Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. října 2016 23:53
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Šachy jako z Harryho Pottera představují figurky, které se pohybují bez pomoci rukou

TECH
Uložit Uložené

Projekt Square Off se snaží přinést zajímavou inovaci do způsobu, jakým hrajeme známou hru.

Podobně jako řada jiných deskových her, se i šachy s rozmachem internetu dočkaly své online podoby, která umožňuje vyzvat na partii během několika málo okamžiků protihráče klidně i z opačné strany zeměkoule. Přechodem do digitálního rozměru se na jednu stranu docílilo většího pohodlí při hraní s přáteli, s nimiž se můžete utkat pomocí doslova pár kliknutí, na stranu druhou se však vytratilo jakési kouzlo z tradičních duelů na dřevěné hrací desce a s ručně vyráběnými figurkami. Připravovaný italský projekt automatizované šachovnice s názvem Square Off se proto snaží do vzdáleného hraní přinést zajímavou změnu, kterou jistě ocení všichni hráči, kterým kontakt s fyzickými figurkami chybí.

Šachy jako z Harryho Pottera představují figurky, které se pohybují bez pomoci rukou
Zdroj: Square Off

Cílem autorů ambiciózního projektu je přenést hru zpátky na stoly, ale zároveň zachovat možnost hrát s oponenty vzdálenými třeba i přes půl světa, přičemž soupeřovy tahy nebudete sledovat na displeji elektronického zařízení, ale uvidíte je přímo před sebou na desce, po které se kameny dokáží samy pohybovat. Hrát je navíc možné s kýmkoliv na světě, přičemž není nutností, aby šachovnici Square Off přímo vlastnil i váš soupeř, který tak může hrát pouze prostřednictvím příslušné aplikace. Ta je dle všeho pro hraní zcela nezbytná a dostupná bude pro operační systémy iOS a Anroid.

A na jakém principu automatizovaná šachovnice funguje? „Šachovnice využívá dvou rotačních robotických paží s magnetickou hlavou pod povrchem boxu,“ vysvětlují autoři. Přesnou komunikaci mezi figurkami a mobilní aplikací pak zařizuje integrovaný čip AtMega 2560 s technologií Bluetooth, a jak tvůrci zdůrazňují, vše je naprogramováno tak, aby během automatizovaného pohybu nedošlo ke srážce s figurkami stojícími na okolních políčcích.

Šachovnice umožňuje také hrát proti umělé inteligenci s dvaceti různými stupni obtížnosti a svoji rozehranou hru si hráč může kdykoliv uložit a vrátit se k ní později. Tvůrci počítají také s módem živého streamování, díky němuž bude možné sledovat cizí zápasy kdekoliv po světě a chybět by neměla ani možnost nahrávání samotných duelů. Pořízené záznamy následně poslouží například pro zpětnou analýzu zápasů.

Za účelem získání finančních prostředků pro realizaci projektu připomínajícího kouzelné šachy z prvního dílu ságy Harryho Pottera se tvůrci rozhodli uspořádat kampaň na Kickstarteru, kde se cílovou čásku ve výši 45 tisíc eur podařilo velmi brzy překonat. V době psaní článku dosud vybraná suma činí zhruba 72 tisíc eur a do konce kampaně zbývá stále 26 dní, přičemž zájemci, kteří projekt Square Off podpoří, by se své šachovnice měli dočkat v průběhu příštího roku.

Prostřednictvím limitované nabídky na Kickstarteru lze Square Off získat za 199 eur (kusy za nižší cenu 179 eur jsou již do posledního rozebrány), zatímco maloobchodní cena jedné základní šachovnice by po uvedení na trh měla činit 329 eur. Měli byste o tuto netradiční šachovnici zájem i vy? Podělte se s námi o názor níže v komentářích.

Domů
Sdílet
Diskuse