Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. ledna 2016 1:07
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Smrt. A co bude dál? Přečti si 8 teorií o tom, co bude následovat, až náš život skončí

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Každý člověk má ve svém životě jen jednu věc jistou. Smrt. Ale co přijde potom?

Smrt je jedním z témat, o kterých se diskutuje buď velmi málo nebo takřka vůbec. Důvodem je strach z neznáma. Zatím neexistuje žádný způsob nebo technologie, díky níž bychom se mohli alespoň o něco přiblížit k odpovědi na tuto otázku, která zůstane ještě dlouho nezodpovězena. Lidé jsou však kreativní a ohledně toho, co nastane po smrti, existuje několik velmi zajímavých teorií. Tou nejpravděpodobnější je, že nepřijde nic, avšak kdo ví, třeba se jedna z následujících teorií nemýlí. O tom, co se vám zdá nejpravděpodobnější, si můžete na konci článku zahlasovat

Smrt. A co bude dál? Přečti si 8 teorií o tom, co bude následovat, až náš život skončí

1. Být člověkem byl jen jeden level 

Tato teorie se trochu podobá teorii o reinkarnaci, kterou rozšířila indická a východní náboženství. V dobře známé reinkarnaci se lidská duše přesune do té zvířecí a život pokračuje vesele dál, avšak v jiné bytosti. Tato teorie vznikla v dobách, kdy ještě lidé neměli ponětí o tom, jak úžasná a složitá tajemství skýtá vesmír nad jejich hlavami. Dnes už si můžeme troufnout nezůstávat s teoriemi na Zemi, ale i polemizovat o tom, že naše duše opustí tělo a pak se pohybuje někde ve vesmíru. Může opustit vaše tělo a potom se přeskupit nebo usídlit do čehokoli nebo kohokoli jiného někde v dalekém vesmíru. Člověk se tedy může reinkarnovat do lidské bytosti na úplně jiné planetě, do mimozemského stvoření nebo třeba do podoby oceánu, který pokrývá celou planetu nebo do něčeho, co naše lidská mysl nemůže zatím ani pochopit. Podle této teorie se můžete po smrti převtělit v takřka cokoli. Zdá se vám to příliš přitažené za vlasy? 

2. Svět existuje jen ve vaší fantazii 

Můžete dokázat, že svět a vesmír existuje? Jednoduchým argumentem je, že oboje známe nejen z televizních obrazovek, fotografií vesmírných satelitů, ale oboje dvoje můžeme spatřit vlastním zrakem. Nicméně, existují různé filozofie, podle nichž nic neexistuje mimo naši mysl. Všechno to, co vidíte, slyšíte a na co si můžete sáhnout, je pro vás reálné, avšak nemůžete dokázat, že ostatní lidé a věci existují mimo vaše představy. Trošku komplikované, že? Jeden argument proti této teorii říká, že svět je příliš veliký a rozmanitý na to, aby si ho celý dokázal člověk vybájit jen ve své vlastní hlavě. To, že je celý svět fantazií ve vaší hlavě je zajímavá teorie, ale co se stane, když zemřete? Vesmír skončí. Všichni vaši milovaní a milovaní vašich přátel zmizí a všechno upadne do prázdnoty. 

3. Život se opakuje stále dokola 

Měli jste někdy pocit déjà vu? A co když tvůj život byl celý jen déjà vu? Život by vlastně mohl být jen určitý časový úsek, který se opakuje stále donekonečna. Nyní se nám nabízí dva různé způsoby, jak by takové neustálé opakování mohlo fungovat. První z nich je, že váš život je jako film, který je nastavený na neustálé opakování. Jendou skončí, a pak prostě začne to samé od znova. Smrt tedy nikdy vlastně nepřijde a naše životy budou jako zaseknutá gramofonová deska. Další, nadějnější teorie velmi podobná této, hovoří o tom, že se život bude sice opakovat, ale my nad tím budeme mít jistou kontrolu. Takže něco jako film Groundhog Day, až nato, že si nebudeme vědomi toho, že se opakuje. 

