Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Nepodařilo se uložit změny. Zkus se nově přihlásit a zopakovat akci.
V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.
OK
Chorvatská ekonomika se po přechodu na euro potýká s výrazným růstem cen. Výrazně si připlatíme nejen v restauracích a barech, ale také u potravin.
Chorvatsko je bezpochyby jednou z nejtypičtějších českých destinací pro dovolenou. Velké diskuze o cenách se na internetu vedou prakticky každé léto. Letos mají debaty ještě nové téma: Chorvatky a Chorvaté přešli na novou měnu a zároveň u nich značně zaúřadovala inflace.
Rozhodli jsme se na nic nečekat a přesvědčit se o situaci sami. Jak to v Chorvatsku vypadá s cenami a zda se prázdniny na Jadranu stále vyplatí, jsem zjišťovala na vlastní dovolené. Se dvěma kamarády jsme se vydali na týdenní pobyt do Trogiru.
Cestovali jsme těsně před začátkem hlavní sezóny, na přelomu června a července. I když tou dobou většině Evropanů prázdniny teprve začínaly, město už praskalo ve švech a v restauracích a podnicích služeb nebyla o turisty nouze.
V článku se dočteš:
Které výrobky jsou v supermarketech nejvíc předražené.
Kde jsme měli snídaňové menu za 5 eur (120 korun).
Kolik jsme v průměru zaplatili za večeři pro dvě osoby.
Jaká je tu cena piva.
Kolik stojí přílohy k hlavnímu jídlu.
Turistická past číslo 1: taxíky
V Chorvatsku jsme jezdili jak příměstskou dopravou, tak taxíky. Za autobus z letiště vzdáleného necelých pět kilometrů od města jsem zaplatila 3,50 eura, tedy necelých 90 korun. Přijeli jsme brzy ráno, takže mi cena přišla přívětivá, protože v neobvyklých časech se cesta z letiště někdy prodraží. Po první prohlídce města jsme se rozhodli dojet zbývající čtyři kilometry k ubytování taxíkem.
Nepovedlo se nám svézt se Boltem, protože v aplikaci zrovna nebyl k dispozici žádný z řidičů. Našli jsme si tedy klasickou taxislužbu, nasedli a asi po šesti minutách jízdy dorazili na místo. Řidič si ale řekl o 20 eur (500 korun) a nevystavil nám žádnou stvrzenku. O ceně jsme předem nesmlouvali, protože jsme vzhledem ke krátké jízdě nemysleli, že by mohla být takhle vysoká. No, první lekci o dopadech inflace jsme absolvovali brzy.
O několik dní později jsme stejnou cestu absolvovali právě s Boltem a vyšlo nás to na šest eur (150 korun). Zeptala jsem se řidiče, proč v Chorvatsku nejezdí Boltů víc. Vysvětlil mi, že služba si z jízd bere provizi, což se místním řidičům nezamlouvá. Zároveň si při práci sami na sebe mohou subjektivně upravovat cenu jízdného a vydělávat tak na neznalosti turistů. Což, jak můžu potvrdit, je tu běžná praxe.
Salám za 75 korun
O Češích a Slovácích se říká, že rádi šetří. My jsme se také snažili pojmout naši dovolenou low cost. Jídlo jsme nakupovali po malých večerkách a supermarketech. Některé potraviny tu stojí podobně jako v Česku, ale většina je dražší. Průměrný nákup před výletem na pláž, který zahrnoval pečivo, vodu a chipsy, vyšel pro dva na 15 eur (380 korun).
Většina základních potravin je tu dražší. Zhruba stejně stojí například drobné pečivo, kousek vyjde na 1,50 eura čili něco přes 35 korun. Některé druhy ovoce a zeleniny jsou tu také za ceny podobné tuzemským, ale drastický rozdíl přichází u masných výrobků. 800 gramů chlazených kuřecích prsou vyšlo na 13,79 eura (350 korun). 700 gramů slaniny bylo za 18,19 eura (480 korun), 150gramové balení šunky nebo suchého salámu přišlo v průměru na tři eura (75 korun).
