Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. února 2016 8:57
Čas čtení 0:00
Matěj Toman

Už dnes v Praze proběhne premiéra skateboardového cestopisu Monuments. Přečti si rozhovor s hlavními aktéry

REFRESHER
Uložit Uložené

Fotograf Peter Mercell a tři skateboarďáci s ním – to je dokument Monuments, jenž mapuje balkánské památníky z dob komunismu.

Monumentální stavby byly pro komunistické režimy typické. Po stopách čtyř památníků ze šedesátých a sedmdesátých let se na Balkán vydal mladý slovenský fotograf Peter Mercell. Na více než čtyři tisíce kilometrů dlouho cestu si k sobě přizval i skateboardisty Riša Turyho, Przemka Hiplera a Igora Hanečáka, což dalo za vznik jedinečnému cestopisně-skateboardovému dokumentu točeného na telefon.

Dvacetiminutový dokument mapuje přes čtyři tisíce kilometrů dlouhou cestu posádky po čtyřech monumentech. Za sedm dní projeli třináct států a na telefon zaznamenávali úplně vše. Igor Hanečák, který natáčel ze všech nejvíce k tomu dodává: „Snažili jsme se o maximální autentičnost. Nebyla to pouze klasická skejtová tour, ze která vznikne pětiminutový edit. Chtěli jsme nejen ukázat až bizarní stavby komunistické moci, ale také to, jak vlastně cestování se skejtem vypadá zevnitř.

Premiéra i s vernisáží speciálně prosvícených fotek se uskuteční v pražském kině Atlas 25. února od 18 hodin. Následovat bude ještě projekce na afterparty v klubu Neone, kde zahrají DJ Lucky Boy a Akvamen. Aktéry filmu MONUMENTS jsme vyzpovídali o zákulisí, jejich pohledu na film a nejlepších zážitcích z cesty.


7 dní v 1 autě, to chce docela odvahu ne?

Rišo Tury: Můj první pocit byl „super, jedeme na tour“ a původně jsem si myslel, že jedeme do Sofie v Bulharsku. Měl jsem právě bakalářské státnice a řešil jsem víc školu než tu cestu. Věděl jsem jenom čas a místo, odkud jsme vyráželi. Druhý den v autě jsem ovšem zjistil, že do Sofie se dostaneme až ve středu, přičemž naše tour začala vlastně už v neděli. Po této zkušenosti bych si zopakoval celý trip, klidně i na dva týdny a procestoval ještě víc zemí. Zážitky a vzpomínky z nich jsou totiž nejcennější a hlavně na celý život.

Igor Hanečák: Myslím, že s odvahou to nemá nic společného. Je potřeba mít trochu pevné nervy, ale jinak nic víc než jen chuť vyrazit. Tu jsme, myslím, měli všichni.

Peter Mercell: Když jsem tour organizoval, byl jsem si toho trošku vědom. V koutku duše jsem doufal, že cesta uteče rychleji nebo objevíme cestou teleport. No, opak byl pravdou a cesta trvala dvakrát delší dobu, než jsem plánoval.

Už dnes v Praze proběhne premiéra skateboardového cestopisu Monuments. Přečti si rozhovor s hlavními aktéry

Nejlepší zážitek?

Rišo Tury: Když jsme se konečně dostali do Sofie a v ten den jsem měl narozeniny. Hned, jak odbila půlnoc, mi všichni pogratulovali, Peťo zastavil auto na kraji cesty a popřáli mi. Byl to pro mě nejkrásnější moment z celé cesty.

Igor Hanečák: Každé nové objevené nové místo. Od překrásné přírody v Černé Hoře až po ranní koupání v moři, příjezd do Sofie, spoty na každém kroku vedle dálnice v Albánii nebo přehlídka Buzludzhy. Celá cesta byl ten nejlepší zážitek.

