Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. dubna 2016 14:10
Čas čtení 0:00
Miroslav K.

Na place Breaking Bad aneb zajímavosti z kultovního seriálu, které pravděpodobně (ne)znáte

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

All Hail the King. Vraťme se na chvíli do doby, kdy jsme se nemohli dočkat nové epizody tohoto kvalitního televizního počinu.

Rok 2008. Sídliště se ozývá Bozk na rozlúčku a i k nám se potichu dostává zpoza velké louže seriál, ze kterého se za pět let stal kult. Breaking Bad, nebo Perníkový táta, pokud chcete, sleduje příběh středoškolského učitele chemie Waltera Whitea (Bryan Cranston) a jeho bývalého problémového studenta Jesseho Pinkmana (Aaron Paul). Poté, co Walterovi diagnostikují nádor na plicích, se musí jako hlava rodiny postarat o svou těhotnou ženu a syna s překonanou dětskou mozkovou obrnou a připravit je na nejhorší. V tom ale dostane šílený nápad, vařit s Jessem krystalický metamfetamin a vydělat tak peníze na přežití rodiny v nejtěžších časech. Nejdeme dále příliš rozebírat děj, stále se mezi vámi najdou i tací, kteří seriál ještě neviděli, případně jeho sledování stále odkládali. Pokud k nim patříte, děláte chybu a ihned ji napravte. Breaking Bad nabízí jeden z nejkvalitněji ztvárněných a nejpropracovanějších přerodů postavy v historii audiovizuální tvorby. A to nepřeháním! Skvělé postavy a herecké výkony, pouštní prostředí Albuquerque a kvalitní scénář dohromady vytvořili jeden z nejoceňovanějších seriálů vůbec. Dnes nahlédneme trochu do zákulisí, vybrali jsme totiž pro vás ty nejlepší zajímavosti, o kterých jste dosud pravděpodobně (ne)slyšeli.

Na place Breaking Bad aneb zajímavosti z kultovního seriálu, které pravděpodobně (ne)znáte
Zdroj: www.amc.com

A začneme rovnou názvem celého seriálu. Logo Breaking Bad vám je pravděpodobně jasně známé. Tvoří ho dva prvky Br - brom a Ba - baryum. První zmiňovaný se používá k hašení ohně, přičemž druhý zastává přesně opačnou funkci. I tímto chtěli tvůrci poukázat na transformaci zbrklého chemikáře na zuřivého Heisenberga. Za zmínku jistě stojí i fakt, že seriál má přesně 62 epizod. Pokud se podíváme do chemické tabulky prvků, najdeme pod tímto číslem Samarium (Sm), který se jako jeden z mnoha používá k léčbě rakoviny. Náhoda? Já si myslím, že ne.
 
Seriál si získal množství fanoušků nejen v řadách obyčejných diváků. Mezi nejoblíbenější ho zařadil například Anthony „Hannibal“ Hopkins, který po odvysílání závěrečného dílu napsal děkovnou zprávu Bryanovi Cranstonovi, kde chválil jeho výkon do výšin. Mnohem dále zašel Samuel L. Jackson. Shodou okolností se Avengers a Perníkový táta natáčeli ve stejném studiovém komplexu, což si velký fanoušek Samuel nemohl nechat ujít a tak naběhl na plac Los Pollos Hermanos oblečený jako Nick Fury s prosbou, zda by se jako komparsista mohl objevit v restauraci za stolem. Producenti to rázně odmítli, což jim Jackson asi ještě ani dnes neodpustil.

Na place Breaking Bad aneb zajímavosti z kultovního seriálu, které pravděpodobně (ne)znáte

Všechny fajnšmekry by mohlo zajímat, že popsaný postup tvorby metamfetaminu je skutečný. Oba hlavní představitelé se tento postup naučili od DEA, pro kterou v seriálu pracuje Walterův švagr. Takže ano, všechny informace ohledně této drogy a procesu její výroby jsou reálné. Pokud byste se ale chtěli stát kuchtíkem, musíme vás zklamat, protože scény při vaření byly natočeny tak, aby divák ani při sestříhání všech pěti sérií neměl šanci tento postup zopakovat. Když už jsme ale u toho krystalického methu, jistě si vzpomínáte, že charakteristickým znakem Jesseho a Walterová výrobku bylo modré zabarvení. Tento zvyk převzali od Franka Lucase, který v 60. letech převážel do Spojených států tzv. Blue Magic, vysoce kvalitní heroin. Po úspěchu seriálu začali mnozí dealeři přibarvovat svůj "matroš" modře, aby tím na oko zvýšili jeho kvalitu a poptávku. Abychom si chemickou část tohoto článku uzavřeli, tak zmíníme ještě herce Mariuse Stana. Ten si zahrál původního majitele myčky Bogdana. Ve skutečnosti je ale tento pán génius na chemii a z tohoto oboru má úspěšně dokončený také doktorát.