Přidej se do klubu Refresher+ již od 125 Kč 25 Kč
Co se dozvíš po odemčení?
Které výrobky byly v hypermarketu nejvíce předražené.
Kde jsme měli snídaňové menu za 5 eur.
Kolik jsme v průměru zaplatili za večeři pro dvě osoby.
Centrum Trogiru bylo poměrně malé, ale restaurace byly i tak téměř na každém rohu, takže konkurence mezi provozovateli byla obrovská. Většina jich nabízela snídaně, obědy i večeře. Příjemně mě překvapila cena snídaňového menu na promenádě u moře. Omeleta se zeleninou, toastem a 100% pomerančovým džusem vyšla jen na 5 eur (125 korun).
Na pláži, kam jsem chodila nejvíc, byl pouze jeden bufet. Nabízel kávu a minerálku za 1,50 € (38 korun), nanuky za 2,50 € (60 korun) a slazené nápoje za 2,20 € (55 korun). Kolem se také pravidelně potloukali místní prodejci, kteří nabízeli koblihy v přepočtu za 25 korun nebo vařenou kukuřici za 75. Zmrzlina ve městě stála kolem padesáti. Za stejnou cenu ji nabízeli i ve Splitu. Kopečky zmrzliny jsou ale na Jadranu obvykle mnohem větší než u nás, takže tahle cenovka mi připadala v pořádku.
Co bylo drahé, byly obědy a večeře v restauracích. Za večeři pro dva, která se skládala z nápojů a hlavního chodu, jsme zaplatili mezi 40 a 50 € (1000–1200 korun). Většina podniků navíc nenabízí k jídlu přílohu, tu si musíte koupit zvlášť. Jídlo pro jednu osobu tak může klidně vyjít na 15–20 € (380–500 korun). Další velkou položkou jsou nápoje – jen voda stojí v průměru 3,50 € (90 korun), slazené nápoje pak o euro víc (115 korun). Ve vyšší cenové relaci je také velké pivo, které se prodává v průměru za 5–6 € (120 až 150 korun). Narazili jsme ale i na hospodu, kde za stejnou cenu čepovali rovnou litr.
S pomocí recenzí na Googlu jsem porovnala letošní ceny na jídelních lístcích s loňskými. V restauracích, které jsem navštívila, některé zdražily i na dvojnásobek. Nejvíc klasicky zaplatíte za ryby a mořské plody. Třeba steak z tuňáka byl v restauraci, kde jsem jeden den večeřela, bez přílohy za 28 € (700 korun). Před dvěma lety stál i s přílohou 15 € (380 korun). Pizzu Margaritu dnes mají za 13 € (320 korun), ale starý jídelní lístek ji nabízel za 9 € (220 korun).
Jiná restaurace fungovala podle stejného scénáře. Za těstoviny s mořskými plody a krevetami bychom před dvěma lety zaplatili 13, dnes to bylo 18 € (ze 320 na 450 korun). Za Coca-Colu by to bylo před třemi lety 3,30, letos 4,50 € (z 80 na 115 korun). Největší šok mi ale přivodily ceny příloh. Požádala jsem o chléb k tradičnímu čevapčiči a čtyři malé kousky tvrdého chleba mi pak naúčtovali za 6,50 € (160 korun).
Přestože ceny v podnicích v centru města sahaly opravdu vysoko, dál od středu města se dalo najíst mnohem levněji. Ve starém městě vyšlo čevapčiči s přílohou na 19,50 € (490 korun), ale už kousek od promenády ho nabízeli za polovinu, za 10 € (250 korun). Jako v každé prázdninové destinaci se ceny liší podle konkrétní lokality. Kde se koncentrují turisté, tam se na nich podnikatelé snaží vydělat. Potraviny v obchodech však vyšly znatelně dráž než u nás, a to bez ohledu na to, zda jsme nakupovali ve větším supermarketu, nebo v malé samoobsluze. Obecně tak dovolená v Chorvatsku vyjde na více peněz každým rokem, i když je pořád skvělou volbou pro ty, kteří nechtějí cestovat k moři moc daleko a zemi si oblíbili.