci kolegy označí stigmatizujícím pojmem „blázinec“.

Poté se rozhovor stočí zpátky k duševnímu zdraví Alagii. „Měla jsem silnou depresi. Já jsem se z toho dostala tak nějak v říjnu, pak jsem měla tři měsíce úplně krásné a v únoru to zase začalo. Dva měsíce jsem byla úplně nepoužitelná, já jsem neodpovídala rodině, nikomu, na spolupráce, klientům, nikomu. Byla jsem velmi, velmi nepoužitelná,“ líčí Alagia. 

Podle svých slov v té době nikam nechodila, byla pouze zavřená ve svém bytě. Neměla sílu vstát z gauče, často se ani nevysprchovala. Chodila spát kolem šesté ráno, prospala den a vstávala v jednu.

Doporučeno
Tohle byli největší psí hrdinové v roce 2023, vyhráli v tradiční anketě Tohle byli největší psí hrdinové v roce 2023, vyhráli v tradiční anketě 23. dubna 2024 17:08

„Já myslím, že jsem měla těžkou depresi,“ shrnuje své stavy. Vláďa se ptá, zda tedy brala prášky. „Málem jsem brala antidepresiva, ale já jsem to probírala s mamkou i s nějakými lidmi v mém životě a řekla jsem si: Ty jo, já asi úplně nechci brát ty prášky,“ popisuje, jak nad případnou léčbou přemýšlela.

„Vím, že bych, nebo že je možné, že bych si na tom udělala závislost a potom bych bez toho nedokázala být šťastná. Takže jsem to řešila jinými způsoby. Co mi fakt hodně pomohlo, je třezalkový čaj, co koupíš v lékárně, to ti má nějak psychiku zlepšit. Já jsem tomu nevěřila, říkala jsem si ‚jo v pohodě, prostě nějaký čajík‘, ale fakt to mega pomohlo,“ řekla.

Vláďa se pak s neskrývaným překvapením v hlase ptá, zda čaj funguje. „Tak tě to vyklidní, tak tě to nabudí hezky, dá ti to super náladu. Když bereš ten třezalkový čaj, tak nemůžeš brát antidepresiva dohromady. Dostala jsem tohle doporučení, to jsem dělala a fakt jsem se snažila si udělat rutinu, začala jsem cvičit, tvořit,“ hájí pak léčebnou kúru.

Následně oba ještě sdílí svou zkušenost s terapeutickým procesem. Říkají o něm, že je to v „chillu“, že by lidé neměli mít ostych takovou pomoc vyhledat. Alagia na terapii chodí dodnes jednou týdně. Vláďa také mluví o svém dvouletém období, kdy mu chyběla chuť do života i motivace. Shodují se, že Alagiou zmiňovaný režim je dobrý, ale nejtěžší je s ním v podobných stavech právě vůbec začít. 

Co je špatně s třezalkou?

Alagia aktuálně schytává kritiku za tvrzení, že z deprese, kterou označuje za těžkou, jí pomohl třezalkový čaj. Co je na podobném tvrzení špatně? Třezalka tečkovaná je bylinka, která je známá pro své využití ve formě čaje či tablet při výskytu duševních potíží. Musí se ale používat opatrně.

Doporučeno
Nejsmrtonosnější jeskyně na světě: Od 80. let se v ní několik turistů nakazilo nebezpečným virem Nejsmrtonosnější jeskyně na světě: Od 80. let se v ní několik turistů nakazilo nebezpečným virem 22. dubna 2024 16:52

Alagia sice zmiňuje, že se nesmí užívat společně s antidepresivy, ale ta nejsou jediná. Třezalka je opravdu velmi silná bylinka, a tak se nesmí kombinovat třeba ani s orální antikoncepcí, léky na srdce nebo na ředění krve, antibiotiky, léky na snížení cholesterolu, proti migréně a celou řadou dalších.

Pokud bys užívání čaje zvažoval*a, vždy se poraď s lékařem*lékařkou. Alagia nezmiňuje ani vedlejší účinky. Mezi ně patří žaludeční nevolnost, pocit sucha v ústech, únava, nespavost nebo také závratě či bolesti hlavy a zvýšená citlivost na sluneční záření.

Největším problémem je ale tvrzení, že čajová kúra je účinným pomocníkem v léčbě těžké deprese. Účinky třezalky nezpochybňujeme, ale antidepresiva nahradí jen těžko. Užívání čaje často oddaluje nasazení účinnější léčby. Třezalka se navíc smí používat maximálně tři měsíce v kuse, což je na léčbu skutečně těžké deprese opravdu málo. I na ní si tělo může vypěstovat závislost, takže tu selhává i argument Dominique, která právě strach ze závislosti použila jako jeden z důvodů, proč nechtěla jít do léčby antidepresivy.

Souzníme s doporučením, že pokud zažíváš stavy, které Vláďa i Dominique popisují, tedy ztrátu chuti do života, neschopnost vyjít z domu nebo vykonat základní hygienické potřeby, pozbytí zájmu o práci, koníčky či vztahy, určitě vyhledej odbornou pomoc. 

S doporučováním třezalkového čaje ale opatrně. Rozhodně neslouží jako jediná pomoc, nakonec i sama Dominique mluví dlouze o tom, že na terapeutická sezení dochází i po zlepšení stavu každý týden. Navíc pokud měla možnost začít antidepresiva brát, jak říká, pomoc na psychiatrii vyhledala. Pokud tedy i ty podobné stavy zažíváš, neber prosím třezalkový čaj jako jedinou spásnou radu a poraď se s lékařem*lékařkou.

Doporučeno
Fanynka je posedlá Harrym Stylesem. Poslala mu osm tisíc psaníček, půjde do vězení Fanynka je posedlá Harrym Stylesem. Poslala mu osm tisíc psaníček, půjde do vězení 20. dubna 2024 11:30

My bychom ještě rádi vypíchli jednu věc, zmiňovanou v úvodu článku. Není podle nás fér, už vůbec pak v případě někoho, kdo problémy s duševním zdravím zažil, označit kolegu stigmatizující nálepkou „blázinec“. Stejně tak může být pro další lidi s diagnostikovanou těžkou depresí zraňující, pokud někdo veřejně známý s velkým vlivem tvrdí, že depresi lze vyléčit bylinným čajem. Osobní žitou zkušenost nevyvracíme, ale s podobnými sděleními ve videu, které se dva dny po zveřejnění vyhouplo na číslo jedna v YouTube trendech a má tak nepopiratelný zásah, bychom pro příště byli opatrnější.

Domů
Sdílet
Diskuse