Kdo sledoval seriál v českém znění asi nezapomněl, že v páté sérii se modrý matroš měl rozvážet do České republiky. Ne, tato informace nebyla pouze důvtipem překladatelů, i v originálem znění zazní Česko, a to rovnou se zajímavým faktem, 5% z 10 milionů našich obyvatel je závislých na pervitinu. Bohužel, není to úplná lež. Česká republika je největším ilegálním producentem pervitinu v Evropě a na jeho území se mají nacházet stovky varen, které zásobují obrovské množství lidí v různých částech naší planety. Vyrábí se hlavně z pseudoefedrinu a závislých je na něm téměř 1% Čechů mezi 15 - 64 lety, což představuje kolem 30 000 lidí. V téže epizodě, kde zazní tato informace, můžeme vidět i detailní adresu ve znění Dagmar Hrabal, ulice Za Opravnou, Praha. Tato ulice skutečně existuje a evidovaných je na ní 28 firem, kde jsou razie pravděpodobně časté.

Na place Breaking Bad aneb zajímavosti z kultovního seriálu, které pravděpodobně (ne)znáte
Zdroj: www.amc.com

Say my name! Heisenberg. Odkud ale toto jméno skutečně pochází? Původně patřilo Němcovi Werneru Karlovi Heisenbergovi, který je mimo jiné držitelem Nobelovy ceny za fyziku. Ten přispěl k rozvoji kvantové elektrodynamiky, kvantové teorie pole, teorie jádra, fyziky kosmického záření, teorie elementárních částic, ale co nás zajímá nejvíce, zformuloval princip neurčitosti, který říká, že záleží na tom, jak dlouho si daný jev či věc někdo prohlíží. I tímto chtěl tvůrce Vince Gilligan ukázat neurčitost hlavního hrdiny, jeho postojů a chování.
 
Pamatujete si ještě na scénu, v níž Walter vzteky zahodí krabici i s pizzou a ta následně přistane na garážové střeše? Před natáčením této scény se celý štáb sázel, na pokolikáté to Bryan Cranston zvládne. Kolik si myslíte vy? Šestý pokus? Jedenáctý? Dobře, nebudeme vás natahovat, podařilo se mu to takto bravurně hned na první pokus. Aby toho ale nebylo málo, v době největší slávy seriálu prošlo kolem tohoto domu (který skutečně existuje a bydlí v něm rodina Padillových) zhruba 200 lidí denně. A co tito lidé dělali? Přesně tak, házeli pizzu na střechu, trávník, příjezdovou cestu. Prostě všude v okolí domu. Poté, co tvůrci upozornili, že opakovaný vtip není vtipem se intenzita o něco snížila, ale majitelé stále sem tam najdou před domem pizzu.

Na place Breaking Bad aneb zajímavosti z kultovního seriálu, které pravděpodobně (ne)znáte
Zdroj: www.amc.com

Je fakt, že herci se občas tvůrcům zalíbí natolik, že jim dají více prostoru, případně je nějakým šalamounským způsobem navrátí opět do seriálu. A toto se nevyhnulo ani Breaking Bad, protože Jesse měl být zabit již v první sérii, přičemž Walter měl během své kariéry vystřídat několik společníků. Chemie mezi těmito dvěma herci ale fungovala tak dobře, že odpravit Jesseho by byla velká chyba. Možná si jinak řeknete, že Breaking Bad je pouze jeden. Bohužel, není to pravda. Existuje totiž španělský remake s názvem Metástasis. Jak to vypadá se můžete přesvědčit ve videu, ale musíme se přiznat, že jako parodie po pár litrech alkoholu by se to dalo bez problémů zvládnout. Ale prý alespoň nemuseli přejmenovat Los Pollos Hermanos. A mimochodem, i tato restaurace skutečně existuje, respektive její budova. Ve skutečnosti se jmenuje Twisters, ale interiér si nechali takový, jaký jsme mohli vidět v televizi.

