Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. srpna 2024 v 13:00
Čas čtení 5:11
Adriana Královičová

Influencerky propagují kolageny, které slibují zázraky. Stojí ale za svou často vysokou cenu? Rozhodli jsme se to zjistit

Influencerky propagují kolageny, které slibují zázraky. Stojí ale za svou často vysokou cenu? Rozhodli jsme se to zjistit
Zdroj: Instagram @andreveresovaofficial @queen.plackova
OSOBNOSTI INFLUENCEŘI TIKTOK ZDRAVÍ
Uložit Uložené

„To, co slibuje rychlé a zázračné účinky, obvykle nefunguje,“ říká Michal Páleník, výživový poradce a generální ředitel společnosti Planeat. Vyplatí se tak investovat do „zázračných“ doplňků stravy? Ptáme se znalců, jak to skutečně je.

Stačí pár vteřin brouzdat Instagramem nebo TikTokem. Už několik let na nás cílí spousta reklam na kolagen. Influenceři a influencerky často propagují své oblíbené značky nebo dokonce svoje vlastní produkty. 

Kolagen má podle těchto slibů vést skoro k zázrakům – zhubneš díky němu, budeš mít zdravou pleť, vlasy i nehty. Ceny kolagenových doplňků stravy propagovaných influencery a influencerkami se pohybují v rozmezí zhruba od 800 do 1500 korun. Zuzana Plačková aka queen.plackova například nabízí kúru Queen bikini body za 55 eur, čili 1400 korun.

Jak se ale v široké nabídce výrobků orientovat, na co se v jejich složení zaměřit a hlavně, vyplatí se vůbec do „zázračných“ nápojů investovat? Zapátrali jsme nejdřív na diskuzních fórech. „Podstoupila jsem tříměsíční kolagenovou kúru od Queen bikini body a výsledky byly stejné jako u levnější alternativy z lékárny. Můžete si koupit i levnější varianty. Je to to samé, jen přebalené,“ píše jedna z komentátorek. „Po cca 2-3 měsících užívání se mi výrazně zlepšila pleť a zejména vlasy. U nehtů rozdíl nevidím, ty si nechávám dělat,“ doplnila.

Doporučeno
Nicole manažuje influencerstvo: z reality shows vycházejí stále noví, ale křivka počátečního úspěchu rychle klesá Nicole manažuje influencerstvo: z reality shows vycházejí stále noví, ale křivka počátečního úspěchu rychle klesá 15. září 2024 v 7:00

„Údajně jediný kolagen, který opravdu funguje, je rybí kolagen. Kolagen užívám tři měsíce a výsledky jsou samozřejmě vidět,“ píše další. Jak vidíš, jen na fórech by sis o kolagenu mohl*a číst celé hodiny. Abychom se o kolagenových doplňcích dozvěděli více, zeptali jsme se, co si myslí odborníci. Doporučili by produkty populární na Instagramu svým klientům?

Doktorka Lucia Drahovská, dermatoložka, říká: Slovo kolagen pochází z řeckého slova kolla, což znamená lepidlo. Doslova tedy lepí. Je jedním ze základních pilířů kostí, kůže, svalů a vazů. Je to nejhojněji zastoupená bílkovina v našem těle, která začíná ubývat kolem čtyřicátého roku života.

Máme 4 typy kolagenů (I, II, III, IV). Typy I a III jsou dva hlavní typy kolagenu v kůži, a proto je jejich užívání nejčastějším způsobem boje proti vráskám a udržení zdravé pokožky, vlasů a nehtů.
kolagén, influencerky, zdravie, krása
Zdroj: Instagram @andreaveresovaofficial

Mýty versus fakta

Michal Páleník, výživový poradce a generální ředitel společnosti Planeat, pro Refresher objasnil několik mýtů a faktů o kolagenu. „Asi největším mýtem o kolagenu je, že zásadně zlepší zdraví vašich kloubů, pokožky a výrazně posílí vaše svaly. Ve skutečnosti se kolem kolagenu vytvořila obrovská lobbistická bublina výrobců a distributorů, která poněkud překrývá objektivní realitu,“ říká.

Přidej se do klubu REFRESHER+
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Přidej se do klubu REFRESHER+

Co se dozvíš po odemčení?

  • Co si odborníci myslí o produktech propagovaných influencery.
  • Doporučili by je svým klientům?
  • Vyplatí se sáhnout po kolagenových doplňcích stravy?
  • Jaké účinky po užívání kolagenu tedy skutečně můžeš čekat?
  • Je možné s kolagenem zhubnout? 
Dočíst článek
Máš již předplatné?
Přihlásit se
Dočíst článek
Poslat sms
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 164625 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Odemknutí přes SMS
Tenhle článek
Poslat sms Jak to funguje?
Všechny články za měsíc
🤩 Pouze 36 Kč navíc
POSLAT SMS Jak to funguje?
Po odemčení získáš
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Např.: Pizza v Oggi ZDARMA , Burger v Roxore ZDARMA nebo Poukázka v hodnotě 800 korun na nákup v 4camping
Zobrazit všechny (9)
Domů
Sdílet
Diskuse