Chorvatská ekonomika se po přechodu na euro potýká s výrazným růstem cen. Výrazně si připlatíme nejen v restauracích a barech, ale také u potravin.
Chorvatsko je bezpochyby jednou z nejtypičtějších českých destinací pro dovolenou. Velké diskuze o cenách se na internetu vedou prakticky každé léto. Letos mají debaty ještě nové téma: Chorvatky a Chorvaté přešli na novou měnu a zároveň u nich značně zaúřadovala inflace.
Rozhodli jsme se na nic nečekat a přesvědčit se o situaci sami. Jak to v Chorvatsku vypadá s cenami a zda se prázdniny na Jadranu stále vyplatí, jsem zjišťovala na vlastní dovolené. Se dvěma kamarády jsme se vydali na týdenní pobyt do Trogiru.
Cestovali jsme těsně před začátkem hlavní sezóny, na přelomu června a července. I když tou dobou většině Evropanů prázdniny teprve začínaly, město už praskalo ve švech a v restauracích a podnicích služeb nebyla o turisty nouze.
- Které výrobky jsou v supermarketech nejvíc předražené.
- Kde jsme měli snídaňové menu za 5 eur (120 korun).
- Kolik jsme v průměru zaplatili za večeři pro dvě osoby.
- Jaká je tu cena piva.
- Kolik stojí přílohy k hlavnímu jídlu.
Turistická past číslo 1: taxíky
V Chorvatsku jsme jezdili jak příměstskou dopravou, tak taxíky. Za autobus z letiště vzdáleného necelých pět kilometrů od města jsem zaplatila 3,50 eura, tedy necelých 90 korun. Přijeli jsme brzy ráno, takže mi cena přišla přívětivá, protože v neobvyklých časech se cesta z letiště někdy prodraží. Po první prohlídce města jsme se rozhodli dojet zbývající čtyři kilometry k ubytování taxíkem.
Nepovedlo se nám svézt se Boltem, protože v aplikaci zrovna nebyl k dispozici žádný z řidičů. Našli jsme si tedy klasickou taxislužbu, nasedli a asi po šesti minutách jízdy dorazili na místo. Řidič si ale řekl o 20 eur (500 korun) a nevystavil nám žádnou stvrzenku. O ceně jsme předem nesmlouvali, protože jsme vzhledem ke krátké jízdě nemysleli, že by mohla být takhle vysoká. No, první lekci o dopadech inflace jsme absolvovali brzy.
O několik dní později jsme stejnou cestu absolvovali právě s Boltem a vyšlo nás to na šest eur (150 korun). Zeptala jsem se řidiče, proč v Chorvatsku nejezdí Boltů víc. Vysvětlil mi, že služba si z jízd bere provizi, což se místním řidičům nezamlouvá. Zároveň si při práci sami na sebe mohou subjektivně upravovat cenu jízdného a vydělávat tak na neznalosti turistů. Což, jak můžu potvrdit, je tu běžná praxe.
Salám za 75 korun
O Češích a Slovácích se říká, že rádi šetří. My jsme se také snažili pojmout naši dovolenou low cost. Jídlo jsme nakupovali po malých večerkách a supermarketech. Některé potraviny tu stojí podobně jako v Česku, ale většina je dražší. Průměrný nákup před výletem na pláž, který zahrnoval pečivo, vodu a chipsy, vyšel pro dva na 15 eur (380 korun).
Většina základních potravin je tu dražší. Zhruba stejně stojí například drobné pečivo, kousek vyjde na 1,50 eura čili něco přes 35 korun. Některé druhy ovoce a zeleniny jsou tu také za ceny podobné tuzemským, ale drastický rozdíl přichází u masných výrobků. 800 gramů chlazených kuřecích prsou vyšlo na 13,79 eura (350 korun). 700 gramů slaniny bylo za 18,19 eura (480 korun), 150gramové balení šunky nebo suchého salámu přišlo v průměru na tři eura (75 korun).
Co se dozvíš po odemčení?
- Které výrobky byly v hypermarketu nejvíce předražené.
- Kde jsme měli snídaňové menu za 5 eur.
- Kolik jsme v průměru zaplatili za večeři pro dvě osoby.
- Jaká je cena piva.
- Kolik stojí sýr, máslo a další potraviny.
- Kolik průměrně stojí přílohy k hlavnímu jídlu.