Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. května 2024 v 17:19
Čas čtení 1:30
Veronika Ábelová

Těmto kombinacím prostředků na úklid se vyhni. Mohou způsobit vážné zdravotní problémy

Těmto kombinacím prostředků na úklid se vyhni. Mohou způsobit vážné zdravotní problémy
Zdroj: Pxhere/CC0 Public Domain/volně k použití
ZDRAVÍ
Uložit Uložené

V poslední době se nám tu rozmohl takový nešvar. Je jasné, že většina z nás při pořádném úklidu sáhne po nějakém čisticím prostředku. Někteří ale pro co nejlepší výsledek míchají všechno dohromady. Proč to nedělat a na co si dát pozor?

Pro důkladný úklid a úžasné výsledky někteří míchají více čisticích prostředků dohromady. Jestli jsi zastáncem ekologie a ochrany životního prostředí, využíváš určitě přírodní čističe. V obou případech je důležité být velmi opatrný a dávat si pozor. Některé kombinace totiž vytvářejí toxické výpary a plyny, které při vdechování mohou způsobit vážné zdravotní problémy.

Doporučeno
Lidé zvolili nejhorší postavy ze seriálu Simpsonovi. Tipneš si, kterou nenávidí nejvíc? Lidé zvolili nejhorší postavy ze seriálu Simpsonovi. Tipneš si, kterou nenávidí nejvíc? 13. května 2024 v 12:50

Nejčastěji se jedná o kombinaci bělidla a octa, která společně tvoří plynný chlór. Ten vysoce dráždí dýchací cesty a oči. Může také způsobit vážné problémy s dýcháním, kašel nebo slzení očí. Při reakci s vodou potom dokonce hrozí i popálení kůže.

Tady jsou další kombinace, kterých se raději vyvaruj:

Jedlá soda a ocet

Velmi oblíbené a časté produkty na úklid ve společné kombinaci vytváří díky svým zásaditým vlastnostem chemickou reakci. Ocet a jedlá soda velice pění, což může způsobit explozi. Proto bys rozhodně neměl*a přisypávat jedlou sodu například do lahve s octem. Raději použij obě suroviny zvlášť.

Savo a kyselina

Nikdy nemíchej savo s octem, kyselinou nebo kyselinou citronovou. Savo je chemicky chlornan sodný, který vzniká pomocí kyseliny chlorné v roztoku sava. Díky tomu umí odstranit bakterie, plísně i viry. V kombinaci s kyselinou nebo octem vznikne plynný chlór, který při vdechnutí poškozuje plíce.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Olinium (@oliniumchemistry)

Kombinace dvou různých čističů odpadů

Čističe odpadů můžeš pořídit v tekuté i granulovité verzi. Případné míchaní dvou různých značek čističů odpadů by místo čištění trubek mohlo způsobit explozi. Proto raději čti návod na obalu a neexperimentuj.

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse