Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. listopadu 2016 15:40
Čas čtení 0:00
František Kulhánek

Bratři dělící se o jednu ženu jsou v Tibetu běžným jevem. Sexuální zvyky, jaké západní svět nezná

ZAJÍMAVOSTI SEX
Uložit Uložené

Je neuvěřitelné, co všechno může být pro některé normální, když v tom vyrůstají od narození.

V předchozím článku jsme nakoukli do kmene Muria, kde je sex pravým opakem tabuizovaného tématu a jako protipól nám posloužil irský ostrov Inis Beag, kde je jakýkoliv projev sexuálního chování silně odsuzován. Dnes zavítáme do tří odlišných kultur, které nám ukáží, že sex, jak ho vnímá západní svět, není ani zdaleka standardem. Co třeba soutěž krásy v mužském podání, kde si právě ženy vybírají své nastávající? Něžnější pohlaví možná zaujmou chatky stavěné rodinou dívky, které slouží k objevování a zkoumání vlastní sexuality, jakož i na výběr toho správného životního partnera. V kambodžském kmeni Kreungů jsou totiž běžnou záležitostí. Nebo byste upřednostnili manželství, ve kterém se o svou ženu dělíte s bratry? Než začneme odsuzovat, podívejme se na každou kulturu detailněji.

Kmen Kreungů, Kambodža

Vyznívá to jako přesný opak našich hodnot ve vztahu a v životě. Stále přítomná možnost otěhotnět, vztahy bez citů a s tím spojená promiskuita. Vše vychází ze zvyku, že jakmile dosáhnou dívky 13 let, rodiče jim postaví malé dřevěné chatky, jejichž úkol je jasný: poskytnout svým dcerám prostor pro nabývání sexuálních zkušeností a vybrání si celoživotního partnera. Do příbytků si dívky vodí partnery podle chuti a nálady tak dlouho, dokud nenarazí na toho pravého. Celý proces není ani náhodou utajován či stavěn do pozadí, právě naopak, není se za co stydět. Rodiče své potomstvo rádi povzbuzují a zajímají se o aktuální stav. Celý zvyk totiž vychází z myšlenky, že pečlivý a uvážený výběr rovná se dlouhé a prosperující manželství. A mladé dospívající ženy si přijdou také na své. V tradici chatek vidí nezávislost a možnost obrovského výběru. To, zda budou mít s chlapci i sex, si rozhodují samy. Často vedou jen hluboké dialogy, po kterých následně spí. Zkrátka vše je na rozhodnutí dívek. Sex je výsadou, která se dostane jen skutečně výjimečnému chlapci, který dívku zaujme a okouzlí.

Bratři dělící se o jednu ženu jsou v Tibetu běžným jevem. Sexuální zvyky, jaké západní svět nezná
Zdroj: Franz Xaver

Dalším zásadním bodem kmene Kreungů je panenství. Na rozdíl od většiny západních civilizaci, i když řekněme si upřímně, jde to s námi z kopce, se v kambodžském společenství panenství nijak významně nevnímá. O pomyslnou čistotu ženských intimních partii se nestarají. Otázka otcovství a péče o dítě se řeší jednoduše. Pokud dívka otěhotní s mužem, kterého nemiluje, ale setkává se s jiným partnerem, vezme si ji a o dítě pečuje bez problémů jako o vlastní. A jak je zvykem, biologický otec dostane od vesnice pokutu. Prezervativy byste donedávna hledali u Kreungů marně. Začaly se v chatkách objevovat díky neziskovým organizacím teprve nedávno. Dosud se jako antikoncepce používal alkoholický nápoj s naloženými stonožkami. Myslím, že můžeme děkovat bohu za trochu latexu, protože pít cokoliv s stonožkami, těhotných by bylo asi mnohem více. Otázku žárlivosti řeší také otevřeně. U místních není překážkou. Přípustná je pouze tehdy, pokud už je mezi chlapcem a dívkou skutečná láska.

Bratři dělící se o jednu ženu jsou v Tibetu běžným jevem. Sexuální zvyky, jaké západní svět nezná
Zdroj: Phnompenned

Na čas vlastnit své obydlí, kam si mohou pozvat nápadníky, dívky těší. Vyvolává to v nich pocit nezávislosti a hrdosti, prohlašují. Zavítat totiž do domu, ve kterém bydlí celá její rodina, se chlapci ostýchají. Někdo by si mohl myslet, že právě otevřený a svobodný přístup k sexuálnímu životu vede k mnoha problémům, které dopadají na ramena Kreungů. Společenství je však problematika znásilnění a nechtěných dětí neznámá, rozvodovost je zanedbatelná. Vše vychází z otevřenosti a citlivému přístupu. Muži i ženy jsou si ve společenství rovni a všechny zásadní rozhodnutí by měli dělat společně, prohlašují Kreungové. I přes obrovské kulturní propasti se i sem postupně dostává západní systém hodnot, který celou vesnici narušuje. Hlavně u dospívajících mužů se věci obracejí k horšímu. V televizi je k vidění mnoho nových věcí a porno je dostupné téměř všude. To boří dosud zažitý způsob soužití a výchovy.

