Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. února 2016 10:54
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

iPhone 7 a duální fotoaparát: Video odhaluje, jaké výhody by přinesla tato celkem reálná kombinace

TECH VIDEO
Uložit Uložené

Pusťte si názorný příklad toho, co všechno by nový iPhone s netradiční foto výbavou mohl dokázat.

Přestože do představení nové generace zbývá ještě několik měsíců, o duálním fotoaparátu a nadcházejícím iOS smartphonu od Apple jsme už něco málo slyšeli. Kalifornský výrobce by měl použít technologii, za níž stojí izraelská společnost Linx a kterou pár let zpátky koupil za několik milionů dolarů. A protože se žádná akvizice nerealizuje bezdůvodně, existuje zde opravdu velké podezření, že iPhone 7 přijde ne s jedním, ale dvěma hlavními fotoaparáty. Jejich fungování a výhody budou ale diametrálně odlišné, jako jsou v případě ještě čerstvého LG G5, který dva foto senzory na zadní straně konstrukce sice má, ale každý nabízí jiné vlastnosti, což znamená, že se nepoužívají najednou, ale každý zvlášť. Jeden je totiž určen pro běžné focení, další zase na prostředí, kde potřebujeme zachytit širokoúhlou fotografii, podobně jako s akční kamerou GoPro. Oba přitom nabízejí jiné rozlišení (16 MPx vs. 8 MPx) a zároveň i jiné úhly záběru.

Jak demonstruje video z tech webu Cnet, na letošní akcí Mobile World Congress 2016 v Barceloně předvedla také izraelská společnost Corephotonics kombinaci dvou spolupracujících foto senzorů, které umožňují i po aplikaci zoomu, tedy přiblížení pohledu zachytit celkem kvalitní záběry. Ve videu můžeme vidět srovnání dvou fotografií, přičemž jednu vyhotovili prostřednictvím tradičního digitálního zoomu a tu druhou zase prostřednictvím zoomu nové duální technologie. Rozdíl výsledku spočívá nejen ve znatelně lepších detailech či ostrosti, ale i ve výrazně nižším šumu, což může současnou úroveň fotografování za použití smartphonů posunout na nesrovnatelně vyšší level. Zároveň jsme tak získali vizuální představu výhod, které by pravděpodobně měla nabídnout i očekávaná novinka iPhone 7.

Vlevo klasického digitálního přiblížení, vpravo přiblížení za pomoci duálního fotoaparátu

iPhone 7 a duální fotoaparát: Video odhaluje, jaké výhody by přinesla tato celkem reálná kombinace

Je velmi pravděpodobné, že něco takového - v případě, že Apple s nadcházející generací iPhone skutečně uspěje - nabídnou během dalšího roku i další hi-tech smartphony od jiných konkurenčních výrobců, jako je například Samsung nebo Xiaomi. Tchajwanský výrobce HTC obdobnou foto výbavu již několikrát na trh přinesl. A i když to první dny po představení vypadalo docela nadějně, zájem médií a spotřebitelů později nakonec výrazně klesl a to pak vedlo k návratu ke klasice s jedním fotoaparátem. Pokud však vezmeme v úvahu unikátní nadání Apple vzít to nejlepší, co existuje a udělat z toho téměř dokonalou věc, duální fotoaparáty v mobilních telefonech mohou způsobit další významnou revoluci, podobně, jako tomu bylo s multitouch displeji při představení iPhone v roce 2007.

Domů
Sdílet
Diskuse