Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je vytvořen v rámci mediální spolupráce se společností Lunchmeat Festival.
17. září 2024 v 8:30
Čas čtení 3:41

Lunchmeat nabídne kybernetické protézy a digitální displeje, nespoutaný hardcore i legendy britské bass music

Lunchmeat nabídne kybernetické protézy a digitální displeje, nespoutaný hardcore i legendy britské bass music
Zdroj: Lunchmeat Festival
KULTURA CO DĚLAT V PRAZE? FESTIVALY
Uložit Uložené

15. ročník Lunchmeat Festivalu mění formát a otevírá se široké veřejnosti. Mezi prvními jmény jsou Oklou, Machinedrum, object blue, Il Quadro di Troisi a další projekty.

Festival, který se bude konat na čtyřech pražských scénách od pondělí 23. do neděle 29. září, mění formát a více se otevírá široké veřejnosti. V době rostoucích cen si dal za cíl zpřístupnit diváctvu objevování nových audiovizuálních zážitků bez ohledu na jeho ekonomické možnosti. Před Veletržním palácem bude zdarma přístupná venkovní scéna. Hlavní program v Národní galerii Praha bude probíhat od čtvrtka do neděle a držitelům festival pass umožní vstup na čtyři hlavní večery za cenu tří. 

Stejně jako každý rok je součástí hlavní části festivalu i Sympozium o digitálním umění, jež bude probíhat v Korzu Veletržního paláce a jehož program bude zveřejněn s blížícím se festivalem. Nebudou chybět přednášky, panelové diskuze a workshopy. Vstup na sympozium je zdarma.    

nakupuj lístky na lunchmeat festival

Na koho se můžeš těšit?

Za 15 let své existence se Lunchmeat Festival díky nabitému programu stal největší českou přehlídkou progresivní elektronické hudby. Řadu projektů představuje ve světových premiérách, a hlavně ve spolupráci s dalšími světovými festivaly pomáhá iniciovat nové umělecké projekty, tak zvané commissioned projects.

Letos Lunchmeat Festival představí exkluzivní live show bristolského dubstepového & techno inovátora Pinche a uznávaného vizuálního umělce vystupujícího pod pseudonymem Lorem. Oba se na festival vracejí podruhé. Jordánský DJ a producent Toumba bude spolupracovat na novém audiovizuálním actu s brněnskou vizuální umělkyní sida100. Třetím oznámeným commissioned projektem je hudební vystoupení The Fear Ratio, dua složeného ze dvou významných osobností britské techno a IDM scény 90. let, Jamese Ruskina a Marka Broomea. The Fear Ratio kombinují prvky IDM, experimentálního hip hopu a elektra, přičemž vizuální stránku zajistí Lunchmeat Studio. 
Mezi ohlášenými jmény je také francouzská producentka spojovaná s progresivním labelem NUXXE Oklou. Na festivalu představí nový studiový materiál v audiovizuálním setu. Egyptský producent ABADIR společně s vizuálním umělcem Nicolò Cervellem, odehrají premiéru live setu nazvaného Kitbashing. Londýnský power couple, producentka object blue & výtvarnice Natalia Podgórska, uvede v další světové premiéře projekt Ghosts. Do Prahy dorazí i legendy elektronické hudby Donato Dozzy & Eva Geist aka Il Quadro di Troisi.

Audiovizuální zážitek slibuje i matador tanečních beatů Machinedrum. V Praze představí nejnovější album 3FOR82 vydané na zásadním labelu Ninja Tune. Ke spolupráci na vizuální podobě živého vystoupení přizval Davida Wexlera (fka Strangeloop), který má na kontě spolupráce např. s Flying Lotusem, Bonobo a Erykah Badu.

V koprodukci s prostorem ARCHA+ představí Lunchmeat Festival performance kanadských umělců Louise-Philippa Demerse a Billa Vorna. Konceptuální představení Inferno, inspirované Dantovou legendární cestou peklem, spojuje kybernetiku, robotiku a současný zvuk. Návštěvníci si budou moct zakoupit speciální lístky a stát se součástí představení, a to tak, že se obléknou do kyberpunkových skeletů a umělci budou ovládat jejich pohyby. 