Mimochodem, pokud jste opravdu skalními fans tohoto seriálu a v kapse kalhot se vám potuluje pěkná suma peněz, můžete si koupit letenku do Istanbulu, kde najdete kavárnu s názvem Walter's Coffee Roaster. Tu založil Deniz Kosan, který vycítil příležitost a neváhal ji okamžitě využít. Stěny kavárny jsou polepené periodickými tabulkami, barmani nosí podobné ochranné obleky jako Heisenberg v seriálu, k dispozici je samozřejmě i domácí turecká káva, jejíž kvality jsou nezpochybnitelné a dokonce ji pijete přímo z odměrky. Bohužel, milovníci modré dobroty z Breaking Bad si v kavárně na své nepřijdou, ale i s tím se majitel slušně popral, když místo drog svým zákazníkům dokáže naservírovat sladkou dobrotu zbarvenou do modra.

Na place Breaking Bad aneb zajímavosti z kultovního seriálu, které pravděpodobně (ne)znáte

Tento fenomén ale nezůstal jen u kaváren. Od roku 2008 bylo ve Spojených státech zatčeno více než sedm středoškolských profesorů vařících metamfetamin, přičemž někteří z nich si svou varnou dokonce udělali přímo na škole. Tři z těchto učitelů měli pokročilé stadium rakoviny a pokoušeli se zabezpečit svou rodinu. Pokud si ale myslíte, že toto je maximum, co může být spojováno s realitou, tak čtěte dál. V roce 2008 se dostal na seznam nejhledanějších osob Spojených států kvůli vaření starší pán, který sice neměl rakovinu a ani nebyl učitel, ale jmenoval se Walter White.


Z těch kratších zajímavostí zmiňme ještě například, že vždy, když se na scéně kouří krystal, jde ve skutečnosti o cukr a herci ho nevdechují. Stejně zajímavá je i limitovaná edice Breaking Bad od Lego, která stála v době uvedení přibližně 250 dolarů a díky ní mohly být i vaše děti na chvilku skutečnými vařiči krystalického metamfetaminu. Po ukončení seriálu se konala obrovská aukce věcí a rekvizit, na které se podařilo vydražit téměř 1 milion dolarů, například takové Walterovy pověstné bílé slipy se prodaly za téměř 10 000 dolarů.

Na place Breaking Bad aneb zajímavosti z kultovního seriálu, které pravděpodobně (ne)znáte

Také si můžete všimnout, že v seriálu se kouří cigarety fiktivní značky. Výrobci obvykle nemají problém udělit povolení k zobrazování jejich produktu v populárních televizních počinech, ale tentokrát tu byl problém. Žádná tabáková společnost nechtěla být spojována se smrtícím jedem ricin. Na závěr našeho článku si symbolicky rozebereme název poslední epizody, která ukazuje, jak rádi si tvůrci hráli s názvy. Jmenovala se Felina, přičemž FE je železo, převládající chemickou látkou v krvi, LI jako lithium, nejpoužívanější kov při tvorbě metamfetaminu a NA jako sodík, který je důležitým prvkem v slzách. Velmi symbolické, ale přesně vysvětlené že? Aby toho nebylo málo, tak anagram Felina je Finale. Poslední scénou, která ale byla natočena je flashback v epizodě Ozymandias. Po jejím natočení se celý štáb přemístil do baru, kde se všichni kvalitně opili.
 
A abychom náhodou nezapomněli, tetování! Bryan Cranston má logo seriálu vytetované na prstě. Na dobré věci se nezapomíná viďte? Na závěr tu ještě pro vás máme plejádu obrázků a videí, tak se pobavte. I vy jste dostali chuť dát si maraton tohoto fantastického seriálu?

Na place Breaking Bad aneb zajímavosti z kultovního seriálu, které pravděpodobně (ne)znáte

Wendy nakonec nevypadá tak špatně viďte? Na place si ji jeden člen štábu spletl se skutečnou prostitutkou.

Na place Breaking Bad aneb zajímavosti z kultovního seriálu, které pravděpodobně (ne)znáte
Zdroj: www.amc.com

Jesse Plemons, který ztvárnil Todda má docela dobrý hlas

Skalní fanoušek Kevin Cordasco trpící rakovinou, kterému tvůrci umožnili setkání s herci. Krátce po něm svůj boj prohrál. Na jeho počest je mu věnována devátá epizoda 5. série.

Na place Breaking Bad aneb zajímavosti z kultovního seriálu, které pravděpodobně (ne)znáte
Zdroj: www.telegraph.co.uk

Tvůrci mohli použít f*ck pouze jednou za sérii, ale o bi*ch jim studio neřeklo nic. To využil Aaron Paul.

Domů
Sdílet
Diskuse