Bratři dělící se o jednu ženu jsou v Tibetu běžným jevem. Sexuální zvyky, jaké západní svět nezná
Zdroj: youtube.com

Kmen Wodaabe, Afrika

Považují se za nejkrásnější obyvatele, kteří chodí po naše planetě. Jak muži, tak ženy. Důvodem je štíhlost, vysoký vzrůst, oslnivě bílé zuby a zářivé oči. Členů tohoto afrického kmene je kolem 100 000 a žijí roztroušeni ve více státech. Nejvíce však v Nigérii, Čadu, Kamerunu a Středoafrické republice. Název jejich stěhovavého kmene Wodaabe znamená v překladu "lid, který respektuje tabu", ale v jiných společenstvích jim také říkají Bororo. Jsou známými obchodníky, ale více jsou proslulí díky oslavám krásy a festivalům Gerewol, který je oslavám fyzické krásy věnován. Abych to uvedl na pravou míru, mluvíme o oslavách mužské krásy, ne ženské, jak je to zažité v našich končinách. Muži se dlouhé hodiny před tanečním výstupem připravují, aby vypadali co nejdokonaleji. Malují si obličej, chystají si ty nejpůvabnější korálky, které ladí k barevné dokonalosti, do vlasů si vplétají pštrosí pírka. A že jde o hodně, je snad jasné. Ty, které porota složená ze tří nejkrásnějších dam kmene vybere za nejdokonalejší stvoření, budou po celý rok oslavováni, uctívání a velebení. Tři vítězové (jeden pro každou porotkyni) budou mít možnost stát se jejich milenci.

Bratři dělící se o jednu ženu jsou v Tibetu běžným jevem. Sexuální zvyky, jaké západní svět nezná
Zdroj: Dan Lundberg
Bratři dělící se o jednu ženu jsou v Tibetu běžným jevem. Sexuální zvyky, jaké západní svět nezná
Zdroj: Dan Lundberg

Porotkyně se zaměřují na řadu klíčových prvků, které jsou podle tamních hodnot znakem krásy. Jde zejména o vysokou atletickou postavu, orlí nos, úzkou symetrickou tvář, vlasy spletené do dlouhých copů, velké oči a kouzelně bílé zuby, které pro zaujetí vystavují v mohutných úsměvech. Jak to bývá zvykem i u nás, pány (v našem případě dámy) nehodnotí jen oči porotkyň, ale i všech žen přítomných kolem. V čem už se ale naše kultury odlišují, je možnost se se svým favoritem vydat do horké buše a strávit s ním intimní chvíle. Stačí, když žena projeví při tanci o konkrétního muže očividný zájem a radostné chvíle mohou začít. O něčem podobném bychom možná měli pouvažovat i my při soutěži missek. A protože jsou ženy kmene Wodaabe sexuálně svobodné, manžel jim slastné chvíle s ním nemůže zakázat nebo ji jakkoli obviňovat.

Bratři dělící se o jednu ženu jsou v Tibetu běžným jevem. Sexuální zvyky, jaké západní svět nezná
Zdroj: Dan Lundberg

Mnohomužství, Tibet

Patří mezi nejzvláštnější a nejméně časté formy manželství. Ve světovém měřítku se vyskytuje asi u 1% populace. Bratrská polyandrie nebo odborně nazývaná polyandrie má své kořeny především v Tibetu, ale vyskytuje se i u Eskymáků a Indiánů. U místních, zejména rolnických vrstev, bývá zvykem, když se bratři dělí o jednu manželku. Hlavní slovo při uspořádání sňatku mají rodiče, bez jejich souhlasu se manželství uzavírají opravdu málokdy. Potomci, zejména ženy, nemají do výběru partnerů a sňatku vůbec co mluvit. Nejdominantnější bývá logicky nejstarší bratr, i když vztahová hladina mezi bratry a manželkou by měla být rovnoměrná, tedy sexuální aktivity, jakož i city, musí být mezi všemi v harmonii. Právě toto pravidlo nebo spíše nutnost neupřednostňovat jednoho před druhým bývá nejčastějším zdrojem rodinných konfliktů a hádek.

Bratři dělící se o jednu ženu jsou v Tibetu běžným jevem. Sexuální zvyky, jaké západní svět nezná
Zdroj: Dennis Jarvis

Problémů se však najde více. Nutné je zmínit věkový rozdíl mezi nejstarším a nejmladším bratrem a společnou manželkou, který může leckdy způsobovat bouřlivé nálady. Nejlehčí není ani výchova příchozích potomků, protože všichni bratři musí mít s každým dítětem rovnovážný vztah. Žádné nesmí favorizovat. Jak vůbec tato, mírně řečeno podivná metoda vznikla, se dosud vedou spory. Podle některých zdrojů byla polyandrie vynalezena jako nástroj k udržení porodnosti, podle jiných byl důvodem nedostatek žen. Na čem se však jistě všichni shodneme je, že řešení mnohomužství nabízí ekonomické odlehčení nižších vrstev, a proto ho i místní obyvatelé dodnes praktikují. Poslední dobou je však velmi použitelné i u majetnější obyvatel, zejména vlastnících půdy, kteří tak nemusí svůj majetek mezi syny dělit.

Bratři dělící se o jednu ženu jsou v Tibetu běžným jevem. Sexuální zvyky, jaké západní svět nezná
Zdroj: Dennis Jarvis
Domů
Sdílet
Diskuse