Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. března 2015 14:54
Čas čtení 0:00
Samuel Majdek

Jiný kraj, jiný mrav #1: Odpovědi na tutéž otázku hledáme od Prahy až po Michalovce

REFRESHER ČESKO SLOVENSKO
Uložit Uložené

Jedna otázka, pět odpovědí. Nový seriál poukazující na různorodost, která se skrývá v nás všech.

Všichni jsme si rovni, ale každý jsme jiný. Tato věta je jako stvořená na představení našeho nového seriálu, jehož podstata je velmi jednoduchá. Tutéž otázku jsme položili různým mladým lidem z více míst Slovenska a Česka a vzali jsme to opravdu ze široka, od Prahy až po Michalovce. Naším cílem nebylo najít nejlepší či nejhorší odpověď, ale poukázat na různorodost, která se v nás skrývá. Vždyť jak se říká - proti gustu žádný dišputát.

Dnes na naše otázky odpovídali: 

Jiný kraj, jiný mrav #1: Odpovědi na tutéž otázku hledáme od Prahy až po Michalovce

Pojďme k samotným otázkám:

1. Jak si představuješ ideální páteční večer?

Patrik (20, Praha): Asi podle nálady, ale ideálně někde s přítelkyní a kamarády.
Jakub (18, Lučenec): Nejraději s kočkou doma, i když neříkám, že se nerad bavím.
Radka (18, Košice): Ideální páteční večer závisí od toho, jak se můj den vyvíjí již od rána, někdy tento večer trávím ve společnosti kamarádů a jindy si vychutnávám čas sama pro sebe.
Kristína (21, Bratislava): S kamarády v podniku. Nu Spirit, KC Dunaj nebo Dole a po vší čestnosti. Nebo i v klidu doma před televizí s přítelem.
Juraj (18, Michalovce): Ideální páteční večer je buď takový, že jdu něco někam pofotím, jelikož jsem fotograf, nebo někam sednout s partou a přítelkyní a dát se trošku do "nálady".

2. Jaké boty se nejvíc hodí k černým džínům?

Patrik (20, Praha): Bílý kotníkový.
Jakub (18, Lučenec): Bílé nebo červené Air Maxy.
Radka (18, Košice): Protože černá je velmi univerzální barva, druh bot bych volila podle toho, jakým dojmem chci působit na lidi. Během běžného dne upřednostním pohodlné bílé Converse, ale večer do společnosti určitě volím lodičky nebo nějaké platformové kotníkové boty.
Kristína (21, Bratislava): To závisí od člověka. Já k černým džínům nosím nejčastěji černé kožené Air Maxy.
Juraj (18, Michalovce): Záleží také na tom, jaké je roční období a počasí. V zimě k černým riflím rád nosím Timberlandy, ostatní roční období jsou to už nějaké klasické tenisky, např. Janoski.

3. Co ti nejvíc vadí a co naopak nejvíce miluješ na městě, ve kterém žiješ?

Patrik (20, Praha): Na Praze mám nejradši, že můžu být, kým chci a narozdíl od malého města zde na každém rohu nepotkám někoho známého. Občas mi vadí, že si skoro nikam nedojdu pěšky a musím jezdit MHD nebo autem.
Jakub (18, Lučenec): Nesnáším, že je to tu jako na vesnici, každý o každém "všechno" nejlépe ví a rád to rozebírá s jinými a občas se dozvíš věci, které si nikdy neudělal. Kromě kamarádů, přítelkyně a rodiny mě tu zřejmě nedrží nic.
Radka (18, Košice): Na Košicích mi asi nejvíc vadí konzervativnost lidí a chybí mi akce a příležitosti k poznávání vrstevníků. Děje se tu sice mnoho různých akcí, ale stále to nevystihuje většinu kritérií mladých lidí. Naopak co miluji na Košicích, je charakter města, kterým značně přispívá krásné historické centrum a různorodost, jakou město nabízí, co se týče moderních měst, jako např. Kulturpark, ale i přírodních - městský park, který po obnově vypadá nádherně.

Kristína (21, Bratislava): Vadí mi tu malá různorodost podniků, velká koncentrace lidí a složení obyvatelstva. Miluji svou komunitu a místní kapely.
Juraj (18, Michalovce): Nejvíc mi vadí hodně řidičů z jiných okolních měst a vesnic, kteří jsou tu pak ztraceni a pak raději obejdu celé město, jako bych se měl vléct za nimi. Dále mi velmi vadí lidé, kteří nosí "fakeové" boty - v Michalovcích, musím uznat, je jich nepočítaně. Co miluji? Tak to jsou asi některé super podniky, město se obnovuje.

4. Jakým jiným výrazem se v tvé komunitě pojmenovávají tato slova: lhář, peníze, alkohol, jídlo.

Patrik (20, Praha): lhář - lhář, sr*č, peníze - peníze, alkohol - chlast, jídlo - jídlo
Jakub (18, Lučenec): lhář - oj*bávač, peníze - Love, alkohol - pálenka, jídlo - kebab
Radka (18, Košice): lhář - lhář, peníze - love, alkohol - chlast, jídlo - Chalo
Kristína (21, Bratislava): lhář - lhář, peníze - kapitál, alkohol - tráva až do šesté do rána, jídlo - Chalky
Juraj (18, Michalovce): lhář - fake, peníze - love, alkohol - chlast, jídlo - na to ani neznám jiný výraz

5. Jaký je podle tebe ideální nástupní plat do zaměstnání v oblasti IT?

Patrik (20, Praha): Čím vyšší, tím líp, ale asi by mi stačilo, abych z něho zaplatil vše, co budou potřebovat a něco mi zbylo.
Jakub (18, Lučenec): První suma, co mi napadne, je 1500 eur. Ale z 800 eur by teoreticky jeden člověk mohl vyžít.
Radka (18, Košice): Něco v rozmezí 900 eur výše.
Kristína (21, Bratislava): 1500 eur.
Juraj (18, Michalovce): Podle mě by 1500 eur jako nástupní plat pro lepšího ITčkáře bylo akorát.

Tak co, s koho názory ses nejvíce ztotožnil? Pokud tě napadá nějaká otázka, kterou by si ty položil mladým lidem z různých míst Česka a Slovenska, klidně ji napiš do komentáře pod tento článek, nebo na mail [email protected] a možná se objeví již v další části našeho seriálu.

Domů
Sdílet
Diskuse