Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. února 2016 14:23
Čas čtení 0:00
Osuchino

Nový robot od Googlu je nezastavitelný. Jmenuje se Atlas, ale klidně mu mohli dát jméno Terminátor

TECH
Uložit Uložené

Firma Boston Dynamics, kterou koupil Google, se pochlubila novou verzí jejich robota Atlas. Ten se dokáže brodit sněhem, i když přitom připomíná opilce.

Společnost Boston Dynamics není ve vývoji robotů žádným nováčkem, neboť v tomto odvětví se pohybují již od roku 1992. V posledních letech vývoj strojů postupuje mílovými kroky a nestíháme se divit, co všechno už roboti dokážou. Projekt Atlas byl představen sice již v roce 2013, tehdy dokázal například běhat po běžícím pásu, ale musel být jištěn pomocnými popruhy. To, co nám společnost ukázala v novém videu, je však zase o pořádný kus dále. Jejich obnovený Atlas se dokáže brodit lesem a nepřekáží mu ani kluzká vrstva sněhu, také dokáže přenášet předměty či otevírat dveře. Tyto činnosti může provádět díky laserové technologii LIDAR, kterou používají například i autonomní automobily od Googlu. Robot sice nemá jistou chůzi, ta připomíná spíše cestu domů po pár pivech, ale svůj účel plní. Atlas by mohl být uplatnitelný v záchranářských akcích, kde může být ohrožen život záchranářů nebo ve skladech zaměstnanci Amazonu třeste se. Boston Dynamics však své roboty vyvíjejí i pro vojenské účely a tato představa je už zcela děsivá. Kdyby takový robot dostal umělou inteligenci, chlapík s hokejkou by si to asi odskákal jako první. Atlas proporcemi připomíná člověka, váží 82 kilogramů a měří 175 centimetrů.

Domů
Sdílet
Diskuse