Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
29. dubna 2024 12:39
Čas čtení 1:37
Anna-Marie Hanzlíková

Tři kroky, které dělají ti nejšťastnější lidé. Jaké to podle profesora z Harvardu jsou?

Tři kroky, které dělají ti nejšťastnější lidé. Jaké to podle profesora z Harvardu jsou?
Zdroj: Unsplash/Priscilla Du Preez/volně k užití
ZDRAVÍ DUŠEVNÍ ZDRAVÍ PSYCHOLOGIE
Uložit Uložené

Vědec Arthur C. Brook vyučuje předmět nazvaný jednoduše „štěstí“ na Harvardově univerzitě. Desítky let zkoumá, co dělá lidi šťastnými. Jaké jsou tedy ony tři kroky, které vedou ke spokojenosti?

Nedávno spolu se známou moderátorkou Oprah Winfrey vydal knihu Build the Life You Want: The Art and Science of Getting Happier (v překladu Vybuduj si život, který chceš: Umění a věda stát se šťastnějším). Server CNBC z ní vypíchl základní myšlenku tří kroků, které jsou podle dvojice potřebné pro šťastnější život.

Doporučeno
ŽEBŘÍČEK: Tohle je pět úplně nejhorších českých pohádek ŽEBŘÍČEK: Tohle je pět úplně nejhorších českých pohádek 24. dubna 2024 7:37

Základní myšlenka, ze které autor vychází, je, že cílem by nemělo být dosáhnout štěstí, ale naopak neustále usilovat o větší štěstí. Jinými slovy, jde spíše o směr, a ne o konečnou destinaci. Štěstí chápe v duchu českého „cesta je cíl“.

Část knihy si můžeš poslechnout i jako podcast, třeba ve videu níže:

Říká, že nejšťastnější lidé si umí užívat života. „Když se s někým setkám, dokážu poměrně rychle zjistit, kde jeho ‚jídelníček‘ není v pořádku, kde mu chybí makronutrienty štěstí, a pak můžeme pracovat na dílčích aspektech,“ řekl v jednom rozhovoru.

Právě jako makronutrienty označuje tři složky, které tě podle něj dovedou ke štěstí. Jsou to:

  1. Požitek.

  2. Spokojenost.

  3. Smysl.

1. Požitek

Požitek Brooks nechápe nutně jako slast nebo potěšení a ani bychom nad ním podle něj tak neměli přemýšlet. Hnát se za neustálou slastí dokonce považuje za hrozný způsob, jak žít naplněný život. „To, co mimochodem potřebujeme udělat, není zbavit se zdrojů potěšení, ale přidat dvě věci, které je učiní lidštějšími,“ tvrdí.

Doporučeno
Emma Stone si přeje, aby jí lidé konečně začali říkat jejím pravým jménem Emma Stone si přeje, aby jí lidé konečně začali říkat jejím pravým jménem 27. dubna 2024 12:20

Trik je v tom, přidat do vašich oblíbených aktivit více lidí a nedělat příjemné aktivity osamoceně. Na sólo meditaci nebo čtení není nic špatného, nezapomeňte ale zajít do hospody nebo společně s někým sledovat film.

2. Spokojenost

Místo spokojenosti by se možná lépe hodil český výraz potěšení. Doslova to totiž Brooks druhým bodem myslí – stav, který zažíváme poté, co se na něco těšíme. Mluví například o svém tchánovi, který si nikdy neužije společnou večeři. „On nikdy nebyl hladový,“ přirovnává. Podobně jsou na tom třeba studující, kteří u testu podvádí. Proti těm, kteří se na test pilně učili, budou po zkoušce zažívat menší pocit štěstí, protože se nedostaví onen pocit odměny.

3. Smysl

Smyslem Brooks samozřejmě myslí smysl života, tedy pocit, že má vaše bytí nějaký účel. Pokládá si přitom tři základní podotázky:

  • Soudržnost: Proč se věci dějí tak, jak se dějí?
  • Smysl: Proč se můj život vyvíjí tak, jak se vyvíjí? Jaké jsou mé cíle a jaký je můj směr?
  • Význam: Proč je důležité, že žiji?

Není pak důležité, jaké jsou tvé odpovědi, protože neexistují správné nebo špatné, to má každý jinak. Je ale důležité nějaké mít a tím pádem i nějaký směr.

Domů
Sdílet
Diskuse