Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
9. července 2024 v 14:54
Čas čtení 1:55
Veronika Ábelová

Jeho sperma prý dalo život stovkám dětí, vznikl o něm dokument. Muž nyní Netflix žaluje

Jeho sperma prý dalo život stovkám dětí, vznikl o něm dokument. Muž nyní Netflix žaluje
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY NETFLIX NETFLIX FILMY NOVÉ FILMY NA NETFLIXU TOP FILMY NA NETFLIXU
Uložit Uložené

Tento příběh se zdá být neuvěřitelný, přesto se stal skutečností. O nizozemském dárci spermatu vznikl třídílný dokument, který vypráví jeho příběh.

Nizozemský hudebník a youtuber Jonathan Jacob Meijer má údajně díky dárcovství spermatu stovky až tisíc dětí po celém světě. Teď o něm vznikl dokument Jeden otec, tisíc dětí (The Man with 1000 Kids). Sám Meijer ale na Netflix chce podat žalobu, a to za pomluvu.

Doporučeno
Virální dívka Hawk Tuah dostala nabídku od Playboye. Followerům odpověděla i na to, jestli si založí OnlyFans Virální dívka Hawk Tuah dostala nabídku od Playboye. Followerům odpověděla i na to, jestli si založí OnlyFans 8. července 2024 v 7:00

Netflix totiž uvedl, že zaměnil nebo smíchal sperma s jiným dárcem. Toto tvrzení je ale podle bývalého středoškolského učitele a obchodníka s kryptoměnami nehorázná lež. Zpochybňuje i číslo v názvu dokumentu a tvrdí, že se počet dětí blíží „jen“ k čísle 600.

 

Příběh se začal psát v roce 2007, kdy se pětadvacetiletý Meijer rozhodl navštívit spermabanku. „Zpočátku to bylo vážně skvělé. Věděl jsem, že lidé, kteří dostali můj vzorek, budou super šťastní a vytvoří skvělou rodinu. To je něco smysluplného a skutečného,“ řekl Meijer. Nechtěl ale zůstat v anonymitě, a tak na internetu zveřejnil své fotky s dlouhými blond vlasy a modrýma očima. Po zveřejnění fotek zájem rostl.

Doporučeno
Chceš se pořádně bát? Do kin míří nejlépe hodnocený horor roku. Zahrál si v něm Nicolas Cage Chceš se pořádně bát? Do kin míří nejlépe hodnocený horor roku. Zahrál si v něm Nicolas Cage 8. července 2024 v 13:02

„Nikdy mě nenapadlo mít 100 nebo 600 dětí,“ tvrdí Meijer. „Šlo to krok za krokem. Mnoho dárců chce být ve zprávách, ale kdyby o mně nikdo nevěděl, bylo by to pro mě úplně v pořádku. Teď už o mně vědí, takže chci říct svou verzi příběhu,“ sdělil. „Od chvíle, kdy jsem dal inzerát, přišlo za hodinu až pět e-mailů,“ řekl. „Lidé si myslí, že jsem měl tento plán od začátku, ale já myslel, že bych pomohl možná jednomu nebo dvěma lidem,“ vysvětlil. Nizozemský youtuber má pocit, že ho Netflix nezobrazil v dokumentu dobře.

Na službu podal žalobu týkající se tvrzení o údajném smíchání spermatu s jiným dárcem. „Je to naprostá pomluva. Je to šílené. Proč bych to dělal? Proč by to měl někdo dělat? Pokud to bude v dokumentu, buďte připraveni, že zažaluji celý tým Netflixu,“ vyhrožoval youtuber.

Doporučeno
Štvou tě předražené hipster sekáče? Našli jsme nejlepší second handy v Ústí, kde pořídíš bavlněné košile i kousky za 10 korun Štvou tě předražené hipster sekáče? Našli jsme nejlepší second handy v Ústí, kde pořídíš bavlněné košile i kousky za 10 korun 9. července 2024 v 8:00

Magazín The Independent se ho zeptal, jestli ženy, které byly součástí dokumentu, oklamal. „Někdy si myslím, že jsem se nechal unést,“ řekl magazínu. „Měl jsem si říct, že menší počet dětí je v pořádku. Nejlepší by bylo, kdybych byl otevřený, ale rozhodl jsem se řídit mezinárodními pokyny,“ sdělil.

jedn otec, tisíc dětí
Zdroj: Netflix/ propagační materiál

Možná nejvíce znepokojivý je u sériových dárců, jako je Meijer, incest nebo příbuzenské vztahy mezi nevlastními sourozenci, kteří sdílejí stejné geny. To podle slov Meijera ale kritici zveličují. „Jde o to, kdyby moje dárcovské děti narazily na někoho, koho neznají. Vždycky se ale mohou zeptat,“ říká. „Všechny děti vědí, že jsou dárcovské, a znají mé jméno. Je to maličkost, které si musí být vědomy. Vy jste od dárce? A váš dárce je Jonathan?“ dodává. V tomto případě se riziko ale zvyšuje, protože muž daroval v malé geografické oblasti, a to v Nizozemsku.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš všechny hlášky z letních českých komedií? KVÍZ: Poznáš všechny hlášky z letních českých komedií? 5. července 2024 v 13:00

V roce 2019 přestal Meijer darovat sperma údajně z vlastní vůle, a to proto, že se chtěl zaměřit na své vlastní děti. V roce 2023 ale prohrál soudní spor s Donorkind Foundation a nizozemský soud mu nařídil, aby sperma přestal darovat. Soud ho vystavil pokutě sto tisíc eur za porušení.

Domů
Sdílet
Diskuse