Smrt. A co bude dál? Přečti si 8 teorií o tom, co bude následovat, až náš život skončí

4. Vzbudíte se ze sna 

I když to zní spíše jako sitcom z 80. let, je docela možná, že náš život je jen sen. Jedním z možných vysvětlení je, že váš momentální život je jen jakási animace vyvolaná mozkem vašeho spícího já. Důvodů, proč tento sen trvá tak dlouho, můžeme vymyslet několik. Co když se naše spící já nachází na mezigalaktické cestě a rozhodlo se uložit k hibernaci a probudit se až za několik desítek let. Důvodem k navození snové sekvence by pak mohla být snaha o to, aby mozek zůstal aktivní a nepoškodil se časem bez činnosti. Pak ale nastává otázka, kdo by si dobrovolně vybral snít o tak nudném životě, že? Možná je váš život všední a nudný, ale postačí to ke klidnému udržování mozkové aktivity spící bytosti. Poté, co zemřete, pak sen skončí a nastane ta skutečná realita. A co se přihodí, když vaše nynější vědomí zemře? To je těžké tipovat, jelikož se dost možná i probudíte jako zcela jiná bytost než člověk. Jiný příklad hovoří o tom, že náš svět je stvořen vědomím spící bytosti, která je na mnohem vyšším vývojovém stupni. Až se tato bytost probudí, skončí nejen náš život, ale i celý svět.

5. Smrt je jen iluze  

Lidé mají unikátní perspektivu, pokud jde o věcí týkající se času. Na rozdíl od jiných bytostí na Zemi jsme si vědomi toku času a toho, jak nezadržitelně ubíhá. Je to lineární proces, který se pohybuje jen a pouze kupředu. Nicméně, takto čas vnímáme my. Čas a jeho měření je však jen a pouze lidský výplod a zbytek vesmíru tak možná nefunguje. Je možné, že všechno, co se stalo a co se stane existuje, my to však nemůžeme vidět. Popřemýšlejte o skutečnosti jako o filmovém pásu a o vědomí jako o světle, které promítá obraz na holou zeď. Pokud film neběží, nevidíme rám, který světlo vrhá, avšak to neznamená, že neexistuje, my ho prostě jen nemáme možnost vidět. Čas pracuje podobným způsobem. To, že minulost a budoucnost nevidíme, neznamená, že neexistují. A jak se to týká smrti? Ta podle této teorie neexistuje, neboť vždy budete existovat v těchto časových úsecích, které však lidé nejsou schopni vnímat, kvůli tomu, že čas vnímají pouze lineárně. Jedna vědecká teorie, která podporuje tvrzení, že smrt je jen iluze, je biocentrismus. Ten tvrdí, že svět je vytvořen více v naší hlavě, než že existuje. 

Smrt. A co bude dál? Přečti si 8 teorií o tom, co bude následovat, až náš život skončí

6. Už jste po smrti 

Podle této teorie váš život už vlastně skončil. To je asi nejsmutnější teorie, že? Z nějakých důvodu je třeba, aby váš život byl znovu zopakován. Například jako simulace, protože lidé v budoucnu potřebují přezkoumat něco z minulosti a vy jste vhodný subjekt. Nebo jste jen součástí velké simulace nějaké historické události nebo prostě jen pro zábavu někomu z budoucna. Život by tak mohl být jen zábava a můžete být mrtví už stovky či tisíce let. 

7. Náboženské teorie 

Dalšími teoriemi, kterým věří velká část světové populace jsou teorie vycházející z náboženského přesvědčení. Křesťané věří v nebe a peklo. Muslimové mají svůj ráj se 27 pannami, hinduisté se reinkarnují do podoby zvířat a podobně. Většina z těchto teorií nepůsobí příliš přesvědčivě, avšak všechno je možné a křesťanský systém rozdělování podle toho, jak lidé žili své životy, zní více než spravedlivě.

8. Nic  

Bohužel, ta nejpravděpodobnější možnost. Po smrti přijde pouze a jen rozklad těla. Žádná duše neexistuje, stejně tak jako posmrtný život. Světlo světa už prostě navždy zhasne a nikdy se znovu nerozsvítí. 

Domů
Sdílet
Diskuse