Peter Mercell: Pro mě byl nejlepší zážitek to, že jsme opět strávili nějaký ten čas spolu. S klukama je strašná sranda, a potom je každý zážitek ten nejlepší. Vrchol všeho byl, když na Kosovských hranicích celníci opačně přiřadili Rišovi a Igorovi papír o zákazu vstupu do země. Byl to takový Rišo Hanečák a Igor Tury.

Už dnes v Praze proběhne premiéra skateboardového cestopisu Monuments. Přečti si rozhovor s hlavními aktéry

Nejhorší zážitek?

Rišo Tury: Když jsme byli v jedné rozpadlé budově hledat spoty, které jsme objevili jen náhodou po cestě. Neznámý muž na nás vytáhl sekeru co to tam vůbec děláme.

Igor Hanečák: Po dvou dnech cesty mě kvůli občance nepustili do Kosova. To jsem měl chuť jít pěšky domů a nepokračovat.

Peter Mercell: Občas jsem se bál, ale jinak žádný špatný zážitek.

Už dnes v Praze proběhne premiéra skateboardového cestopisu Monuments. Přečti si rozhovor s hlavními aktéry

Které z navštívených míst vás oslovilo nejvíce?

Rišo Tury: Jednoznačně monument Buzludzha, který se nacházel 1441 m. n. m. v bulharských horách. Zaparkovali jsme auto a celý ten nejstrmější kopec posledních 250 m vyšlapali, čekala nás při příchodu pohraniční policie, která nás naštěstí nechala. Po vstupu do Buzludzhy bylo neuvěřitelné, že jsme skejtovali na tom samém místě, kde se před dvaceti lety setkávali komunisti. Byl to pro mě silný zážitek, však uvidíte ve videu.

Igor Hanečák: Všechna byla úžasná něčím jiným. Nejvíc mi utkvěla v paměti jezera Monte Negra a Buzludzha.

Peter Mercell: Buzludzha, je nepopsatelná!

Už dnes v Praze proběhne premiéra skateboardového cestopisu Monuments. Přečti si rozhovor s hlavními aktéry

Co ti celý projekt MONUMENTS dal?  

Rišo Tury: Že nic není nemožné. Během tří dní jsme projeli jedenáct zemí, přičemž poslední dvě jsme navštívili cestou zpět a věřím, že kdyby se na všechny kontinenty na této planetě dalo dostat autem, tak my bychom to zvládli za měsíc jako nic.

Igor Hanečák: Jako každá cesta do neznáma mi dala kopec skvělých zážitků a chuť skejtovat a objevovat další nevídaná místa. Také mě naučila, že nejde jen o cestu samotnou, ale i o vše, co se děje předtím a potom. No a, že do Kosova jedině s pasem.

Peter Mercell: Mě nejvíc naučil poslouchat všechny okolo sebe a přijímat postřehy druhých. Bez nich by totiž Monuments nevypadal tak, jak vypadá. Je to týmová práce, což mě neskutečně těší. Jeden člověk nedokáže zvládnout všechno.

Už dnes v Praze proběhne premiéra skateboardového cestopisu Monuments. Přečti si rozhovor s hlavními aktéry

Vzkaz divákům filmu? 

Rišo Tury: Určitě se přijďte podívat na premiéru dokumentu, uvidíte hodně srandy a našich zážitků během cesty. A ještě jeden vzkaz: Kdybyste potřebovali šoféra, mám dobrý kontakt. Jmenuje se Peter Mercell, který celou cestu odřídil, takže neváhejte a ozvěte se mu.

Igor Hanečák: Cestujte, poznávejte, tvořte a mějte mysl otevřenou novým věcem!

Peter Mercell: Nepřestávejte lovit zajímavá místa, kde se dá skejtovat, a když je neulovíte, tak si je postavte. DIY or CRY.

Už dnes v Praze proběhne premiéra skateboardového cestopisu Monuments. Přečti si rozhovor s hlavními aktéry
Domů
Sdílet
Diskuse