Ukrajinská houslistka Katarina Gryvul a v Berlíně žijící výtvarník Alex Guevara přenesou diváctvo do momentů paniky a zoufalosti, které Katarina prožívala v prvních okamžicích po ruské ofenzivě na Ukrajinu. Projekt byl uveden v rámci festivalu CTM. Impulzem pro něj byla Mariana Berezovská, zakladatelka magazínu Borshch a kurátorka projektu Rybachka. Projekt bude speciálně adaptován na plátno dlouhé 24 metrů, kterým se pyšní CAMP a odehraje se v pondělí 23. září.

Uznávaná skotská producentka KAVARI, známá nekompromisním hardcorovým zvukem, prověří taneční potenciál diváctva, zatímco basové vlny v setech newyorské hudebnice Sister Zo a londýnského producenta Breaka rozduní Studio Hrdinů do ranních hodin. Peder Mannerfelt, vášnivý experimentátor, který se na Lunchmeat Festivalu ukáže i v rámci projektu Aasthma, představí svůj radikální přístup k djingu.  

Tokijská DJka a mistryně mixování Lil Mofo s lehkostí propojí i zdánlivě vzdálené žánry elektronické hudby. Seznam DJs uzavírá Yushh, zakladatelka labelu Pressure Dome, DJka a producentka z Bristolu, která svým širokospektrálním eklektickým setem uzavře nedělní open air stage před Veletržním palácem.   

Švédští kluboví tahouni Peder Mannerfeldt & Pär Grindvik, kteří stojí za projektem Aasthma, se na svém novém albu rozkročili mezi popem, trapem, EDM, dancehallem či R&B. Šanghajská rodačka 33EMYBW chystá audiovizuální vystoupení s umělkyní Joey Holder soustředící se na filosofické otázky rozvoje medicíny, vědy a biologie. Sevi Iko Dømochevsky & Daniel Benza, barcelonské duo vystupující pod jménem Cortical, představí svůj nejnovější počin „HIPOSFAGMA“ – nekompromisní set plný perkusí a modulárních syntezátorů, doprovázený reaktivními CGI vizuály.

Rick Farin & jeho kreativní studio Actual Objects, které má na kontě spolupráce s umělci jako např. Yves Tumor, Eartheater, Bad Bunny, Charli XCX, Joji, Caroline Polachek, VTSS, Sega Bodega či A.G. Cook, odehrají ve světové premiéře na festivalu svou novou exkluzivní audiovizuální show. Oceňovaná producentka avantgardního popu a klubové hudby Aïsha Devi uvede svou nejnovější show „Les Immortelles“ – multidimenzionální pouť rozvíjející její poslední album Death Is Home. Touto poutí provede diváctvo společně s vizuálním umělcem Emmanuelem Biardem, který v loňském roce doprovázel právě na Lunchmeat Festivalu vystoupení Eviana Christa.

Lunchmeat s další várkou umělců ohlašuje také spolupráci s prestižním kanadským festivalem MUTEK Montréal. Společně představí producentku RAMZi, která vydává na labelech Music From Memory, RVNG a jejím vlastním FATi Records. Její hravé melodie a nakažlivé rytmy si našly posluchače po celém světě. Z Montrealu přijede také Second Self, kolaborativní audiovizuální projekt hudebnice Myriam Bleau a novomediální umělkyně Nien Tzu Weng. Dvojice nosí speciálně vyrobené LED protézy, které odrážejí odosobněnou zkušenost s prezentací vlastní identity v online světě a propojují je v představení se současným experimentálním zvukem.   

Světové premiéry lokálních umělců jsou ohlášené tři: Bratislavský multimediální umělec Boris Vitázek představí novou konceptuální show Narrative Absence. Pražská hudebnice a zakládající členka kolektivu Pocahontas uvede materiál překypující emocemi s novým projektem GbClifford. O znepokujující light design se postará Tasya z kolektivu Lunchmeat Studia. Timmi, vyznavatelka duchovní hudby, vystoupí s AV setem společně s Darjanen Hardim & Tomášem Martinekem, který čerpá inspiraci z tradic devocionální hudby celého světa, minulosti i současnosti, a snoubí je v něžnou symbiózu. 

Domů
Sdílet
Diskuse